
حقوق بشر در ایران ـ امروز سه شنبه ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، احکام اعدام دستکم ۴ زندانی متهم به جرائم (قتل عمد) و (مواد مخدر) در زندانهای قزلحصار کرج و زندان مرکزی زنجان، اجرا شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، سحرگاه دوشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، پیمان اکبری بیرگانی و محمد پایدار، زندانیان متهم به جرائم (مواد مخدر) و محبوس در زندان مرکزی خرم آباد مرکز استان لرستان، محکوم به اعدام از بابت اتهامات مرتبط با (موادمخدر) اعدام شدند.
براساس این گزارش، حکم اعدام فیروز یاری نژادگراوند که در تاریخ ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، به همراه پیمان اکبری بیرگانی و محمد پایدار، جهت اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی در زندان مرکزی خرم آباد منتقل شده بود به زمان دیگری موکول و این ۱ نفر به بند عمومی زندان بازگردانده شد.
لازم به اشاره است، پیمان اکبری بیرگانی، محمد پایدار و فیروز یاری نژادگراوند، چند سال قبل به اتهام (موادمخدر) در شهر خرم آباد، دستگیر و پس از طی مراحل دادرسی در دادگاه انقلاب آن شهر محاکمه و به اعدام محکوم شدند.
در خبری دیگر، سحرگاه چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، دو زندانی (هویت نامشخص)، تبعه افغانستان، متهم به (قتل عمد) و محبوس در زندان قزلحضار کرج مرکز استان البرز، اعدام شدند.
براساس اعلام سازمان حقوق بشر ایران:”از هویت این ۲ زندانی اطلاعی در دسترس نیست اما این افراد با اتهام (قتل عمد) دستگیر و به اعدام محکوم شده بودند.”
لازم به اشاره است، با توجه به اجرای احکام اعدام این ۲ زندانی تبعه افغانستان، تعداد، زندانیان اعدام شده در تاریخ ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، در زندان قزلحصار کرج به ۴ نفر افزایش پیدا کرد.
- بیشتر بخوانید: حکم اعدام یک زندانی در کرج اجرا شد
اجرای احکام اعدام هیچ یک از این زندانیان توسط رسانه های داخل کشور و یا منابع رسمی، اعلام نشده است.
پس از انتصاب غلامحسین محسنی اژه ای به عنوان رئیس قوه قضائیه و ادعای او برای تسریع انجام کار پرونده های قدیمی در نتیجه اجرای احکام اعدام در راستای بخشنامه کاهش جرائم کیفری کشور با سرعت بیشتری انجام می شود و این روند منجر به اعتراض سازمان عفو بین الملل، نسبت به این امر شد و در تاریخ ۵ مرداد ماه ۱۴۰۱، با انتشار گزارشی، به تشریح وضعیت اجرای احکام اعدام در ۶ ماهه نخست سال ۲۰۲۲ میلادی در ایران پرداخت.
همچنین، در تاریخ ۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، در گزارش دوره ای خود از موارد نقض حقوق بشر در ایران به روند افزایشی صدور و اجرای احکام اعدام در ایران اعتراض کرد.
به دلیل عدم شفافیت مقامات ایران، پی بردن به تعداد واقعی اعدامها در این کشور دشوار است و قطعا تعداد به مراتب بالاتر از رقم اعلام شده است.
صدور و اجرای احکام اعدام، ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر و مفاد میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است.