بازداشت اقبال شعبانی در سنندج و آزادی ۲ شهروند دیگر در بانه با تودیع وثیقه

حقوق بشر در ایران ـ امروز شنبه ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، ماموران امنیتی در شهر سنندج، اقبال شعبانی را بازداشت کردند. از سوی دیگر، احمد غلامی و رسول عبیدی، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه از زندان شهرستان بانه آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از کُردپا، روز جمعه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، اقبال شعبانی، فعال کارگری، ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، توسط ماموران امنیتی بازداشت شد.
این فعال کارگری، پس از بازداشت جهت بازجویی به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی شهر سنندج منتقل شده اما از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و علت دقیق بازداشت وی اطلاعی در دسترس نیست.
لازم به اشاره است، اقبال شعبانی، پیشتر هم در تاریخ ۳۰ بهمن ماه ۱۳۹۷، توسط ماموران امنیتی در شهر سنندج بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه اداره اطلاعات در آن شهر و طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام، در تاریخ ۲۸ اسفند ماه ۱۳۹۷ با تودیع قرار وثیقه ای به مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان آزاد شده بود.
با آغاز مراحل دادرسی، اقبال شعبانی، در اردیبهشت ماه ۱۳۹۸، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج به ریاست قاضی سعیدی، از بابت اتهام (فعالیت تبلیغی علیه نظام) به تحمل ۱ سال حبس تعلیقی با طول مدت تعلیق ۳ ساله محکوم شده بود.
از سوی دیگر، روز چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، احمد غلامی و رسول عبیدی، اهل روستای سیوچ از توابع شهرستان بانه در استان کردستان، و محبوس و بلاتکلیفی در زندان بانه، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند.
براساس این گزارش، از مصادیق حقوقی اتهامات تفهیم شده به احمد غلامی و رسول عبیدی در مرحله بازجویی و بازپرسی، اطلاع دقیقی در دسترس نیست اما این افراد باید در انتظار دریافت ابلاغیه تشکیل جلسه دادرسی خود باشند.
لازم به اشاره است، احمد غلامی و رسول عبیدی، بطور همزمان در تاریخ ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، در پی یورش هماهنگی ماموران وزارت اطلاعات به مزرعه کشاورزی و منزل شهروندان، پس از تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم شخصی از قبیل خودرو، موتورسیکلت، گوشی های تلفن همراه و چند قلم دیگر لوزان شخصی از این ۲ شهروند را توقیف و در نهایت این افراد را جهت بازجویی به بازداشتگاه آن ارگان امنیتی منتقل و در تاریخ ۲۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام در شعبه بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان بانه به زندان آن شهرستان منتقل شده بودند.
احمد غلامی، مدرس زبان کُردی و رسول عبیدی هم از فعالان مدنی ساکن همان روستا از توابع شهرستان بانه هستند.
رسول عبیدی، پیشتر هم بر اثر انفجار مین های به جا مانده از جنگ ایران و عراق، یک پای خود را از دست داده است.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
بازداشت خودسرانه، بلاتکلیف نگه داشتن متهم در بازداشت و ممانعت از دسترسی فرد در دوران بازجویی، بازپرسی و دادرسی به وکیل مورد نظر خود و منع دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی، ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.