بازداشت حمیده زارعی در کرج و آزادی اشکان سلیمانی با تودیع وثیقه در رشت

حقوق بشر در ایران – امروز سه شنبه ۹خرداد ماه ۱۴۰۲، حمیده زراعی توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. از سوی دیگر، اشکان سلیمانی، پی از اتمام بازجویی ها با تودیع قرار وثیقه از زندان لاکان رشت آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه ۸ خرداد ماه ۱۴۰۲، حمیده زارعی، ساکن کرج، توسط نیروهای امنیتی در منزل خود بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. وی پیش از این هم در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ بازداشت و پس از مشمول شدن پرونده وی در بخشنامه قوه قضائیه آزاد شده بود.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”در حالی که خانم زارعی برای ترخیص خودروی توقیف شده اش مراجعه کرده بود پس از آن با توجه به تهدیداتی که دریافت کرده بود در خصوص احتمال بازداشت مجدد خود در یک تماس تلفنی به خانواده اش هشدار داده بود و طی روزهای اخیر هم با دریافت ابلاغیه ای کتبی جهت بازپرسی و تفهیم اتهام (فعالیت تبلبیغی علیه نظام) به شعبه بازپرسی در دادسرای عمومی و انقلاب کرج احضار شده بود.”
در خصوص احضار حمیده زارعی لازم به توضیح است که وی در تاریخ ۱۳ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، با دریافت ابلاغیه ای کتبی به شعبه ۲۲ دادسرای عمومی و انقلاب کرج برای ارائه دفاعیات خود در برابر اتهام (فعالیت تبیغی علیه نظام) احضار شده بود.
این شهروند ساکن کرج، نخستین مرحله در جریان بر گزاری مراسم چهلم حدیث نجفی – از جان باختگان اعتراضات سراسری در شهر کرج مرکز استان البرز، بازداشت و پس از اعمال بخشنامه قوه قضائیه به پرونده وی در تاریخ ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۱، از زندان کچویی کرج آزاد شده بود.
از سوی دیگر، طی روزهای اخیر، اشکان سلیمانی، ساکن شهر رشت مرکز استان گیلان، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه از زندان لاکان رشت آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی اشکان سلیمانی، با تودیع قرار وثیقه ای به مبلغ ۷ میلیارد تومان و تا اتمام مراحل دادرسی صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، اشکان سلیمانی، در تاریخ ۲۲ فروردین ماه ۱۴۰۲، در محدوده فلکه گاز شهر رشت مرکز استان گیلان توسط ماموران امنیتی بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی و طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام ابتدا به بند قزنطینه و سپس به سالن ۲ زندان لاکان رشت منتقل شده بود.
وی نخستین مرحله در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در شهر رشت بازداشت و پس از طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با اعمال اعمال بخشنامه قوه قضائیه به پرونده وی در بهمن ماه ۱۴۰۱ از زندان لاکان رشت آزاد شده بود.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
بازداشت خودسرانه، بلاتکلیف نگه داشتن متهم در بازداشت و ممانعت از دسترسی فرد در دوران بازجویی، بازپرسی و دادرسی به وکیل مورد نظر خود و منع دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی، ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.