چهارشنبه , ۱۰ خرداد , ۱۴۰۲
چهارشنبه, می 31

حکم اعدام محمد قبادلو در دیوان عالی کشور تائید شد

0
89

حقوق بشر در ایران – امروز سه شنبه ۲ خرداد اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، حکم اعدام صادره برعلیه محمد قبادلو به اتهام (قتل عمد) در دیوان عالی کشور عینا تائید شد. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز سه شنبه ۲ خرداد ماه ۱۴۰۲، قضات شعبه ۱ دیوان عالی کشور با صدور دادنامه ای درخواست فرجام خواهی محمد قبادلو، زندانی متهم به (قتل عمد استوار فرید کرم پور) و محبوس در اندرزگاه ۵ زندان رجایی شهر کرج را رد و حکم اعدام صادره بدوی را عینا تائید کردند. محمد قبادلو در بخش اول از همین پرونده هم به اتهام (افساد فی الارض) به اعدام محکوم شده است. 

امیر رئیسیان، وکیل مدافع محمد قبادلو در این خصوص به شبکه شرق گفت:”اعاده دادرسی ما در رابطه با پرونده اعدام آقای قبادلو که در دادگاه انقلاب حکم اعدام صادر شده بود در حال بررسی است و هنوز توسط شعبه اول دیوان تصمیمی درمورد آن نگرفته اما اعاده دادرسی درمورد پرونده قصاص که در دادگاه کیفری یک استان تهران، حکم بدوی داده شده بود، رد شده است.”

وکیل مدافع محمد قبادلو همچنین افزود:”ما امیدوار بودیم که وقتی که تقاضای اعاده دادرسی به شعبه اول ارجاع می‌شود، ریاست دیوان عالی کشور، هم در مورد پرونده نظر قضایی اعلام کنند اما حکمی که ابلاغ شده به امضاء ایشان نرسیده و با امضاء دو عضو معاون حکم به ما ابلاغ شده است. در هر حال این حکم، فعلا حکم نهایی اعاده دادرسی محسوب می‌شود.”

رئیسیان همچنین خاطرنشان کرد:”متاسفانه در دادنامه‌ای که دیوان به ما ابلاغ کرده، گفته شده که ایراداتی که ما در پرونده مد نظر قرار دادیم، من جمله مباحث مربوط به پزشکی قانونی و سلامت روان و همین‌طور مباحث تحقیقاتی مانند تصاویر دوربین‌های مدار بسته، موضوعاتی ماهیتی است و به مرحله دادرسی بدوی و فرجامی مرتبط بوده و به این دلیل که از زمره دلایل اعاده محسوب نمی‌شود به این موارد رسیدگی نکرده‌اند؛ یعنی به این علت که این موضوعات مباحث ماهیتی بوده‌اند، وارد رسیدگی نشده‌اند. این موضوع برای ما بسیار ناراحت کننده است چرا که از سوی دیگر همین مباحث در مرحله دادرسی بدوی و فرجامی هم مطرح شده بود ولی مورد توجه قرار نگرفته بود و الان هم گفته می‌شود که اینها باید قبلا مطرح می‌شده و باز هم به دلیل دیگری مورد توجه قرار نمی‌گیرد.” 

وکیل مدافع محمد قبادلو در خاتمه تاکید کرد:”بیشتر بحث ما در این پرونده حول محور سلامت روان محمد قبادلو است و اگر این بحث توسط دادگاه، دیوان و دادگستری پذیرفته نشده، کماکان امیدواریم که خانواده کرم‌پور با لطف و بزرگواری شرایط این جوان بیمار را درک کرده و گذشت کنند.” 

لازم به اشاره است، محمد قبادلو، در تاریخ ۱۹ آذر ماه ۱۴۰۱، توسط شعبه دادگاه کیفری ۱ استان تهران، در بخش دوم از پرونده قضایی خود به اتهام (ارتکاب قتل استوار دوم فراجا فرید کرم پور) محاکمه و به اعدام محکوم شد و این حکم در پی اعلام فرجام خواهی متهم پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع و با توجه به اینکه حکم اعدام محمد قبادلو در بخش اول از همین پرونده با اتهام (افساد فی‌الارض از طریق جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد)، (تخریب و اقدام علیه امنیت ملی کشور که منجر به اخلال در نظم عمومی و ناامنی در کشور و وارد کردن خسارت به افراد و اموال عمومی) در دیوان عالی کشور تائید شده بود در تاریخ ۱۲ بهمن ماه ۱۴۰۱، اجرای این حکم به دستور دیوان عالی کشور تا زمان تعیین وضعیت حکم اعدام صادره برای محمد قبادلو از بابت اتهام (قتل عمد) متوقف شده بود.

در حالی محمد قبادلو، به ۲ بار اعدام محکوم شده که برای دفاع آخر در دادگاه اعلام کرد:”در زمان حادثه دو ماه بود که داروهایم را نخورده بودم و سه شب هم نخوابیده بودم و با فیلم‌هایی که در فضای مجازی دیدم عصبانی و تحریک شده بودم، در آن لحظه من نبودم که پشت فرمان قرار گرفته بودم. یک حیوان در آن لحظه رانندگی می‌کرد.”

محمد قبادلو، در تاریخ ۲۵ آبان ماه ۱۴۰۱، از بابت بخش اول همین پرونده توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی از بابت اتهام‌ (افساد فی الارض از طریق جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد) به اعدام محکوم شد.‌ این حکم در تاریخ ۳ دی ماه ۱۴۰۱، توسط دیوان عالی کشور عینا تائید شد. 

براساس کیفرخواست صادره توسط شعبه یک بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب رباط کریم، مجموع اتهامات محمد قبادلو(افساد فی‌الارض از طریق جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد)، (تخریب و اقدام علیه امنیت ملی کشور که منجر به اخلال در نظم عمومی و ناامنی در کشور و وارد کردن خسارت به افراد و اموال عمومی) عنوان شده است.

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات محمد قبادلو، در تاریخ ۷ آبان ماه ۱۴۰۱، توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران برگزار شد و ابوالقاسم صلواتی – قاضی دادگاه، مانع ارائه دفاع امیر رئیسیان، وکیل مدافع انتخابی محمد قبادلو از موکلش شد و این وکیل دادگستری را از جلسه محاکمه اخراج کرد و با اعمال تبصره ماده ۴۸ آئین دادرسی کیفری محمد قبادلو از حق دسترسی به وکیل انتخابی خود محروم در روندی پرابهام ابهام محاکمه شد. 

در تاریخ ۳۰ دی ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین الملل، نسبت به وضعیت وخیم جسمانی و عدم دسترسی محمد قبادلو به داروهای بیماری دو قطبی در زمان ارتکاب جرم تاکید کرد و خواستار بررسی سابقه بیماری روانی این زندانی محکوم به اعدام با توجه به نامه ای که چندی پیش هم‌ جمعی از متخصصان و روانپزشکان عالی رتبه خطاب به غلامحسین محسنی اژه ای نوشته بودند شد. 

پس از انتصاب غلامحسین محسنی اژه ای به عنوان رئیس قوه قضائیه و ادعای او برای تسریع انجام کار پرونده های قدیمی در نتیجه اجرای احکام اعدام در راستای بخشنامه کاهش جرائم کیفری کشور با سرعت بیشتری انجام می شود و این روند منجر به اعتراض سازمان عفو بین الملل، نسبت به این امر شد و در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، با انتشار گزارشی، به تشریح وضعیت اجرای احکام اعدام در سال ۲۰۲۲ میلادی در ایران پرداخت.

همچنین، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد، در تاریخ ۱۹ اسفند ماه ۱۴۰۱، در گزارش دوره ای خود که مربوط به ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۱ خورشیدی بود در خصوص محرومیت شهروندان از حق دسترسی به وکیل مورد نظر خودشان در یک فرایند دادرسی را محکوم کرد.

به دلیل عدم شفافیت مقامات ایران، پی بردن به تعداد واقعی اعدامها در این کشور دشوار است و قطعا تعداد به مراتب بالاتر از رقم اعلام شده است.

صدور و اجرای احکام اعدام، ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر و مفاد میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است. 

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: