دانشجوی مقطع دکتری که همراه ۲ نفر از دوستانش به ۷ خانه اعیانی در پایتخت دستبرد زدهاند برای دومین بار در برابر حکم قطع دست قرار گرفتهاند. مجازات قطع اعضای بدن یکی از غیرانسانی ترین مجازات ها در قوانین جزایی ایران است که علیرغم اعتراض جامعه جهانی کماکان در کشور اجرا می شود. به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از همشهری، آنها پیش از این یک بار از سوی دادگاه به قطع دست محکوم شده اما قضات دیوانعالی کشور این رأی را نقض کرده بودند. چندی قبل با شکایت چند نفر از شهروندان، تحقیقات پلیس برای دستگیری اعضای این باند آغاز شد. تبهکاران با تخریب در ورودی یا بریدن قفل وارد خانه شهروندان میشدند و در زمانی بسیار کم وسایل با ارزش را سرقت میکردند. هر از گاهی خبر میرسید سرقت مشابهی از یکی از خانههای مناطق شمالی پایتخت انجام شده و شباهت این سرقتها نشان میداد که بهاحتمال زیاد همه دستبردها کار اعضای یک باند است.
چند روز بعد از ثبت نخستین شکایت درحالیکه مردی قصد داشت وارد خانهاش شود با در نیمهباز روبهرو شد و با داد و فریاد از همسایهها کمک خواست.
۲مرد سارق داخل خانه بودند که فریادهای صاحب خانه باعث شد از آنجا فرار کنند. آنها قصد داشتند با کمک همدستشان که جلوی در منتظر بود فرار کنند اما از شانس بدشان همان موقع مأموران گشت کلانتری از آنجا عبور میکردند و ۳متهم را دستگیر کردند.
بازجویی از متهمان نشان میداد آنها اعضای باند سرقت از منزل هستند. آنها در جریان بازجوییها به ۷فقره سرقت اعتراف کردند و گفتند از این سرقتها ۵۰۰میلیون تومان نصیبشان شده است.
در این شرایط آنها مدتی قبل در شعبه پنجم دادگاه کیفری یک استان تهران محاکمه شدند و نماینده دادستان برای آنها درخواست صدور قطع دست کرد.
قضات دادگاه پس از بررسی محتویات پرونده از آنجا که همه شواهد و مدارک علیه متهمان بود حکم به قطع دست هر ۳سارق و رد مال به مالباختگان دادند.
وقتی این پرونده به دیوانعالی کشور فرستاده شد قضات شعبه۳۱دیوان رأی را نقض کردند و پرونده دوباره به دادگاه فرستاده شد.
در دادگاه
در دومین دور از رسیدگی به این پرونده که دیروز در شعبه هشتم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی حسین اصغرزاده برگزار شد، نماینده دادستان خواستهاش را مبنی بر قطع دست متهمان اعلام کرد.
سپس درحالیکه ۴نفر از شاکیان اعلام گذشت کرده بودند ۳نفر دیگر شکایتشان را مطرح کردند. یکی از آنها گفت: “سارقان در جریان سرقت به خانهام پول، طلا و تابلوفرشهای خانهام را سرقت کردهاند و خواسته من مجازات آنهاست”.
شاکی دیگر که ۲روز بعد از جشن عروسیاش سارقان به خانهاش دستبرد زده بودند نیز گفت: “ما قصد داشتیم به سفر برویم اما این دزدان پاسپورت، ۳۰۰دلار، ۵۰۰یورو و همه جواهرات همسرم را سرقت کردند و باعث شدند شروع زندگیمان تلخ شود؛ به همین دلیل باید مجازات شوند”.
شاکی دیگر نیز گفت: “فقط یک هفته به عروسی دخترم مانده بود که سارقان به خانه مان دستبرد زدند و سرویس طلای دخترم که تازه خریده بودیم همراه با ۹ساعت گران قیمت و… را دزدیدند. این سرقت باعث شد جشن عروسی دخترم بههم بخورد”.
در ادامه این جلسه نوبت به متهمان رسید تا از خود دفاع کنند. نخستین نفر که پیش از دستگیری دانشجوی مقطع دکتری رشته معماری بود گفت: من فقط در ۲سرقت حضور داشتم. آن زمان با اینکه دانشجوی دکتری بودم اما وضعیت مالی خوبی نداشتم و مجبور شدم دست به سرقت بزنم. من در این سرقتها وارد هیچ خانهای نشدم و فقط جلوی در کشیک میدادم.
دومین متهم گفت: “چندماه قبل از این سرقتها تازه از زندان آزاد شده بودم اما چون کاری نداشتم دوباره دست به سرقت زدم و باز هم به دام افتادم”.
متهم ردیف سوم نیز در دفاع از خودش گفت: “من و متهم دوم در دوران سربازی با یکدیگر آشنا شدیم و بعد از مدتی چون کاری نداشتیم به فکر سرقت افتادیم. ما از کارمان پشیمانیم و در این مدت توانستهایم رضایت ۴نفر از شاکیان را جلب کنیم و از دادگاه تقاضای بخشش داریم. با ختم جلسه قرار است قضات دادگاه بهزودی رایشان را اعلام کنند”.
لازم به توضیح است مجازات قطع اعضای بدن یکی از غیرانسانی ترین مجازات ها در قوانین جزایی ایران است که علیرغم اعتراض جامعه جهانی کماکان در کشور اجرا می شود.