رئیس سازمان محیط زیست ایران: ۷۰ درصد اراضی کشاورزی در معرض نابودی است
عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست ایران به خبرگزاری فرانسه گفته است که اگر اقدام فوری در زمینه مشکلات متعدد زیست محیطی صورت نگیرد، ۷۰ درصد اراضی کشاورزی این کشور نابود خواهد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران بنقل از ایسنا, نه فقط دچار آلودگی هوا، آب و خاک در کنار خشکسالی و گسترش بیاباناست بلکه آثار تحریمهای بینالمللی و آمریکایی نیز شرایط زیست محیطی این کشور را وخیمتر کرده است. این مقام مسئول گفته است که جمهوری اسلامی در حال حاضر ۱۰۰ درصد ذخایر تجدیدپذیر آب را به کار میبرد در حالیکه براساس ضوابط جهانی، این رقم نباید بیش از ۴۰ درصد باشد. وی هشدار داده است که استفاده از آبهای زیرزمینی “یک تهدید جدی است و میتواند تبعات اجتماعی وخیمی داشته باشد.” آقای کلانتری سوء مدیریت منابع طبیعی در سالهای گذشته را مسئول وخامت شرایط فعلی ایران دانسته و در این گفتگوی اختصاصی گفته است که “ما فکر میکردیم محیط زیست اهمیتی ندارد.” عیسی کلانتری از سال ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۹ وزیر کشاورزی، تا سال ۱۳۹۲ دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه و پس از آن رئیس سازمان محیط زیست بوده است .
صحبتهای این مقام حکومتی در حالی است که ایران هم اکنون در حال تجربه مشکلات جدی آب است. خشکسالیهای مکرر توأم با برداشت بیش از حد آبهای سطحی و زیرزمینی از طریق شبکه بزرگی از زیرساختهای هیدرولیکی و چاههای عمیق، وضعیت آب کشور را به سطح بحرانی رساندهاست.
از نشانههای این وضعیت خشک شدن دریاچهها، رودخانهها و تالابها، کاهش سطح آبهای زیرزمینی، فرونشست زمین، تخریب کیفیت آب، فرسایش خاک، بیابانزایی و طوفانهای گرد و غبار بیشتر است. ایران کشوری با اقلیم عمدتاً گرم و خشک است. رشد سریع جمعیت مهمترین عامل کاهش سرانه آب تجدیدشونده کشور در قرن گذشته بودهاست.
جمعیت ایران در طی این هشت دهه، از حدود ۸ میلیون نفر در سال ۰۶–۱۳۰۰ به ۸۱ میلیون نفر تا پایان سال ۱۳۹۶ رسیدهاست. بر این اساس میزان سرانه آب تجدیدپذیر سالانه کشور از میزان حدود۱۳۰۰۰ متر مکعب در سال ۱۳۰۰ به حدود ۱۴۰۰ متر مکعب در سال ۱۳۹۲ تقلیل یافته و در صورت ادامه این روند، وضعیت در آینده به مراتب بدتر خواهد شد.