مردم خوزستان در حالی روزهای گذشته دست به اعتراضات خیابانی زدهاند که کوهی از مشکلات و بحرانهای ریز درشت، امنیت و معیشت، سلامت آنها را تهدید میکند.
به گزارش حقوق بشر در ایران ، نزدیک یک هفته است که در استان خوزستان به خصوص شهر اهواز شهروندانی که سالهاست از غبار غلیظ ریزگردها و آلودگی هوا ناشی از فعالیت دهها پالایشگاه و کارخانهی پتروشیمی سلامتشان به خطر افتاده دست به اعتراض زدهاند. خوزستان با وجود آنکه تامین کنندهی اصلیترین درآمد ایران یعنی نفت است، اما یکی از محرومترین استانهای ایران از نظر اقتصادی و معیشتی است. این استان هشت سال درگیر جنگ ایران و عراق بود و بسیاری از شهرها و روستاهای آن ویران شد و همچنان در بسیاری محلات اثار جنگ همچنان بر جای مانده است. سطح وسیعی از استان همچنان آلوده به میادین مین است و گاه و بیگاه خبر میرسد که بومیان منطقه در اثر برخورد با مین کشته یا نقص عضو شدهاند.
مردم در شهرهای مختلف این استان با بحران آب آشامیدنی روبه رو هستند، بهداشت و درمان در بعضی مناطق خوزستان آنقدر تاسفبار است که حتی برای درمان یک بیماری ساده اهالی روستاها باید کیلومترها راه طی کنند تا به یک مرکز درمانی معمولی برسند. اواخر دی ماه امسال، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اهواز از مرگ چهار نفر در بیمارستان اهواز به علت آلودگی آب آشامیدنی خبر داد.
کمی پیش از آن در تیرماه رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی خوزستان اعلام کرد که ۲۵.۷ درصد مردم این استان بیکار هستند، که آمار در بعضی از شهرها مثل مسجد سلیمان فاجعهبارتر است و نیمی از مردم این شهر هیچ شغل و منبع درآمدی ندارد.
تا دو سال پیش بنا بر اعلام ثبت احوال خوزستان، آمار طلاق ۲۰ درصد افزایش یافته بود که در حال حاضر بیش از این رقم شده است. عامل وقوع ۸۰ درصد جرائم در استان خوزستان فقر فرهنگی و بیکاری است. در شهری مثل ابادان از هر ۵ ازدواج، ۳ ازدواج به طلاق میانجامد و عمده دلایل طلاق بیکاری است.
ناامنی در این استان بیداد میکند، آنچنان که رئیس کل دادگستری خوزستان اردیبهشت ماه امسال گزارش داد که سلاح گرم، عامل ۷۵ درصد قتلها در این استان است. بیش از ۴۰ درصد قتلها در خوزستان ناموسی است.
مهرماه امسال مدیرکل آموزش و پرورش خوزستان اعلام کرد که این استان با کمبود سه هزار و ۵۰۰ کلاس درسی در سال تحصیلی جدید مواجه است.
اینها تنها بخشی از مشکلات مردم این استان است که زیر سایه آنها روزگار سختی میگذرانند و حالا چند روزی است جان به لب شدهاند و در چند تجمع قصد دارد صدای خود را آن هم در شرایط امنیتی استان در حالی که گزارشها حکایت از آن دارد که پلیس ضدشورش از استانهای مجاور از جمله فارس برای کنترل مردم اعزام شده، به گوش مسئولین برسانند.