محاکمه غیرعلنی دهها درویش گنابادی در دادگاه انقلاب و دادگاه کیفری تهران
پس از انتشار گزارشها درباره برگزاری دادگاه «صدها» درویش گنابادی، رئیس دادگستری استان تهران اعلام کرد که رسیدگی به پرونده دراویش زندانی در دادگاه انقلاب و شعبه دو کیفری استان تهران آغاز شده و این دادگاهها غیرعلنی است.
به گزارش حقوق بشر در ایران ، غلامحسین اسماعیلی رئیس دادگستری استان تهران، روز شنبه ۲۹ اردیبهشت، در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، خبر داد که ۵۰ پرونده درگیریهای خیابان پاسداران به شعبه ۱۱۸۰ دادگاه کیفری دو استان تهران ارجاع شده است. ایشان همچنین گفت که اکثر پروندههای دراویش بازداشتشده در دادگاه انقلاب تهران در حال رسیدگی است. در همین حال به گزارش خبرگزاری میزان، قاضی جباری، رئیس شعبه ۱۱۸۰ دادگاه کیفری دو استان تهران، خبر داد که اتهام اکثر افرادی که پروندهشان به این دادگاه ارجاع شده «اخلال در نظم و آسایش عمومی جامعه» است. آقای جباری اضافه کرد: «دادگاه با توجه به دلایل پرونده و دفاعیات متهمان به صورت قاطعانه عدالت را اجرا خواهد کرد».
فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت، با اشاره به محاکمه «صدها» تن از دراویش گنابادی بازداشتشده همراه با «پنهان کاری»، این اقدام را «مضحکه عدالت» و «نقض آشکار موازین بینالمللی» خوانده بود.
بنا بر این گزارش، محاکمه این افراد از روز شنبه ۲۲ اردیبهشت در شعبههای ۱۵ و ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران آغاز شده است.
بر اساس این گزارشها، شکوفه یداللهی، مریم فرسیابی، معصومه باراکوهی، شهناز کیانی، صدیقه صفابخت، الهام احمدی، سپیده مرادی، مهدی بختیاری، مجید مرادی، منوچهر کوکبی، امید قاسمی، امین صفاری و سیامک سهرابی از جمله دراویش گنابادی هستند که برای محاکمه به دادگاه انقلاب منتقل شدهاند.
«اجتماع و تبانی علیه امنیت»، «اقدام علیه امنیت ملی»، «اخلال در نظم» و «تمرد از دستور پلیس» اتهامات یکسانی است که درباره تعدادی از دراویش مطرح شده است.
پیشتر موسی غضنفرآبادی، رئیس دادگاه انقلاب تهران، با اعلام ارسال پرونده بیش از ۷۰ تن از دراویش گنابادی به دادگاه انقلاب، اتهام این افراد را «امنیتی» اعلام کرده بود.
با مقایسه اتهامات مطرح شده درباره دراویش گنابادی مشخص میشود که برای دراویشی که پروندهشان در دادگاه انقلاب رسیدگی میشود، اتهامات سنگینتری تعیین شده است.
روز دوشنبه ۳۰ بهمن ۹۶ تجمع اعتراضی دراویش گنابادی در اطراف خانه نورعلی تابنده، قطب این سلسله، با دخالت نیروهای امنیتی و لباس شخصیهای موتورسوار به خشونت کشیده شد.
بر اساس گزارشها بیش از ۵۰۰ درویش گنابادی در درگیریهای خیابان پاسداران تهران بازداشت شدهاند و گزارشهایی از «ضرب و جرح» شدید دراویش بازداشت شده و «شکستگی سر، فک و چند دندان» و وضعیت جسمی نامناسب تعدادی از آنان منتشر شدهاست.
محمد راجی، از دراویش گنابادی بازداشتشده نیز چند روز پس از بازداشت فوت کرد. در حالی که وبسایت مجذوبان نور از کشته شدن این درویش گنابادی در «بازجویی» خبر داده بود، مقامهای قضائیه کشته شدن آقای راجی در بازداشتگاه پلیس را تکذیب کرده و میگویند وی در جریان درگیریها و در خیابان کشته شدهاست.
محمدرضا ثلاث، یکی از دراویش گنابادی نیز که بر اساس حکم دادگاه سه مأمور پلیس را در جریان این درگیریها با اتوبوس زیر گرفته، به اعدام محکوم شده است.
در همین حال رئیس دادگستری استان تهران روز شنبه گفت که حکم اعدام محمد ثلاث در دیوان عالی کشور تأیید و پرونده برای اجرای حکم اعدام به دادسرا ارسال شده اما زمان اجرای حکم «تعیین نشده است».
پیش از این فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر با اشاره به اینکه محمد ثلاث اتهام قتل عمد را رد کرده است، خواستار آن شده بود که حکم اعدام این درویش زندانی متوقف و او به صورت «عادلانه» محاکمه شود.
[…] مجید مرادی، از دراویش گنابادی بازداشت شده در جریان حادثه گلستان هفتم، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ۷ سال حبس تعزیری و ۷۵ ضربه شلاق محکوم شد. به گزارش حقوق بشر در ایران، مجید مرادی، از دراویش گنابادی بازداشت شده در جریان حادثه گلستان هفتم، با اتهامات “اقدام علیه امنیت ملی از طریق عضویت در فرقه ضدامنیتی دراویش”، “اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور”، “تمرد از دستور ماموران” و “اخلال در نظم و آسایش عمومی” توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ۷ سال حبس تعزیری و ۷۵ ضربه شلاق محکوم شد. یک منبع نزدیک به مجید مرادی به حقوق بشر در ایران گفت: “آقای مرادی پیش از برگزاری دادگاه سه بار بازجویی شد. وی حدود دو هفته پیش از تیپ ۳ زندان فشافویه (ندامتگاه مرکزی تهران بزرگ) به همراه ۶ تن دیگر از دراویش از تیپهای ۲ و ۴ این زندان، در دادگاهی سه دقیقهای و کوتاه، در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ماشاالله احمدزاده و بدون داشتن وکیل محاکمه شدند و نهایتا روز شنبه ۵ خردادماه حکم ۷ سال حبس (۵ سال، ۱ سال، ۱ سال) و ۷۵ ضربه شلاق با در نظر گرفتن اشد مجازات به ایشان ابلاغ شد”. این منبع مطلع در ادامه در خصوص چگونگی بازداشت آقای مرادی نیز گفت: “آقای مرادی در زمان بازداشت به وسیله باتون مورد ضرب و شتم قرار گرفته و ماموران با ضربات مداوم شوکر برقی وی را مورد آزار و اذیت قرار دادند. در ادامه با استفاده از تونلی از سربازان که در گلستان هفتم و در حیاط بازداشتگاه محل نگهداری آنان تشکیل داده بودند، دراویش را از بین آنها عبور میدادند و با باطوم و شوکر به سر و بدنشان ضربه میزدند. آقای مرادی پس از این آزارها دچار شکستگی سر، بینی، انگشتان دست و ضربدیدگی شدید بازو و پاهایش شده بود و حداقل ۵۰ بار با باطوم به او ضربه زده بودند. در پی ضربهی شدیدی که به شقیقهاش وارد شد مستقیما به بیمارستان امام سجاد تهران منتقل شد و فردای آن روز روی سرش عمل جراحی انجام دادند و با زدن دوازده بخیه شکافهای ایجاد شده در سرش را بستند و هر دو دستش نیز بیش از بیست رو در آتل بودند. پس از حدود یک هفته بستری شدن در بیمارستان و پس از جراحی و زمانی که ایشان به هوش آمدند دکتر وی اظهار داشت که هیچ امیدی برای بازگشت او نداشته و فقط میخواسته طبق وظیفه انسانیاش به او کمک کند شاید نجات پیدا کند و زنده بماند”. وی در پایان گفت: “خانواده آقای مرادی “در ده روز اول بازداشت هیچ اطلاعی از وضعیت ایشان نداشتند تا اینکه شخصی با شمارهای ناشناس با آنها تماس گرفته و در تماسی کوتاه گفته که وی زنده است و نگران نباشید”. مجید مرادی فرزند مراد، متولد ۱۳۶۰، متاهل و پدر یک پسر ۴ ساله است. ایشان به شغل کاشیکاری مشغول و ساکن شهرستان آبدانان در استان ایلام اشتغال دارند و در حال حاضر در زندان فشافویه به سر میبرد. طی هفتههای اخیر سیر محاکمهی درویشان زندانی آغاز شده و دستههای متعددی از آنان با اتهامات سیاسی-عقیدتی نظیر «اقدام علیه امنیت ملی از طریق عضویت در فرقه ضدامنیتی دراویش»، «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور»، «تمرد از دستور مأمورین» و «اخلال در نظم و آسایش عمومی» بدون حضور وکیل انتخابی محاکمه میشوند. […]