کاهش ۵۲ درصدی آب ورودی به دریاچه ارومیه در طی ۲۰ سال گذشته

مسول واحد برنامه ریزی دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت که طی ٢٠ سال گذشته ۵٢ درصد آب ورودی و ٢٠ درصد آب تجدیدپذیر دریاچه ارومیه کاهش یافته است.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از ایرنا، «علی حاجی مرادی» امروز چهارشنبه در نشست بررسی تاثیر جاده میانگذر شهید کلانتری بر خشکی دریاچه ارومیه با اشاره به این پرسش که آیا ٢٠ سال خشکسالی و کاهش منابع آب باعث خشک شدن دریاچه شده است، افزود: “سال هایی داشتیم که میزان بارندگی از میانگین ۴٠ ساله هم بیشتر بود اما همچنان شاهد کاهش تراز آب دریاچه بودیم”. وی ادامه داد: “در این میان نقش کشاورزی بسیار حایز اهمیت است؛ اما می بینیم با وجود شرایط سخت دریاچه و کاهش سطح تراز نیز نتوانست تغییری در تصمیمات سیاستگذاران ایجاد کند به این معنا که نه تنها سطح زیر کشت کاهش نیافت بلکه افزایش نیز یافت”. حاجی مرادی اظهار داشت: “دریاچه ارومیه بین سال های ١٩٩٧ تا ٢٠٠٣ با خشکسالی شدید مواجه بود، حدود ۴٨ درصد روان آبها کاهش یافت اما کشاورزی همچنان با شدت بیشتری ادامه داشت”. وی ادامه داد: “در این راستا بررسی ها نشان داد که درآمد کشاورزان آذربایجان غربی در سال ٧۶ از متوسط کشوری بالاتر بود اما از سال ٩٠ به بعد از متوسط کشوری کمتر بوده است، این نشان می دهد افزایش مصرف آب افزایش درمد را به همراه نداشته است”.
حاجی مرادی مدعی شد: “استراتژی ستاد احیای دریاچه ارومیه بر احیای آن و رسیدن به توسعه پایدار با استفاده از آبهای حوضه آبریز خودش است”.
وی افرود: “اکنون میزان مصرف اب ۵ هزار و ٣۵٠ میلبون مترمکعب از ٧ میلیارد متر مکعب آب تجدید پذیر در حوضه آبریز است یعنی ٧۵ درصد مصرف می شود که می خواهیم آنرا به ۴۵ درصد برسانیم”.
حاجی مرادی ادامه داد: “طی ١٢ سال گذشته دریاچه ارومیه نوسانات ترازی شدیدی را تجربه کرده اما هرگز خشک نشده است، بارش در این سالها بین ١٨٠ تا ٣٧٠ میلیمتر متغیر بوده است”.
وی تاکید کرد: “اما طی ١٠٠ سال اخیر دریاچه هیچ وقت وارد این شرایط بحرانی ٢٠ سال اخیر نشده بود بر این اساس سال ٩٢ ستاد احیای دریاچه تشکیل و تیرماه ٩٣ راهکارهای آن مصوب شد”.
مسول واحد برنامه ریزی دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: “بررسی ها نشان داد دریاچه برای رسیدن به تراز اکولوژیک سالانه به سه هزار و ۴٢٨ میلبون متر مکعب آب نیاز دارد”.
حاجی مرادی گفت: با توجه به برخی نظرات در خصوص تاثیر میانگذر دریاحه ارومیه بر خشک شدن آن، بررسی آن در سال ٩۶ به سازمان مخیط زیست سپرده و سازمان نیز اجرای آن را به دانشگاه تبریز ابلاغ و کارها اغاز شد”.