گزارشی از وضعیت نابسامان کارگران پتروشیمی چوار و مجتمع تجاری اروند

حقوق بشر در ایران ـ امروز چهارشنبه ۱۷ خرداد ماه ۱۴۰۲، کارگران پیمانی شاغل در مجتمع پتروشیمی چوار در وضعیت بلاتکلیف شغلی بسر می برند. از سوی دیگر، کارگران شاغل در مجتمع تجاری اروند (کنزالمال) از بیتوجهی مسئولان منطقه آزاد اروند به خواستههای آنها ابراز ناخرسندی کردند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از ایلنا، امروز چهارشنبه ۱۷ خرداد ماه ۱۴۰۲، کارگران پیمانکاری شاغل در مجتمع پتروشیمی شهرستان چوار از توابع استان ایلام، علیرغم گذشت مدت بسیاری از وعدهای داده شده به آنها برای اجرای طرح طبقه بندی مشاغل و عملی نشدن این وعده های ابراز نارضایتی کردند.
یکی از کارگران شاغل در مجتمع پتروشیمی چوار، ضمن اعلام این نکته که بیش از ۱ سال از وعده داده شده به آنها گذشته و انتظار ۵۰۰ کارگران پیمانی به سر آمده در تشریح مطالباتشان گفت:”بیش از یکسال است که منتظر اجرای طرح طبقهبندی مشاغل و افزایش حقوقها هستیم. ماه گذشته چند روزی کار را تعطیل کردیم و بعد از ما تعهد گرفتند و سر کار بازگشتیم اما هنوز طرح طبقهبندی اجرا نشده؛ به هر نهادی که فکرش را بکنید مراجعه کردهایم اما بیفایده؛ اداره کار چوار نیز از ما کارگران حمایت نمیکند.”
این کارگر با بیان اینکه دستمزدهای ما بسیار پایین است همچنین تاکید کرد:”اگر طرح طبقه بندی اجرایی نشود، با این دستمزدهای ناچیز نمیتوانیم زندگی کنیم؛ بیش از یک سال است که برای اجرای این طرح مطالبهگری میکنیم اما پیمانکار و کارفرمای مادر توجهی به خواستهی قانونی ما ندارند.”
براساس قانون، طرح طبقهبندی باید در کارگاههای با بیش از ۵۰ کارگر در مهلت زمان تعیین شده توسط اداره کار اجرا شود؛ اگر کارفرما تخلف کند، اداره کار باید راساً ورود کرده و طرح را تدوین و ارائه دهد.
در خبری دیگر، روز سه شنبه ۱۶ خرداد ماه ۱۴۰۲، کارگران شاغل در واحدهای مختلف مجتمع تجاری اروند (کنزالمال) نسبت به بی توجهی و عدم تعهد مسئولان منطقه آزاد اروند در خصوص وعده های داده شده به این کارگران برای رفع مشکلات اقتصادی و صنفی آنها ناراضی هستند.
این کارگران در تشریح مطالبات خود گفتند:”علیرغم گذشت ۴ سال از رسانهای شدن مشکلاتمان، هم مدیریت منطقه آزاد و هم مسئولان استانی نسبت به شرایط شغلی نامناسب و عدم پرداخت مطالبات همچنان بیتوجه هستند.”
این کارگران همچنین تشریح کردند:”از سال ۱۴۰۰ حدود ۱۲نفر از مجموع ۷۰ نفر از کارگرانی که تحت مسئولیت شرکت توسعه تعاون منطقه آزاد اروند در مجتمع تجاری اروند، مجموعه ورزشی مرتضی علی (ع) و سازمان قدیم منطقه آزاد مشغول کارند، مشمول طرح تبدیل وضعیت هستند که توجهی به این خواسته قانونی کارگران نمیشود. در عین حال حقوق و بیمه کارگران بعد از تعطیلات نوروز ۱۴۰۲ هنوز پرداخت نشده و با احتساب خرداد ماه، سه ماه به تاخیر افتاده است.”
یکی از کارگران شاغل در مجتمع تجاری اروند (کنزالمال) افزود:”از دی ماه سال ۱۴۰۱ سه بار مدیریت شرکت توسعه تعاون منطقه آزاد اروند به عنوان پیمانکارتغییر کرده و هم اکنون با سرپرستی اداره میشود. در جلسهای که اخیرا با برخی مسئولان شرکت توسعه تعاون منطقه آزاد برگزار کردیم، متوجه شدیم مدیریت قصد حذف یا کم کردن برخی مزایای مزدی کارگران از جمله اضافه کاری هارا دارد که اگر اتفاق بیفتند دریافتی حداقلی کارگران مجددا کاهش یافته و معیشت آنها به خطر میافتد.”
این کارگر معترض همچنین گفت:”علیرغم اطلاع مسئولان کسی به جدیت برای رفع کامل مشکلات این واحد تجاری وارد میدان نشده و هرگاه کارگران اعتراضی داشتهاند اقداماتی موقتی انجام شده است. منطقه آزاد اروند نمیخواهند مشکلات ما کارگران را رفع کنند و در سنوات گذشته هم اگر مشکلی بوده و رفع شده با دخالت مستقیم مسئولان بالادستی بوده که با مطالبهگری کارگران با جدیت به رفع مشکلات کارگران ورود کردند.”
فقر، محرومیت از تامین اجتماعی و نابسامانی شغلی کارگران در حالی رو به گسترش است که در ماده ۲۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بر حق افراد در برخورداری از تامین اجتماعی مناسب به لحاظ؛ خوراک، مسکن، پوشاک و برخورداری از خدمات حمایتی اجتماعی در مواقع بیکاری، بیماری، نقص اعضا، بیوگی، پیری یا در تمام موارد دیگر تاکید شده است.
همچنین در اهداف سند ۲۰۳۰ یونسکو، به حق افراد در برخورداری از محیط زندگی سالم و استاندارد، متناسب با مقام انسانی آنها تاکید شده است اما در ایران پس از مخالفت علی خامنه ای با اجرای سند برای استاندارد سازی زندگی اجتماعی شهروندان اجرای آن به کلی از دستور کار خارج شد.