جمعه , ۳۱ فروردین , ۱۴۰۳
جمعه, آوریل 19

بازداشت ۴ شهروند در سبزوار و گالیکش توسط نیروهای امنیتی

0
452

حقوق بشر در ایران ـ امروز پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، ماموران امنیتی در شهرستان سبزوار از توابع استان خراسان رضوی، سه تن از شهروندان را بازداشت کردند. از سوی دیگر، یک فعال رسانه ای ساکن شهرستان گالیکش از توابع استان گلستان به اتهام (ارتباط با ایران اینترنشنال) بازداشت شد. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، علی پویان مقدم، محسن بقایی و سجاد پورسخاوت، شهروندان اهل شهرستان سبزوار واقع در غرب استان خراسان رضوی، توسط ماموران یکی از ارگانهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. 

به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”علی پویان مقدم، طی روزهای اخیر در مراسم حمیدرضا الداغی به همراه شمار دیگری از شهروندان حاضر شده بودند اما تا این لحظه از علت دقیق و قطعی بازداشت این افراد اطلاعی نداریم.”

همچنین، یک منبع مطلع در خصوص بازداشت ۲ شهروند دیگر در شهرستان سبزوار افزود:”سجاد پوسخاوت و محسن بقایی، در صفحات شخصی خود با نام مستعار فعالیت می کردند و احتمالا بازداشت آنها به علت فعالیتهاشان در فضای مجازی و یا همراهی آنها در مراسم حمیدرضا الداغی صورت گرفته اما بطور قطع از علت دقیق این بازداشتها اطلاعی نداریم.” 

افزون براین خبرگزاری تسنیم، وابسته به نهادهای امنیتی ایران هم در خبری اعلام کرد؛ طی روزهای اخیر، یک شهروند ساکن شهرستان گالیکش از توابع استان گلستان، به اتهام ارتباط با (ایران اینترنشنال) تحت عنوان اتهامی (سرپل ارتباطی با این شبکه تلوزیونی) توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. 

در این گزارش، ادعا شده:”این متهم مامور جمع آوری، تولید و ارسال (اخبار مخدوش و جعلی) از استان گلستان بویژه شهرستان گالیکش بوده است.” 

همچنین، در بخش دیگری از این گزارش آمده است:”فرد بازداشت شده، سابقه همکاری نزدیک با شبکه ایران اینترنشنال دارد و در زمان (اغتشاشات) ۱۴۰۱، با هدف ایجاد آشوب در شبکه‌های اجتماعی بشدت فعال بوده است.” 

در بخش پایانی این گزارش هم آمده است:”این متهم در مساله مسمومیتهای سریالی دانش آموزان نقش آفرینی کرده بود.” 

در این گزارش، به هویت و سایر مشخصات فردی متهم بازداشت شده اشاره ای نشده است. 

لازم به اشاره است، در ادبیات گفتاری و نوشتاری مسئولان رسانه های وابسته به حکومت جمهوری اسلامی، به جای استفاده از کلمه اعتراضات از واژه (اغتشاشات) استفاده می کنند و همواره شهروندان شهروندان معترض به نقض حقوق شهروندیشان را القابی از قبیل (اغتشاشگر)، (جاسوس) و یا (عامل سرویسهای اطلاعاتی) معرفی می کنند تا از این طری قبتوانند وجهی موجه برای سرکوب و ارعاب در جامعه بر علیه مردم ایران داشته باشند. 

اعتراض نسبت به سرکوب و اعمال فشارهای امنیتی و قضایی و فقدان شفافیت قضایی در روند دادرسی به پرونده های متهمان سیاسی ـ امنیتی از جمله مواردی است که در گزارشات دوره ای سازمانهای بین المللی مدافع حقوق بشر در امور ایران به دفعات مد نظر قرار گفته که از جمله آن در تاریخ ۸ فروردین ماه ۱۴۰۲، سازمان عفو بین الملل، در گزارش سالیانه خود اینگونه برخوردها با شهروندان را به شدت محکوم کرد. 

همچنین، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد، در تاریخ ۱۹ اسفند ماه ۱۴۰۱، در گزارش دوره ای خود که مربوط به ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۱ خورشیدی بود در خصوص محرومیت شهروندان از حق دسترسی به وکیل مورد نظر خودشان در یک فرایند دادرسی، سرکوب و ارعاب گسترده بر علیه شهروندان را محکوم کرد. 

سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.

عدم امکان دسترسی به وکیل مورد نظر متهم و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.

همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.

در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است. 

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading