
حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۲۳آذر ماه ۱۴۰۱، احکام اعدام دستکم ۶ زندانی متهم به جرائم (مواد مخدر) و (قتل عمد) در زندانهای مرکزی مشهد، خرم آباد، ماکو و زندان مرکزی گرگان اجرا شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، سحرگاه سحرگاه دوشنبه ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۱، سیف الله داوودی، به همراه یک زندانی دیگر با هویت نامشخص، در مجموع ۲ زندانی متهم به جرائم مواد مخدر و محبوس در زندان مرکزی شهر مشهد اعدام شدند.
یک منبع مطلع در این خصوص به گزارشگر حقوق بشر در ایران گفت:”سیف الله داوودی چند سال قبل از بابت اتهام حمل و نگهداری موادمخدر در شهر مشهد به همراه فردی دیگر (هویت نامشخص) دستگیر و پس از طی مراحل بازجوئی و بازپرسی در دادگاه انقلاب مشهد به اعدام محکوم شدند و احکام اعدام آنها در دیوان عالی کشور هم عینا تائید شد.”
در خبری دیگر سازمان حقوق بشر ایران افزود؛ سحرگاه دوشنبه ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۱، اصغر علیزاده و ابراهیم بروجردی، دو زندانی متهم به جرائم موادمخدر و محبوس در زندان مرکزی شهر خرم آباد مرکز استان لرستان، اعدام شدند.
براساس این گزارش، اصغر علیزاده اهل شهرستان کوهدشت و ابراهیم بروجردی هم اهل شهرستان بروجردی بودند.
در این گزارش همچنین آمده است؛ اصغر علیزاده و ابراهیم بروجردی، در تاریخ ۲۰ آذر ماه ۱۴۰۱، جهت اجرای احکام اعدام از بند عمومی زندان مرکزی خرم آباد به سلول انفرادی در این زندان منتقل شده بودند.
در ادامه نیز، سحرگاه پنجشنبه ۱۷ آذر ماه ۱۴۰۱، شایان حسن پور، زندانی متهم به قتل عمد و محبوس در زندان شهرستان ماکو از توابع استان آذربایجان غربی پس از مخالفت ولی دم با اعلام رضایت اعدام شد.
لازم به ذکر است، شایان حسن پور، حدودا ۲۳ ساله، چند سال قبل با اتهام قتل دستگیر و پس لز طی مراحل دادرسی توسط دادگاه کیفری ۱ شهرستان ماکو به اعدام محکوم و حکم قصاص وی در دیوان عالی کسور عینا تائید شده بود.
سازمان حقوق بشر ایران، در ادامه نیز اعلام کرد؛ سحرگاه دوشنبه ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۱، پیام نورالهی، زندانی متهم به قتل و محبوس در زندان مرکزی شهر گرگان از توابع استان گلستان، اعدام شد.
در این گزارش به نقل از یک منبع مطلع آمده است:”پیام نوراللهی، کارگر ساختمانی بود و از حدود ۳ سال پیش به اتهام قتل پسر یک بسیجی بازداشت و در دادگاه به قصاص محکوم شد. درگیری ایشان بر سر مسایل شخصی بوده است.”
اعدام جملگی این ۶ زندانی تا لحظه تنظیم این خبر توسط رسانهها و یا منابع رسمی داخل ایران اعلام نشده است.
پس از انتصاب غلامحسین محسنی اژه ای به عنوان رئیس قوه قضائیه و ادعای او برای تسریع انجام کار پرونده های قدیمی در نتیجه اجرای احکام اعدام در راستای بخشنامه کاهش جرائم کیفری کشور با سرعت بیشتری انجام می شود و این روند منجر به اعتراض سازمان عفو بین الملل، نسبت به این امر شد و در تاریخ ۵ مرداد ماه ۱۴۰۱، با انتشار گزارشی، به تشریح وضعیت اجرای احکام اعدام در ۶ ماهه نخست سال ۲۰۲۲ میلادی در ایران پرداخت.
همچنین، در تاریخ ۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، در گزارش دوره ای خود از موارد نقض حقوق بشر در ایران به روند افزایشی صدور و اجرای احکام اعدام در ایران اعتراض کرد.
به دلیل عدم شفافیت مقامات ایران، پی بردن به تعداد واقعی اعدامها در این کشور دشوار است و قطعا تعداد به مراتب بالاتر از رقم اعلام شده است.
صدور و اجرای احکام اعدام، ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر و مفاد میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است.