پنج شنبه , ۰۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
پنج‌شنبه, آوریل 25

بیانیه سازمان عفو بین الملل در مورد شرایط سپیده قلیان, فعال مدنی در اعتصاب غذا

0
742

حقوق بشر در ایران – روز جاری, سازمان عفو بین الملل, با صدور بیانیه ای نسبت به وضعیت سخت و طاقت فرسای سپیده قلیان, فعال مدنی محبوس در بند زنان زندان قرچک ورامین, که از تاریخ ۱ مردادماه ۱۳۹۸, در اعتراض به جابجائی پی در پی از زندان اهواز به زندان اوین و از این زندان به زندان قرچک ورامین و رفتارهای توام با بی احترامی مسئولان زندان قرچک با خانواده این فعال مدنی دست به اعتصاب غذا زده است ابراز نگرانی کرد.

به گزارش حقوق بشر در ایران, امروز جمعه ۱۱ مردادماه ۱۳۹۸, سازمان عفو بین الملل, با صدور بیانیه ای نسبت به وضعیت حقوقی و جسمانی سپیده قلیان, فعال مدنی و از بازداشت شدگان تجمعات اعتراضی کارگران نیشکر هفت تپه ابراز نگرانی کرد. 

این سازمان بین المللی مدافع حقوق بشر, در این بیانیه که خطاب به “علی القاصی مهر”, دادستان تهران منتشر کرده است ضمن محکوم کردن بدرفتاری مسئولان زندان قرچک ورامین با خانواده سپیده قلیان و از سوی دیگر اعتصاب غذای وی در این زندان که پس از گذشت بیش از ۱۰ روز از اعتصاب غذا با سرگیجه، افت شدید فشار خون و ضعف مفرط دچار شده تا حدی که توان راه رفتن از او سلب شده و همچنین حالت تهوع مواجه شده است لذا از مسئولان قضائی جمهوری اسلامی خواسته نسبت به رعایت حقوق شهروندی سپیده قلیان در همه زمینه ها اقدامات لازم را بعمل آورند. 

در قسمت پایانی این بیانیه اشاره بر این نکته شده که؛ محاکمه سپیده قلیان و اسماعیل بخشی قرار است ۱۲ مرداد در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران برگزار شود. همزمان قرار است یک نفر دیگر از فعالان حقوق کارگران به نام علی نجاتی و همچنین ۴ روزنامه نگار، به نام های ساناز الهیاری، امیرحسین محمدی فرد، امیر امیرقلی و عسل محمدی، مورد محاکمه قرار بگیرند. علی نجاتی، رئیس پیشین و از اعضای فعلی سندیکای کارگران هفت تپه، ۸ آذر ۱۳۹۷ بازداشت شده و ۸ بهمن به قید وثیقه، تا زمان برگزاری محاکمه، آزاد شد. چهار روزنامه نگاری که اسامی شان در بالا آمد همه از اعضای تحریریه یک نشریه اینترنتی با عنوان «گام» هستند که در خصوص مسائل مربوط به عدالت اجتماعی، از جمله حقوق کارگران، خبررسانی می کند. ساناز الهیاری، امیرحسین محمدی فرد و امیر امیرقلی از دی ماه ۱۳۹۷ در بازداشت به سر می برند. عسل محمدی ۱۷ آذر ۱۳۹۷ بازداشت شده و ۱۵ دی به قید وثیقه، تا زمان برگزاری محاکمه، آزاد شد. اتهامات امنیتی که علیه این روزنامه نگاران مطرح شده تنها به این دلیل است که به صورت مسالمت آمیز از حق آزادی بیان خود و حق تجمع و اجتماع آزادانه استفاده کرده اند تا در مورد تجمعات کارگران در مجتمع نیشکر هفت تپه خبررسانی کنند”.

متن بیانیه منتشره توسط سازمان عفو بین الملل در ادامه می آید؛ 

جناب آقای القاصی مهر، دادستان محترم تهران؛

سپیده قلیان، فعال حقوق کارگران، به دلیل بدرفتاری مسئولان زندان با خانواده اش و همچنین در اعتراض به شرایط ناگوار محل بازداشت خود، زندان شهر ری، از اول مرداد ۱۳۹۸ به اعتصاب غذا دست زده است. او بر اثر اعتصاب غذا به سرگیجه، افت شدید فشار خون و ضعف مفرط دچار شده تا حدی که توان راه رفتن از او سلب شده و همچنین اسید معده بالا می آورد. چهارم مرداد، در پی از هوش رفتن سپیده قلیان، او را به بهداری زندان منتقل کردند. اما او متعاقباً اعلام کرد که به دلیل برخورد ناشایست و توهین آمیز پرستار بهداری، دیگر حاضر به مراجعه به بهداری زندان نیست. مسئولان از او خواسته اند که برگ های مبنی بر این امضا کند که به خواست خودش از دریافت مراقبتهای پزشکی امتناع می کند.

اول مرداد، خانواده سپیده قلیان بعد از ۱۳ ساعت رانندگی از استان خوزستان به تهران رسیدند تا بعد از یک ماه، دوباره با او ملاقات کنند. در محل زندان، مسئولان بر سر پدر و مادر او فریاد کشیده و به آنان توهین کرده و آنان را از قرار معلوم به شکل غیرمعمول و بیش از اندازه مورد تفتیش بدنی قرار داده اند. بعد از آن، در اتاق ملاقات، مسئولان در حضور پدر و مادر سپیده قلیان بر سر او هم فریاد کشیده اند به این بهانه که او موها و بدن خود را به نحو مناسب نپوشانده است. با اعتراض او به این بدرفتاری، جو تنش تشدید شد. در پاسخ، مسئولان تنها پنج دقیقه بعد از شروع ملاقات، به دیدار سپیده قلیان با پدر و مادرش خاتمه دادند و او را به زور از اتاق بیرون بردند، که موجب پریشان حالی پدر و مادرش شد. متعاقباً، سپیده قلیان در اعتراض به این اقدام به اعتصاب غذا دست زد. او در نامه ای که روز دوم مرداد نوشته، اعلام کرده است که اعتصاب غذای او به علاوه در اعتراض به شرایط “خوفناک” زندان شهر ری نیز هست. در این نامه، او به “تهدید مداوم توسط زندانبانان، نداشتن امنیت جانی، محرومیت از داشتن حداقل نیازهای بهداشتی و قطعی مکرر آب ” اشاره کرده است. شکایت های دیگری که از شرایط این زندان شده شامل جمعیت بیش از ظرفیت زندان، گرمای شدید هوا به دلیل فقدان وسایل مناسب تهویه هوا، آب شور و نامناسب برای آشامیدن و غذای غیرقابل خوردن می شود.

محاکمه سپیده قلیان و یکی دیگر از فعالان حقوق کارگران، اسماعیل بخشی، قرار است ۱۲ مرداد در دادگاه انقلاب تهران برگزار شود. این دو زندانی به اتهامات واهی در خصوص اقدام علیه امنیت ملی متهم شده اند؛ این اتهامات علناً به دلیل مشارکت سپیده قلیان و اسماعیل بخشی در اعتراضات صلح آمیز کارگران کارخانه نیشکر هفت تپه به دلیل پرداخت نشدن حقوقشان و همچنین اظهارات صریح این دو زندانی مبنی بر شکنجه شدن بعد از اولین بازداشتشان در پاییز ۱۳۹۷ مطرح شده است.

عفو بین الملل مصرانه از شما درخواست می کند سپیده قلیان و اسماعیل بخشی را فوراً و بدون قیدوشرط آزاد کنید، چرا که این زندانیان عقیدتی صرفاً به دلیل استفاده صلح آمیز از حقوق خود برای برخورداری از آزادی بیان و برگزاری تجمع صلح آمیز به زندان افتاده اند. خواهشمندیم کسب اطمینان کنید که این زندانیان، تا زمان آزادی شان، از حق ملاقات مستمر با خانواده ها و وکلایشان برخوردار می شوند، و سپیده قلیان از مراقبت های پزشکی لازم، مطابق با موازین اخلاق پزشکی، از جمله رازداری، استقلال رأی و عمل، و رضایتِ آگاهانه، برخوردار خواهد شد. همچنین، خواهشمندم به منظور بهبود شرایط زندان شهر ری، اقدامات فوری و مبتنی بر قوانین و موازین بین المللی به عمل بیاورید و امکان حضور ناظران بین المللی برای بازدید و بازرسی را فراهم کنید”

اطلاعات تکمیلی
سپیده قلیان و اسماعیل بخشی در روز ۳۰ دی ماه در شهر اهواز به صورت خشونت آمیزی توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شدند. شواهد حاکی از آن است که این بازداشت اقدامی تلافی جویانه بوده است که در پاسخ به اظهارات پیشین این دو تن مبنی بر تحمل شکنجه در زمان بازداشت خود در آبان و آذر ۱۳۹۷ انجام گرفته است. سپیده قلیان و اسماعیل بخشی تا ۸اردیبهشت ۱۳۹۸ به ترتیب در زندان های سپیدار و شیبان اهواز نگهداری شده و بعد به زندان اوین منتقل شدند. سپیده قلیان ۱۳ خرداد ۱۳۹۸ به زندان شهر ری منتقل شد. این دو فعال حقوق کارگران با چندین اتهام از جمله» اخلال در نظم عمومی «و» نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی «،» تبلیغ علیه نظام «،» اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی «رو به رو شده اند. این اتهامات تنها به این دلیل علیه این فعالان مطرح شده است که در تجمعات مسالمت آمیز کارگران مجتمع صنعتی نیشکر هفت تپه، در اعتراض به عدم پرداخت حقوقشان، شرکت کرده اند و همچنین در خصوص شکنجه و آزارهایی که از قرار معلوم در طی بازداشت در آبان و آذر ماه ۱۳۹۷ متحمل شدند شجاعانه اطلاع رسانی کرده اند.

سپیده قلیان هم به لحاظ امنیت و هم به لحاظ سلامت با خطرات جدی در زندان شهر ری مواجه است. در این زندان، زنانی که متهم یا محکوم به ارتکاب جرایم سنگین و خشونت بار شده اند، در فضای پرتراکم و غیر بهداشتی نگهداری می شوند. گزارشهای مکرری از خشونت علیه زندانیان در این زندان، چه از جانب سایر زندانیان و چه از جانب کارکنان زندان و همچنین شیوع بیماریهای روانی، خودزنیِ زندانیان و رواج مصرف مواد مخدر منتشر شده است. بنا به گزارشها، آب زندان شور است و قابل آشامیدن نیست و هیچ راهی برای زندانیان به جز این نمی ماند که بطریهای آب آشامیدنی را به قیمت بسیار بالاتر از قیمت اصلی از فروشگاه زندان بخرند. غذای زندان هم غیرقابل خوردن گزارش شده است و بسیاری از زندانیان ترجیح می دهند غذایشان را از فروشگاه زندان خریداری کنند، که عمدتاً شامل محصولات کنسرو شده است. زندانیان معمولاً از خانواده هایشان کمک مالی می گیرند یا در زندان کار می کنند تا بتوانند آب و غذا بخرند. شمار دیگری از مشکلات رایج به این شرح است: قطع مکرر برق و آب، فقدان وسایل تهویه هوا و تجهیزات گرمایشی و سرمایشی، دستشویی های کثیف و ناکافی، فشار بسیار کم آب در حمام ها و کمبود شدید تخت، به طوری که بسیاری از زندانیان روی زمین می خوابند. زندانیان به خدمات پزشکی مناسب نیز دسترسی ندارند و این موجب شیوع امراض مسری مانند سل و هپاتیت عفونی شده است. بنا به قوانین بین المللی که در «استانداردهای حداقلیِ سازمان ملل برای برخورد با زندانیان» (مقررات موسوم به «نلسون ماندلا») منعکس شده است، مسئولان زندان باید خوراک مغذی و همچنین آب آشامیدنی و فضای پاکیزه و بهداشتی برای زندانیان فراهم کنند.

سپیده قلیان و اسماعیل بخشی نخستین بار در ۲۷ آبان ۱۳۹۷ پس از شرکت در یک تجمع مسالمت آمیز در برابر فرمانداری شوش بازداشت شدند. این تجمع در اعتراض به دستمزد پرداخت نشده کارگران مجتمع صنعتی نیشکر هفت تپه برگزار شده بود. پس از آزادی با قرار وثیقه در اوائل دی ماه، اسماعیل بخشی و سپیده قلیان به صورت عمومی اعلام کردند که توسط پلیس امنیت و ماموران وزارت اطلاعات در شوش و اهواز شکنجه شده اند. آنها گفتند که بارها و بارها مورد ضرب و جرح قرار گرفتند، به دیوار کوبیده شده و به زمین پرت شدند، مورد انواع دشنام ها و توهین ها قرار گرفتند و به شلاق، تعرض جنسی و قتل تهدید شدند. مقامات ابتدا وعده دادند که در خصوص ادعای شکنجه اسماعیل بخشی تحقیقات انجام خواهند داد اما کمتر از چند روز بعد، مقامات بالای حکومتی اظهار کردند که ادعای شکنجه اسماعیل بخشی کذب است و تهدید کردند که از اسماعیل بخشی به خاطر زیر سوال بردن نظام شکایت می کنند.

روز ۲۹ دی، تنها یک روز پیش از بازداشت این دو فعال، صدا و سیما ویدیو » اعترافاتی « را پخش کرد که به گفته اسماعیل بخشی و سپیده قلیان تحت شکنجه و سایر رفتارهای غیرانسانی و بی رحمانه گرفته شده بود. در این برنامه، اسماعیل بخشی و سپیده قلیان به همکاری با گروه های مارکسیست و کمونیست خارج از ایران و تلاش برای براندازی نظام از طریق سازماندهی اعتصابات و تجمعات کارگری «اعتراف» می کنند. بر اساس گفته های اسماعیل بخشی، مسئولان پیش از فیلمبرداری موهای او را شانه زده، ریشش را اصلاح کرده و متن اعترافات اجباری را به او داده بودند. او گفت بازجویان موقع فیلمبرداری مرتب «کات می دادند» و فریاد می زدند که «حالت پشیمانی» به قدر کافی در چهره اش نیست. سپیده قلیان گفته است که فشار برای اعتراف روی او آن قدر زیاد بوده است که در طول بازجویی ها فریاد می زده، ناخوداگاه می لرزیده و به صورتش چنگ می زده است. با اخذ و پخش اعترافات اجباری، مقام های ایرانی حقوق مربوط به دادرسی منصفانه را نقض می کنند، از جمله حق سکوت در زمان بازجویی و حق بهره مندی از اصل برائت.

محاکمه سپیده قلیان و اسماعیل بخشی قرار است ۱۲ مرداد در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران برگزار شود. همزمان قرار است یک نفر دیگر از فعالان حقوق کارگران به نام علی نجاتی و همچنین چهار روزنامه نگار، به نام های ساناز الهیاری، امیرحسین محمدی فرد، امیر امیرقلی و عسل محمدی، مورد محاکمه قرار بگیرند. علی نجاتی، رئیس پیشین و از اعضای فعلی سندیکای کارگران هفت تپه، ۸ آذر ۱۳۹۷ بازداشت شده و ۸ بهمن به قید وثیقه، تا زمان برگزاری محاکمه، آزاد شد. چهار روزنامه نگاری که اسامی شان در بالا آمد همه از اعضای تحریریه یک نشریه اینترنتی با عنوان «گام» هستند که در خصوص مسائل مربوط به عدالت اجتماعی، از جمله حقوق کارگران، خبررسانی می کند. ساناز الهیاری، امیرحسین محمدی فرد و امیر امیرقلی از دی ماه ۱۳۹۷ در بازداشت به سر می برند. عسل محمدی ۱۷ آذر ۱۳۹۷ بازداشت شده و ۱۵ دی به قید وثیقه، تا زمان برگزاری محاکمه، آزاد شد. اتهامات امنیتی که علیه این روزنامه نگاران مطرح شده تنها به این دلیل است که به صورت مسالمت آمیز از حق آزادی بیان خود و حق تجمع و اجتماع آزادانه استفاده کرده اند تا در مورد تجمعات کارگران در مجتمع نیشکر هفت تپه خبررسانی کنند. 

 

پیرامون “سپیده قلیان”, فعال مدنی, لازم به ذکر است؛ که وی در جریان تجمعات اعتراضی کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه به همراه “اسماعیل بخشی” و ۶ تن دیگر از فعالان کارگری و رسانه ای دیگر بازداشت و پس از اتمام مراحل بازجوئی در زندانهای سپیدار اهواز, زندان اوین و قرچک ورامین جابجا شده است از تاریخ ۱ مردادماه ۱۳۹۸,  در اعتراض به رفتار نامناسب مسئولان زندان قرچک با وی و خانواده اش و همچنین جابجائی های پی در پی در زندانهای مختلف تا روز برگزاری دادگاه دست به اعتصاب غذا زد.

این فعال مدنی در بند, در تاریخ ۴ مردادماه ۱۳۹۸, در حالی که سومین روز از اعتصاب غذای اعتراضی خود را پشت سر می گذاشت در پی وخامت حال و  افت شدید فشارخون, بی هوشی, و اختلال در سیستم گوارشی پس از اعزام  به بهداری زندان قرچک مورد رفتار خشن از سوی پرستار این واحد پزشکی در زندان قرار گرفته بود. 

 سپیده قلیان در تاریخ ۲ مردادماه ۱۳۹۸, با انتشار نامه ای سرگشاده به تفسیر کامل دلایل خود از این اعتصاب غذا اشاره کرده است. وی در بخشی از نامه خود نوشته بود؛ تجربه مشترک تمامی کسانی که زندانی سیاسی بوده و یا تحت تهدید نهادهای امنیتی زیسته‌اند، این است که توسط این نهادها به زندانی و خانواده‌اش گفته می‌شود که برای بدتر نشدن شرایط از هرگونه رسانه‌ای کردن وضعیت پرهیز کنند. این امر به وضوح تمایل نهادهای امنیتی به سکوت سرکوب شدگان را نشان می‌دهد. از این نقطه نظر، سکوت در مقابل زندانبان، همراهی با او در برابر بایکوت صدای زندانیان سیاسی و عقیدتی است.

رسانه‌های جریان اصلی و هم‌سو با قدرت نقش خود را با چشم بستن به روی حقایق و سکوت در مقابل این وضعیت ایجاد می‌کنند. اعتصاب غذا انتخاب من نیست. اما در این وضعیت تنها ابزار زندانی برای شکستن سکوت، هرچند در سطح محدود است. بنابراین ابتدا به ساکن هدف از اعتصاب من اعتراض به سرکوب و فشار بر زندانیان سیاسی است و از همین سو از روز گذشته اعتصاب غذای خود را آغاز کرده‌ام.

جلسه دادرسی بر پرونده سپیده قلیان ساعت ۱۰ صبح روز ۱۲ مرداد ماه ۱۳۹۸, به همراه سایر بازداشت شدگان این پرونده بنامهای؛ اسماعیل بخشی, امیر امیرقلی, امیرحسین محمدی فر, سانازاله یاری, علی نجاتی و عسل محمدی , فعالان مدنی و رسانه ای و کارگری که در جریان تجمعات اعتراضی کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه در زمستان ۱۳۹۷ از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده بودند از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست “محمد مقیسه” برگزار خواهد شد. 

سپیده قلیان, برای اولین بار در تاریخ ۲۷ آبان ۱۳۹۷ به همراه دستکم ۱۹ تن از جمله تمامی اعضای مجمع نمایندگان کارگری نیشکر هفت‌تپه و چند فعال کارگری و تعدادی از شاغلین و مدیران شرکت که جهت پیگیری وضعیت بازداشت‌شدگان در پلیس امنیت شوش بازداشت و پس از اتمام مراحل بازجوئی در تاریخ ۲۷ آذر ماه ۱۳۹۷ با قرار وثیقه تا پایان مراحل دادرسی آزاد شده بود.

این فعال مدنی در تاریخ ۳۰ دی ماه ۱۳۹۷ و برای دومین بار متوالی در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل پدری وی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات در اهواز منتقل شد. همزمان با بازداشت سپیده قلیان, اسماعیل بخشی دیگر هم پرونده ای وی نیز توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. 

بازداشت سپیده قلیان در حالی صورت گرفته بود که تلویزیون ایران شب ۲۹ دی ماه در فیلمی با عنوان “طراحی سوخته” اعترافاتی از اسماعیل بخشی، سپیده قلیان و علی نجاتی، عضو هیئت مدیره سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه که در جریان بازداشت و بازجویی پیشین آنها ضبط شده بود را نمایش داد که در آن گفته بودند با “گروه‌های مارکسیستی و برانداز در خارج از ایران” ارتباط دارند.

در تاریخ ۸ اردیبهشت ۱۳۹۸, با توجه به ارجاع پرونده سپیده قلیان, فعال مدنی به همراه اسماعیل بخشی و امیر«علی» امیرقلی از زندان سپیدار و زندان شیبان اهواز به زندان اوین در تهران منتقل شدند. این فعال مدنی در انتظار برگزاری جلسه دادرسی از سوی دادگاه انقلاب تهران میباشد. 

در تاریخ ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸, اولین جلسه بازپرسی “سپیده قلیان” فعال مدنی به همراه  دو متهم دیگر این پرونده “امیرامیرقلی فعال رسانه ای” و “اسماعیل بخشی” فعال کارگری بدون حضور وکلای مدافع این افراد در شعبه ۷ دادسرای زندان اوین برگزار شده بود.

همچنین در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸, اسماعیل بخشی, سپیده قلیان, امیرحسین محمدی فر و ساناز اله یاری از سوی شعبه ۷ بازپرسی دادسرای مقدس مستقر در زندان اوین از بابت اتهامات جدید تفهیم اتهام شدند و همچنین آخرین دفاعیات خود را ارائه دادند. 

لازم به ذکر است, “ارتباط با یکی از گروه‌های مخالف نظام” از جمله اتهامات جدیدی بود که در ارتباط با هر ۷ نفر این افراد  در این جلسات دادرسی مطرح شده بود و اتهامات “نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی” و نشر اکاذیب  نیز به اتهامات سپیده قلیان و اسماعیل بخشی اضافه شد. 

سپیده قلیان در ساعت ۱۰ صبح روز ۱۲ مرداد ماه ۱۳۹۸, به همراه  اسماعیل بخشی, امیر امیرقلی, امیرحسین محمدی فر, سانازاله یاری, علی نجاتی و عسل محمدی , فعالان مدنی و رسانه ای و کارگری که در جریان تجمعات اعتراضی کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه در زمستان ۱۳۹۷ از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده بودند از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست “محمد مقیسه” مورد محاکمه قرار خواهند گرفت. 

جلسات ابلاغ کیفرخواست به متهمان این پرونده در تاریخهای ۲۲ خردادماه, ۵ تیرماه, ۱۱ تیرماه و ۱۷ تیرماه سالجاری از سوی شعبه مذکور به ایشان برگزار شده بود. 

حقوق بشر در ایران, در تاریخ ۱۰ مردادماه ۱۳۹۸, “سپیده قلیان”, فعال مدنی محبوس در بند زنان زندان قرچک ورامین که روز گذشته و در نهمین روز از اعتصاب غذای خود در پی ضعف جسمانی شدید, بی حالی و سرگیجه به بیمارستان ستاری قرچک ورامین اعزام شده بود پس از بستری در بخش CCU این بیمارستان و نصب اکسیژن نازال و بدست اوردن سطح هوشیاری کامل از ادامه درمان امتناع کرد و با رضایت شخصی خودش از این مرکز درمانی ترخیص و به بند زنان زندان قرچک در ورامین بازگردانده شد.

سپیده قلیان متولد ۱۳۷۴و فعال مدنی اهل اهواز پیشتر نیز در تاریخ ۶ اسفند ۹۵ در منزل پدری بازداشت و در تاریخ ۱۱ اسفندماه همان سال با قرار وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی و تا پایان مراحل دادرسی از بازداشتگاه اداره اطلاعات اهواز آزاد شده بود.

سازمان عفو بین الملل, در تاریخ ۱۳ تیرماه ۱۳۹۸، با انتشار بیانیه‌ای ضمن تاکید بر بی گناهی و محرومیت “امیرحسین محمدی فر”, “ساناز الهیاری” و “امیر امیرقلی”, خواستار آزادی بی قید و شرط این فعالان رسانه ای شد که صرفا به دلیل پوشش خبری اعتراضات کارگران هفت تپه بازداشت و در زندان هستند. سازمان عفو بین الملل از مقامات ایران خواست که این خبرنگاران فورا و بدون قید و شرط آزاد شوند. در این بیانیه با اشاره به وضعیت سلامتی، شرایط نگهداری و روند ناعادلانه بازداشت و دادرسی این افراد، بازداشت آن ها خودسرانه خوانده شده و علت آن استفاده مسالمت آمیز از حق آزادی بیان، حق تجمع و اجتماع آزادانه و خبررسانی در مورد تجمعات کارگران در کارخانه نیشکر هفت تپه، در اعتراض به عدم پرداخت حقوق و شرایط کاری نامناسب این کارگران عنوان شده است.

سازمان گزارشگران بدون مرز, در تاریخ ۲۰ تیرماه ۱۳۹۸, در پی تداوم اعتصاب غذای “امیرحسین محمدی فر” و “ساناز اللهیاری”, زوج فعال رسانه ای و عضو هیئت تحریریه نشریه دانشجوئی گام محبوس در زندان اوین, نسبت به تداوم اعتصاب غذا و محرومیت این زوج فعال رسانه ای واکنش نشان داد. 

سرکوب فعالان رسانه ای و روزنامه نگاران ناقض اصل آزادی بیان و همچنین اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و همچنینماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز میباشد. با تتوجه به مفهوم اصل آزادی بیان هر انسانی محق است تا به هر طریق ممکن بتواند عقاید و نظریات و دیدگاههای خود را بدون ملاحظات مرزی و به هر شکل ممکن منتشر کند. 

 بازداشت خودسرانه و بلاتکلیف نگه داشتن افراد و همچنین عدم تفهیم اتهام فرد در زمان بازداشت و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز مورد تاکید قرار گرفته است. 

محرومیت افراد از حق درمان و ممانعت از اعزام زندانیان سیاسی و عقیدتی به مراکز درمانی و همچنین بلاتکلیف نگه داشتن این افراد در بازداشت از مصادیق بارز شکنجه و ناقض ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسیمصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ می باشد. 

همچنین در ماده ۵ قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل . سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند. 

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading