چهارشنبه , ۰۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳
چهارشنبه, آوریل 24

بیانیه سازمان عفو بین الملل در واکنش به اجرای حکم اعدام روح الله زم

0
1647

حقوق بشر در ایران امروز شنبه ۲۲ آذر ماه ۱۳۹۹، در ادامه واکنشهای بین المللی به اجرای حکم اعدام روح الله زم، روزنامه نگار و مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز، سازمان عفو بین الملل با انتشار بیانیه ای این اقدام شنیع حکومت جمهوری اسلامی را به شدت محکوم کرد. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز شنبه ۲۲ آذر ماه ۱۳۹۹، سازمان عفو بین الملل، با انتشار بیانیه ای مطبوعاتی در واکنش به اجرای حکم اعدام روح الله زم، روزنامه نگار، مدیر کانال تلگرامی و وبسایت آمدنیوز، ضمن محکوم کردن این حکم اجرای ناگهانی آن را اقدامی عجولانه که باعث وحشت جامعه بین المللی از آن شده ذکر کرد. 

دیانا الطحاوی، معاون دفتر خاورمیانه و شمال آفریقا در سازمان عفو بین الملل، در واکنش به خبر به دار آویخته شدن روح الله زم، خبرنگار مخالف، توسط مقامات ایرانی، گفت: “ما از اینكه مقامات ایرانی روح الله زم، خبرنگار مخالف را سحرگاه امروز اعدام كردند، مبهوت و وحشت زده هستیم. در روز ۱۸ آذر ماه ۱۳۹۹، مقامات اعلام کردند که دیوان عالی کشور حکم اعدام روح الله زم را تأیید کرده است. مقامات تنها ۴ روز بعد حکم اعدام روح الله زم را به اجرا گذاشتند. به باور ما این شتابزدگی با هدف قبیح جلوگیری از شکل ‌گیری یک کارزار بین المللی برای نجات جان وی صورت گرفته است.”

استفاده از مجازات اعدام علیه روح الله زم طبق قوانین بین المللی مطلقاً ممنوع بوده است، زیرا وی در ارتباط با اداره کانال خبری‌ آمد نیوز، که مقامات آن را مسئول تشویق مردم به اعتراضات دی ۹۶ می‌دانستند، مورد پیگرد قرار گرفته بود. اعدام وی هجمه‌ای مرگبار به آزادی بیان است و نشان می‌دهد تا چه حد مقام‌های ایرانی می‌توانند در کاریست شیوه‌های بیرحمانه برای ایجاد ترس و سرکوب صدای اعتراض پیش ‌روند.

در حالی که مقام‌های ایرانی حملات شدید قبلی خود به حق حیات و حق آزادی بیان را به سطوح بی‌سابقه‌ای می‌رسانند، جهان نباید در سکوت نظاره گر باشد. ما از جامعه بین المللی، از جمله کشورهای عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل و اتحادیه اروپا، می خواهیم که فوراً برای تحت فشار قرار دادن مقامات ایرانی برای متوقف کردن استفاده فزآینده از مجازات اعدام به عنوان سلاح سرکوب سیاسی، اقدام کنند.

سازمان عفو بین الملل

لازم به ذکر است، براساس متن منتشره از سوی پدر روح الله زم، صدور و اجرای حکم اعدام این فعال رسانه ای به روح الله زم ابلاغ نشده و حکم اعدام این روزنامه نگار بدون اطلاع قبلی وی سحرگاه امروز شنبه ۲۲ آذر ماه ۱۳۹۹، بطور مخفیانه اجرا شده است. 

در تاریخ  ۲۲ آذر ماه ۱۳۹۹، روح الله زم  – فرزند: محمدعلی – متولد: ۱۳۵۷ – اهل شهرری، روزنامه نگار، فعال رسانه ای و موسس کانال تلگرامی آمدنیوز اعدام شد.

در تاریخ  ۱۸ آذر ماه ۱۳۹۹، غلامحسین اسماعیلی؛ سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری با رسانه های داخلی ضمن اعلام خبر تائید حکم اعدام روح الله زم در شعبه دیوان عالی کشور گفت: “بیش از یک ماه قبل دیوان عالی کشور به حکم روح الله زم رسیدگی کرد و حکم صادره به تایید رسید.”

در حالی خبر تائید حکم اعدام روح الله زم، در شعبه دیوان عالی کشور امروز سه شنبه ۱۸ آذر ماه ۱۳۹۹ در رسانه های داخلی منتشر شده که پیش از این و در تاریخ  ۲۱ آبان ماه ۱۳۹۹، احمد مرتضوی مقدم، رئیس دیوان عالی کشور از بررسی و اعلام نظر این مرجع عالی قضائی بر حکم اعدام صادره بر علیه روح الله زم خبر داده بود. در همان گزارش، حقوق بشر در ایران با توجه به نوع اطلاع رسانی تلویحی مسئولان دیوان عالی کشور و سایر مسئولان قضائی، تائید حکم اعدام این روزنامه نگار را در دیوان عالی کشور اطلاع رسانی کرده بود. 

شایان ذکر است، بنا بر ادعای قوه قضائیه مبنی بر علنی بودن جلسات دادگاه رسیدگی به پرونده روح الله زم که منتج به صدور حکم حبس تعزیری طولانی مدت و از همه مهمتر اعدام بر علیه این روزنامه نگار شد اجازه حضور روزنامه نگاران و همه رسانه های داخلی در این جلسه دادرسی برای پوشش خبری آن داده نشد. فقط یک یا دو رسانه حکومتی نزدیک به سپاه پاسداران که خود شاکی پرونده این روزنامه نگار است در آن جلسات دادرسی حاضر و اخبار را به شیوه ای که خود را بر حق نشان دهند پوشش دادند. درصورتی که بنا بر اعلام مسئولان ارشد قضائی جمهوری اسلامی بسیاری از مسئولان دولتی، حکومتی و امنیتی از متهمان این پرونده بودند. 

روح الله زم، فقط در یک مورد در روندی که کاملا مشخص بود از قبل دیکته شده و با برنامه ریزی از سوی سپاه پاسداران تعیین شده بود در مقابل دوربین تلوزیونی جمهوری اسلامی قرار گرفت اما قبل از آنکه این برنامه به یک مصاحبه و پرسش و پاسخ شبیه بوده باشد یک بازجوئی تلوزیونی با هدف اعتراف اجباری بود. 

در تاریخ ۲۵ شهریور ماه ۱۳۹۹، خبرگزاری رُکنا، با انتشار گزارشی از تائید حکم اعدام روح الله زم توسط شعبه دیوان عالی کشور خبر داد اما ساعتی بعد مرکز اطلاع رسانی قوه قضائیه، به نقل از احمد مرتضوی مقدم، رئیس دیوان عالی کشور اصلاحیه ای را مطرح کرد و نوشت: “در پي انتشار خبری در فضای مجازي مبنی ‌بر تأئید حكم روح‌الله زم در دیوان عالی کشور، اعلام می‌گردد حجت‌الاسلام ‌والمسلمين مرتضوی مقدم، اظهار نظری پیرامون رد يا تأئید حكم اين پرونده نداشته است و خبر منتشرشده صحت ندارد.”

در تاریخ ۱۰ تیر ماه ۱۳۹۹, روح الله زم, روزنامه نگار و مدیر سایت و کانال تلگرامی آمد نیوز توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی از بابت اتهام افساد فی الارض به اعدام محکوم شد. این فعال رسانه ای از بابت ۱۳ اتهام توسط شعبه مذکور محاکمه و به اعدام محکوم شد. 

لازم به ذکر است؛ جلسه اول دادرسی بر پرونده روح الله زم در تاریخ ۲۱ بهمن ماه ۱۳۹۸, جلسه دوم دادرسی بر پرونده این فعال رسانه ای نیز در تاریخ ۲۷ بهمن ماه ۱۳۹۸ و در تاریخ  ۵ اسفند ماه ۱۳۹۸ جلسه سوم همچنین در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹, چهارمین جلسه دادرسی به صورت غیرعلنی و در تاریخ ۱۳خرداد ماه  و آخرین جلسه دادرسی بر پرونده روح الله زم نیز در تاریخ ۲۰ خرداد ماه ۱۳۹۹, توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی برگزار شد. در جلسه دادرسی که در تاریخ ۵ اسفند ماه سال گذشته برگزار شده بود این فعال رسانه ای و روزنامه نگار, اتهام افساد فی الارض که از بابت آن به اعدام محکوم شده را رد کرده بود.

مجموع ۱۷ اتهام تفهیم شده به روح الله زم که از بابت ۱۳ مورد آن به اعدام محکوم شد عبارتند از: “افساد فی الارض, تشکیل و اداره کانال آمدنیوز و صدای مردم با هدف برهم زدن امنیت کشور, جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی اسرائیل به واسطه سرویس اطلاعاتی یکی از کشورهای منطقه, جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی کشور فرانسه, همکاری با دولت متخاصم آمریکا علیه جمهوری اسلامی, اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور, مشارکت در فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران و به نفع گروه‌ها و سازمان‌های مخالف نظام به طور گسترده, عضویت و مدیریت پایگاه خبری معاند سحام نیوز با هدف برهم زدن امنیت کشور, مشارکت در اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار به قصد برهم زدن امنیت کشور, مشارکت در جمع‌آوری اطلاعات طبقه‌بندی شده به قصد ارائه به دیگران با هدف برهم زدن امنیت کشور, مشارکت در نشر اکاذیب به طور گسترده, تحریک موثر نیروهای رزمنده و اشخاصی که به نحوی در خدمت نیروهای مسلح هستند به عصیان، فرار، تسلیم یا عدم اجرای وظایف نظامی, توهین به مقدسات اسلام, توهین به روح الله خمینی و علی خامنه ای, توهین به مقامات و مأمورین در حال انجام وظیفه یا به سبب آن, تحصیل مال از طریق نامشروع جمعاً به میزان ۱۳۹۷ هزار و ۵۵۰ یورو, شکایت برخی اشخاص حقوقی و حقیقی”. 

پیش از این و در تاریخ ۱۵ بهمن ماه ۱۳۹۸؛ غلامحسین اسماعیلی, سخنگوی قوه قضائیه, در نشست خبری با رسانه های داخلی در مورد پرونده روح الله زم اعلام کرده بود که شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی بعنوان مرجع رسیدگی به درخواست کیفرخواست صادره از سوی دادستان عمومی و انقلاب بر پرونده این فعال رسانه ای و روزنامه نگار تعیین شده است. 

در تاریخ ۱۴ بهمن ماه ۱۳۹۸, علی القاصی مهر, دادستان عمومی و انقلاب تهران اعلام کرده بود که ” کیفر خواست پرونده روح الله زم صادره شده و دادگاه وی هفته آینده تشکیل خواهد شد”. 

لازم به ذکر است؛ در تاریخ ۲۱ مهر ماه ۱۳۹۸, روح الله زم, سردبیر و موسس وبسایت خبری آمد نیوز پس از مسافرت از کشور فرانسه به عراق و ربوده شدن این فعال رسانه ای توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران به ایران منتقل شد. 

در تاریخ ۲۵ بهمن ماه ۱۳۹۸, سازمان گزارشگران بدون مرز که از جمله سازمانهای بین المللی مدافع حقوق بشر در دفاع از آزادی بیان و مطبوعات فعالیت می کند با انتشار گزارشی نسبت به احتمال صدور حکم اعدام بر علیه روح الله زم, موسس و سردبیر وبسیات و کانال تلگرامی خبری آمدنیوز که در تاریخ ۲۱ بهمن ماه سالجاری, از بابت ۱۷ اتهام امنیتی و سیاسی از جمله جاسوسی و افساد فی الارض, احتمال صدور احکام را اطلاع رسانی کرده بود. 

بر اساس گزارش سالانه سازمان عفو بین الملل، در سال ۲۰۱۹ میلادی, حکومت ایران دست کم ۲۵۱ نفر را اعدام کرده و دستکم ۴ نفر از اعدام شدگان در زمان وقوع جرم کمتر از ۱۸ سال سن داشتند. با این حال، به دلیل عدم شفافیت مقامات، پی بردن به تعداد واقعی اعدام ها در این کشور دشوار است و ممکن است بسیار بالاتر از رقم اعلام شده باشد.

براساس آمارهای منتشره از سوی سازمانهای مدافع حقوق بشر ایران از جمله کشورهایی است که دارای سرانه اعدام بسیار زیادی است و در رتبه جهانی ایران بعد از چین بالاترین تعداد اعدام های سالیانه را دارا می باشد.

در تاریخ ۲۹ بهمن ماه ۱۳۹۸, سازمان عفو بین الملل, با انتشار گزارشی که به تفسیر موارد نقض حقوق بشر در ایران پرداخته بود در بخشی از این گزارش پیرامون صدور و اجرای احکام اعدام اعلام کرد: “حکم اعدام همچنان برای اعمالی در نظر گرفته شد که در قوانین بین المللی حقوق بشر مجاز به شمار میروند، اعمالی که از جمله شامل رابطه جنسی افراد همجنس با رضایت متقابل و روابط جنسی خارج از چارچوب زناشویی می شد؛ صدور حکم اعدام همچنین برای جرائمی از قبیل توهین به پیامبر اسلام ,  محاربه و افساد فی الارض, ادامه یافت که تعریف بسیار مبهمی دارند”.

برچسب هاآمار اعدام در ایرانآمدنیوزمجازات غیرانسانیمجارات اعدام در ایرانفراخوان اقدام فوری سازمان عفو بین المللمحاکمه روح اله زمروح الله زم روزنامه نگارحق حیات در ایرانصدور حکم اعدام روح اله زماعدام روح اله زممجازات اعدام در ایرانقانون جدید مجازات اعدام در ایرانمجازات اعدام ایراناجرای اعدام در ایراناعدام مجازات غیرانسانیمحاکمه روح الله زماتهامات روح الله زمفعال رسانه ای روح الله زمصدور حکم اعدام روح الله زمروح الله زم اعداممجازاتمجازاتهای غیر انسانیروح الله زممجازات اعدام زندانیان در ایرانموسس وبسایت آمدنیوزحقوق سرکوب محاکمه روح الله زموبسیات خبری آمدنیوزصدور حکم اعدام در ایرانپدر روح الله زماعدام در ایرانمجازات غیر انسانیلغو مجازات اعدامحکم اعدام در ایرانبازداشت روح اله زممجازات اعدام در زندانهای ایرانروح الله زم فعال رسانه ایکانال تلگرامی آمدنیوزروح اله زم آمدنیوزحق حیات برای موجودات زندهپدر روح اله زمطرح لغو مجازات اعدامگزارش اعدام در ایرانمجازاتهای بیرحمانهنقض حکم اعدام در ایرانروح اله زماطلاعیه سازمان عفو بین المللوبسیات آمدنیوزسردبیر وبسایت آمدنیوزروح اله زم روزنامه نگارسازمان عفو بین الملل اقدام فوریبیانیه سازمان عفو بین الملل در خصوص روح الله زمحذف مجازات اعدامقانون مجازات اسلامیبیانیه سازمان عفو بین المللقوانین اعدام در ایرانبازداشت روح الله زماحکام اعدام در ایرانرسانه آمدنیوزگزارش سالیانه سازمان عفو بین المللروح الله زم آمد نیوزحق حیات برای همهاعدام روزنامه نگارانمجازات اعداماجرای حکم اعدام در ایرانحق حیاتسازمان عفوبین المللهمکاری با آمدنیوزروح الله زم آمدنیوزدادگاه روح الله زمسازمان عفو بین الملل در ایرانمحاکمه روح اله زم روزنامه نگارحکم اعدام روح الله زمسازمان عفو بین المللمجازات شلاقگزارش سازمان عفو بین المللمجازات قتل عمدمجازات قصاصوبسایت آمدنیوزوب سایت آمدنیوزاجرای احکام اعدام در ایرانروح الله زم محاکمهاعدام روح الله زم

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading