پنج شنبه , ۰۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
پنج‌شنبه, آوریل 25

سه عضو کانون نویسندگان ایران برای تحمل حبس تعزیری بازداشت شدند

0
1318

حقوق بشر در ایران – امروز شنبه ۵ مهر ماه ۱۳۹۹، بکتاش آبتین، رضا خندان مهابادی و کیوان باژن، سه عضو کانون نویسندگان ایران ، پس از مراجعه به شعبه ۱ اجرای احکام دادسرای زندان اوین برای تحمل حبس بازداشت شدند. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز شنبه ۵ مهر ماه ۱۳۹۹، کیوان باژن، رضا خندان مهابادی و بکتاش آبتین، سه فعال ادبی و از اعضای کانون نویسندگان ایران جهت اجرای احکام حبس تعزیری به شعبه ۱ اجرای احکام در دادسرای زندان اوین مراجعه و پس از بازداشت به بند قرنطینه این زندان منتقل شدند. این ۳ فعال ادبی پیشتر نیز توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران در مجموع به تحمل ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم شده بودند. 

بر همین اساس روز پنجشنبه ۳ مهر ماه ۱۳۹۹، کانون نویسندگان ایران اعلام کرده بود کیوان باژن، رضا خندان مهابادی و بکتاش آبتین، برای تحمل حبس به دایره اجرای احکام زندان اوین مراجعه خواهند کرد. 

لازم به ذکر است، رضا خندان مهابادی، بکتاش آبتین و کیوان باژن، پیش از این و در تاریخ ۱ تیر ماه ۱۳۹۹، برای اجرای احکام حبس تعزیری خود به شعبه اجرای احکام در زندان اوین فراخوانده شدند اما اجرای احکام حبس تعزیری آنها تا تاریخ ۵ مهر ماه ۱۳۹۹ به تعویق افتاد. 

 در تاریخ ۲۰ اسفند ماه ۱۳۹۸, بکتاش آبتین, کیوان باژن و رضا خندان مهابادی, سه تن از اعضای کانون نویسندگان ایران برای اجرای احکام حبس تعزیری ۱۵ ساله شان توسط شعبه مذکور احضار شده بودند اما در پی شیوع ویروس کرونا اجرای احکام این ۳ تن تعلیق شده بود. پرونده این شهروندان در تاریخ ۲۶ بهمن ماه ۱۳۹۸, به واحد اجرای احکام ارجاع شده بود. 

 در تاریخ ۷ دی ماه ۱۳۹۸, “کیوان باژن”, “رضا خندان مهابادی” و “بکتاش آبتین”, سه تن از اعضای کانون نویسندگان ایران توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران در مجموع به تحمل ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم شدند. در حکم صادره توسط دادگاه تجدید نظر استان تهران کیوان باژن در مجموع به تحمل ۳ سال و ۶ ماه حبس تعزیری و بکتاش آبتین و رضا خندان مهابادی هر یک به تحمل ۶ سال حبس تعزیری محکوم شدند.

براساس دادنامه صادره توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران؛ “کیوان باژن” به دلیل عدم سابقه کیفری از بابت اتهامات “تبلیغ علیه نظام” و “اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور” در مجموع به تحمل ۳ سال و ۶ ماه حبس تعزیری همچنین “رضا خندان مهابادی” و “بکتاش آبتین”, از بابت اتهامات “اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور” به تحمل ۵ سال حبس تعزیری و همچنین از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” هم به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شدند. 

این ۳ فعال فرهنگی پیش از این و در مرحله بدوی توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست “محمد مقیسه”, از بابت اتهامات مذکور در مجموع به تحمل ۱۸ سال حبس تعزیری محکوم شده بودند. 

برخی مصادیق این اتهامات در ارتباط با  برگزاری جلسات کانون نویسندگان، بیانیه‌های کانون نویسندگان، نشریه داخلی کانون نویسندگان ایران، یادداشت‌ها و مطالب منتشر شده  در صفحات شخصی و در ارتباط با مراسم یادبود احمد شاملو، محمد مختاری و محمدجعفر پوینده در امامزاده طاهر کرج  و همچنین کتاب‌های کانون نویسندگان از جمله کتاب «پنجاه سال کانون نویسندگان ایران» بوده است.

پیرامون کتاب «پنجاه سال کانون نویسندگان ایران» (شامل ۳۰ دوره ۴ جلدی) لازم به ذکر است که در تاریخ ۲۷ خرداد ۱۳۹۷ همزمان با یورش ماموران وزارت اطلاعات ۱۲۰ نسخه  از این کتاب که توسط هیئت تحریریه کمیسیون پنجاه سالگی کانون نویسندگان ایران به مناسبت پنجاه سالگی این نهاد غیردولتی منتشر شده بود را ضبط کردند و با خود بردند. کتاب “پنجاه سال کانون نویسندگان ایران” اثری پژوهشی درباره‌ی نیم قرن فعالیت کانون نویسندگان ایران است که هیئت تحریریه‌ی کمیسیون پنجاه سالگی کانون با یک سال تلاش آن را در چهار جلد تدوین کرده بودند. این کتاب ۱۳۰۰ صفحه‌ای به منظور آشنایی اعضاء با فعالیت‌ها و فراز و نشیب‌های تاریخ کانون نویسندگان ایران تدوین شده و از متون داخلی کانون است. عصر روز یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۷ هنگامی که پیک موتوری ۱۲۰ نسخه (شامل ۳۰ دوره ۴ جلدی) کتاب منتشر شده را از صحافی به منزل یکی از اعضای کانون رسانده بود، ماموران وزارت اطلاعات او را دوره کرده و با نشان دادن حکم توقیف کتاب‌ها تمامی آنها را ضبط کردند و با خود بردند.

جلسه دادرسی بر پرونده “کیوان باژن”, “رضا خندان مهابادی” و “بکتاش آبتین” در مرحله بدوی در تاریخ های ۷ و ۸ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست “محمد مقیسه” برگزار شده بود. این شهروندان پیش تر و  در تاریخ ۲ بهمن ماه ۱۳۹۷ پس از احضار و حضور در دادگاه بازداشت و پس از چند روز با تودیع قرار وثیقه از زندان اوین آزاد شده بودند.

“بکتاش آبتین”، “رضا خندان مهابادی” و “کیوان باژن” در تاریخ ۱۲ آبان‌ ۱۳۹۷ در پی احضار مجدد به شعبه ۷ دادسرای اوین با عناوین “اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی” و “تشویق بانوان کشور به فساد و فحشا” تفهیم اتهام شده بودند.

این ۳عضو کانون نویسندگان پیشتر نیز در مردادماه ۱۳۹۷ از بابت همین پرونده در شعبه ۷ دادسرای اوین با عنوان تبلیغ علیه نظام، تفهیم اتهام شده بودند.

در تاریخ ۴ مرداد ۱۳۹۷ نیز “رضا خندان مهابادی” و “کیوان باژن” دو تن از اعضای هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران بطور جداگانه به دادسرای اوین احضار شده و به آنان ابلاغ شد که باید تا سه روز دیگر به این دادسرا مراجعه کنند.

همچنین در تاریخ ۲ بهمن‌ماه ۱۳۹۷، کیوان باژن، رضا خندان مهابادی و بکتاش آبتین برای رسیدگی به پرونده‌شان در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران حاضر شده و به دلیل افزایش قرار صادره از کفالت به وثیقه یک میلیارد تومانی و عدم توانایی در تامین آن بازداشت و به زندان اوین منتقل شده بودند. طی این جلسه قاضی مقیسه با درخواست آنها جهت حضور وکیل مورد نظرشان مخالفت کرده بود.

رضا خندان مهابادی در تاریخ ۶ بهمن‌ماه، بکتاش آبتین در تاریخ ۸ بهمن ماه و کیوان باژن در تاریخ ۱۰ بهمن ۱۳۹۷ هر یک با تودیع قرار وثیقه یک میلیارد تومانی و تا پایان مراحل دادرسی از زندان اوین آزاد شدند.

لازم به یادآوری است در اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۴ پنج مأمور وزارت اطلاعات با حکم شعبه ۱۲ بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه به خانه بکتاش آبتین رفتند و ضمن تفتیش منزل او بیش از ۲هزار قلم فیلم، عکس‌های خانوادگی، موبایل، لپ‌تاپ و اسناد کانون نویسندگان ایران را ضبط کردند و پس از آن ایشان طی بیش از ۱۷ جلسه در خصوص فعالیت‌های هنری، ادبی و سینمایی خود بازجویی شدند. دلیل احضار و بازجویی ایشان “انتشار نشریه غیرقانونی” و “تبلیغ علیه نظام” عنوان شده بود.

یک هفته بعد از احضار بکتاش آبتین در سال ۱۳۹۴ رضا خندان (مهابادی) و کیوان باژن نیز به ترتیب احضار شده و مورد بازجویی قرار گرفتند. دلیل احضار و بازجویی ایشان، تبلیغ علیه نظام عنوان شده بود.

 آبتین پیش تر در خردادماه ۱۳۹۸ در پرونده‌ای دیگر توسط شعبه ۲ دادگاه انقلاب کرج به اتهام “تبلیغ علیه نظام” به پنج میلیون تومان جریمه نقدی و سه ماه کار اجباری در سازمان بهزیستی (بدل از یک سال حبس) محکوم شد و با اعتراض به رای صادره نهایتا توسط دادگاه تجدید نظر کرج به پنج میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شد.

بکتاش آبتین همچنین در سال ۱۳۹۴ به دلیل فیلم‌ها، عضویتش در کانون نویسندگان و شرکت در اعتراضات خیابانی سال ۸۸ طی سه روز متوالی توسط ماموران وزارت اطلاعات بازجویی شده بود.

بکتاش آبتین، متولد ۱۳۵۳، شاعر و مستندساز به عنوان عضو هیئت دبیران کانون نویسندگان در کنار چهار نویسنده دیگر در شهریورماه ۱۳۹۳ انتخاب شد. او در یک دوره منشی و در دو دوره از اعضای اصلی هیئت دبیران بود. در انتخابات بهمن ۱۳۹۶ کانون نویسندگان ایران نیز به عنوان یکی از بازرسان مالی کانون انتخاب شد. او همچنین تاکنون چندین فیلم مستند ساخته که در جشنواره‌های بین‌المللی اکران شده است. فیلم‌هایی مانند «۱۳ اکتبر ۱۹۳۷» مستندی که درباره لوریس چکناواریان، رهبر ارکستر و آهنگساز مطرح ایرانی است، فیلم آنسور که در خصوص سانسور در ایران است و مستندی به نام «همایون خرم» درباره آهنگساز نامی ایران.

از بکتاش آبتین چندین کتاب شعر نیز ازجمله “و پای من که قلم شد نوشت برگردیم”، “مژه‌ها، چشم‌هایم را بخیه کرده‌اند”، “پتک”، “شناسنامه‌ی خلوت” و “در میمون خودم پدربزرگ” منتشر شده است.

کانون نویسندگان ایران یک نهاد غیردولتی متشکل از نویسندگان، مترجمان، ویراستاران و بخشی از انجمن جهانی قلم است، این کانون در سال ۱۳۴۷ رسما با هدف تشکل یابی صنفی نویسندگان و مبارزه با سانسور اعلام موجودیت کرد، کانون نویسندگان و اعضای آن از ابتدای تشکیل و به ویژه طی دهه های ۶۰ و ۷۰ با درجات مختلف سرکوب، از سانسور و تعقیب قضایی گرفته تا قتل روبرو بوده‌اند. محمدجعفر پوینده و محمد مختاری از از جمله اعضای کانون نویسندگان بوده‌اند که در جریان قتل‌های زنجیره‌ای توسط وزارت اطلاعات به قتل رسیدند.

سرکوب و رفتاری قهر آمیز علیه نویسندگان و فعالان عرصه قلم مصداق بارز  سرکوب آزادی بیان و ناقض اصول و اسناد بین المللی از قبیل: ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر مصوب ۱۰ دسامبر ۱۹۴۸ و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز میباشد که بر حق افراد بر انتشار نظریات و افکار و عقاید خود بطور آزادانه و بدون ملاحظات مرزی تاکید کرده نیز میباشد. 

همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.

در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل . سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوین گر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.

برچسب هازندانیان سیاسی و عقیدتینویسندهرضا خندانرضاخندان مهابادیزندانیان سیاسی در ایرانمحمدمهدی براعهشعبه 1 اجرای احکام کیفری دادسرای امنیترضا خندان نویسندگان ایرانشعبه ۱اجرای احکام کیفریحبس تعزیریکانون نویسندگان ایرانشعبه یک اجرای احکام دادسرای مقدس اوینهیئت دبیران کانون نویسندگان ایراننویسندگان ایرانبازداشت جهت اجرای حکم حبس تعزیریبکتاش آبتین کانون نویسندگان ایراندادسرای زندان اوینرضاخندانهیأت دبیران کانون نویسندگان ایراناعضای کانون نویسندگان ایرانشعبه ۱ اجرای احکامشعبه۱اجرای احکام کیفریکیوان باژن کانون نویسندگان ایراننقض حقوق شهروندیمصادره اموال کانون نویسندگان ایرانکتاب ۵۰ سال کانون نویسندگان ایرانکتاب پنجاه سال با کانون نویسندگان ایرانحبس تعزیری درجه ۸شعبه ۱ اجرای احکام کیفریرضا خندان مهابادی کانون نویسندگان ایرانتحمل حبس تعزیرینقض حقوق بشر در ایرانپنجاهمین سالگرد تاسیس کانون نویسندگان ایرانهیئت تحریریه‌ی کمیسیون پنجاه سالگی کانون نویسندگان ایرانبکتاشبیانیه کانون نویسندگانزندانیان سیاسی زندان اوینشعبه یک اجرای احکام کیفریحبس تعزیری کانون نویسندگان ایراننقض حقوق بشربیانیه کانون نویسندگان ایراننویسندگان در ایرانبازداشت رضا خنداننقض حقوق بشر در جمهوری اسلامیزندانیان سیاسی در جمهوری اسلامیشعبه1اجرای احکام کیفریشعبه1 اجرای احکام کیفریبازداشتزندانیان سیاسیبکتاش آبتیندادسرای امنیت تهرانرضا خندان مهابادیبند قرنطینه زندان اوینکانون نویسندکانون نویسندگان در ایرانشعبه 1اجرای احکام کیفریزندانی سیاسینقض حقوق شهروندی در ایرانکانون نویسندگانکیوان باژنهیئت دبیران کانون نویسندگانحبس تعزیری زندانیان سیاسیاجرای حکم حبس اعضای کانون نویسندگانبازداشت رضا خندان مهابادیشعبه۱ اجرای احکام کیفری

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading