جمعه , ۳۱ فروردین , ۱۴۰۳
جمعه, آوریل 19

کشته شدن دستکم ۸ شهروند در جریان تجمعات اعتراضی اخیر

0
2471

حقوق بشر در ایران – طی ۲ روز گذشته و در جریان برگزاری تجمعات اعتراضی که در شهرهای مختلف کشور با هدف اعتراض به افزایش ۵۰ درصدی قیمت هر لیتر بنزین در برگزار شده است تعداد بسیاری از شهروندان معترض از سوی نیروهای امنیتی مورد ضرب و شتم و آسیب قرار گرفته و برخی دیگر  از شهروندان حاضر در این تجمعات جان خود را از دست دادند. 

به گزارش حقوق بشر در ایران, از روز شنبه ۲۵ آبان ماه ۱۳۹۸, همزمان با برگزاری تظاهرات گسترده در همه شهرهای ایران که از بابت اعتراض و نارضایتی شهروندان از تورم و گرانی و شعله این دور از اعتراض ها با اعلام افزایش ۵۰ درصدی قیمت بنزین روشن شد با توجه درگیری فیزیکی بین شهروندان معترض و نیروهای یگان ویژه انتظامی و از روز گذشته هم نیروهای بسیج که با استفاده از باتوم و یا با شلیک مستقیم از بالای ساختمانهای دولتی و یا سطح در خیابانها بسیاری از شهروندان که حتی نمی توان آمار دقیقی از آنها ارئه کرد جان خود را از دست دادند. 

براساس این گزارش, “شاهو ولیدی”, شهروند ساکن شهرستان مریوان از توابع استان کردستان در پی شلیک مستقیم گلوله مورد اصابت قرار گرفته و جان خود را از دست داده است. 

همچنین در شهرستان معالی آباد واقع در شیراز مرکز استان فارس, در پی شلیک مستقیم از سوی ماموران کلانتری معالی آباد به شهروندان حاضر در تظاهرات اعتراضی مسالمت آمیز, “مهدی نیکویی علی آبادی, اهل کامفیروز, از توابع شهرستان مرودشت استان فارس, جان خود را از دست داد. 

یک منبع نزدیک به خانواده “مهدی نیکویی علی آبادی” در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران از اعمال فشارهای امنیتی از قبیل ممانعت از برگزاری مراسم ختم و سکوت و عدم مصاحبه آنها با رسانه ها خبر داد و گفت پدر این شهروند جان باخته به دفعات به اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ احضار و تحت بازجوئی و تهدید به سکوت قرار گرفته است. 

از سوی دیگر “احسان عبدالله نژاد”, شهروند ساکن شهرستان بهبهان, آرایشگر, در تاریخ ۲۶ آبان ماه ۱۳۹۸,  در پی شلیک مستقیم از سوی ماموران نیروی انتظامی به وی از ناحیه سر مورد اصابت گلوله قرار گرفت و در دم جان خود را از دست داد. 

“جواد نظری فتح آبادی”, شهروند ساکن شهرستان سیرجان, در تاریخ ۲۵ آبان ماه ۱۳۹۸, از ناحیه سر مورد اصابت گلوله ماموران نیروی انتظامی قرار گرفت و در همان لحظه اول در دم جان خود را از دست داد. 

“بهروز ملکی” فرزند هاشم، اهل روستای تنگسیر از توابع شهرستان سنه، در تاریخ ٢٥ آبان ماه ۱۳۹۸,  در جریان تجمعات اعتراضی نسبت به گرانی بنزین در اثر شلیک مستقیم ماموران انتظامی جان خود را از دست داد.

همچنین در شهرستان مریوان و در تاریخ ۲۵ آبان ماه سالجاری دستکم ۲ شهروند دیگر با هویت نامشخص در اثر شلیک مستقیم ماموران امنیتی جان خود را از دست دادند. 

در شهرستان ساوه همچنین روز گذشته یک شهروند زن با هویت نامشخص در پی حضور در تجمعات اعتراضی و شلیک ماموران امنیتی جان خود را از دست داد. 

لازم به ذکر است، شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی بدون اعلام قبلی از سهمیه‌بندی و افزایش قیمت بنزین در کشور خبر داد و گفت که این تصمیم مصوبه شورای عالی هماهنگی سران سه قوه در حکومت ایران صورت گرفته است. بر این اساس بنزین سهمیه‌ای با افزایش ۵۰ درصدی به قیمت هر لیتر هزار و ۵۰۰ تومان و بنزین آزاد با افزایش سه برابری به قیمت هر لیتر ۳۰۰۰ تومان عرضه خواهد شد.

این خبر در حالی عنوان شد که پیشتر در تاریخ ۲۱ آبان ماه ۱۳۹۸،بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران همزمان با اعلام خبر کشف میدان جدید نفتی ایران، خبرهای افزایش قیمت بنزین در سال جاری را شایعات اعلام کرده و گفت: هر وقت دستوری به ما داده و ابلاغ شد به اطلاع مردم می‌رسانیم.

این اعتراضات در حالی در نقاط مختلف ایران برگزار می شود که امروز حسن روحانی، رییس جمهور ایران در خصوص افزایش قیمت بنزین مدعی شده است: افزایش نرخ بنزین به نفع مردم و اقشار تحت فشار جامعه است و درآمد حاصل از افزایش قیمت بنزین بین شصت میلیون نفر توزیع می‌شود و “ریالی از این پول به خزانه نخواهد رفت”.

روحانی گفت با اینکه دولت مشکلات مالی دارد اما “هیچ کس تصور نکند چون شرایط اقتصادی دولت سخت شده دست به این اقدام زده است.

محمد جعفر منتظری در حالی که شهروندان در اعتراض به بحرانهای اقتصادی و برای مطالبه گری در راستای حقوق شهروندی شان این تجمعات اعتراضی را برگزار کردند از این شهروندان معترض با عنوان “اخلال گر” یاد کرد و مدعی شد ریشه این تجمعات از خارج از کشور و از سوی گروههای به ادعای وی “معاند نظام” نشات گرفته است.

این اعتراضات در حالی در نقاط مختلف ایران برگزار می شود که “حسن روحانی”، رییس جمهور ایران در خصوص افزایش قیمت بنزین مدعی شده است: افزایش نرخ بنزین به نفع مردم و اقشار تحت فشار جامعه است و درآمد حاصل از افزایش قیمت بنزین بین شصت میلیون نفر توزیع می‌شود و “ریالی از این پول به خزانه نخواهد رفت”.

حقوق بشر در ایران از اولین روز این اعتراضات این تجمعات اعتراضی را از طریق انتشار فیلمهای کوتاه دریافتی در کانال تلگرام و در قالب  گزارشهای جداگانه ای به تفسیر منتشر کرده است. 

 “ابراهیم رئیسی”, رئیس قوه قضائیه, در تاریخ ۱۲ آبان ماه ۱۳۹۸,  با حضور در جلسه شورای عالی حقوق بشر در جمهوری اسلامی که با حضور “علی شمخانی” و “غلامحسین محسنی اژه ای” دو تن دیگر از اعضای ارشد در قوه قضائیه و شورای عالی امنیتی ملی جمهوری اسلامی برگزار شده بود از حکومت جمهوری اسلامی با عنوان حکومتی یاد کرد که در ریشه و بطن ساختاری برابری کامل با اصول حقوق بشر دارد!

همچنین علی خامنه ای, رهبر جمهوری اسلامی, به دفعات در صحبتهای خود ادعا کرده که در ایران هیچ شهروندی به صرف انتقاد مورد پیگرد قضائی و بازداشت قرار نمی گیرد که اینگونه رفتارهای قهرآمیز حقیقت ماجرا از سرکوب و گسترش فضای امنیتی در ایران را نشان می دهد و گویای این امر است که حاکمان جمهوری اسلامی اساتید بزرگ در سفسطه, مغالطه و تفسیر به رای هستند.

 بیان اتهامات امنیتی بر علیه شهروندان از جمله موارد ناقض حقوق بشر و در راستای سرکوب آزادی بیان و عقیده در ایران است و در اسناد بین المللی حقوق بشر در ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز بر آن تاکید شده است. 

همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.

برگزاری تجمعات اعتراضی بدون حمل سلاح از جمله حقوقی است که در اصل ۲۷ قانون اساسی ایران که حکومت جمهوری اسلامی مدعی عمل به آن را دارد نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما تفسیرهای متفاوتی که ارگانهای امنیتی به نفع خود و در جهت ایجاد محدودیت و سرکوب شهروندان در ایران بر قانون اساسی میکنند زمینه این سرکوبها را برخوردهای امنیتی را فراهم میکند.

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading