پنج شنبه , ۰۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
پنج‌شنبه, آوریل 25

دادگاه تجدیدنظر؛ سه تن از فعالان ملی مدنی تبرئه شدند

0
1152

حقوق بشر در ایران – روز جاری, شعبه ۱ دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان غربی, “جواد احمدی یئکانلی”, “امیر ستاری رئوف” و “اولدوز قاسمی”, سه تن از فعالان ملی مدنی که پیش از این از سوی دادگاه مورد محاکمه قرار گرفته بودند را از اتهامات منتسبه تبرئه کرد. 

به گزارش حقوق بشر در ایران, امروز شنبه ۱۱ آبان ماه ۱۳۹۸, “اولدوز قاسمی”, “جواد احمدی یئکانلی” و “امیر ستاری رئوف”, سه تن از فعالان ملی مدنی که پیش از این و با استناد به شکایت دادستان عمومی و انقلاب ارومیه مبنی بر تبرئه این افراد در مرحله بدوی از بابت اتهام “اخلال در نظم عمومی از طریق شرکت در مراسم غیرقانونی و داشتن مدارک فرقه گرایی” توسط شعبه ۱ دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان غربی به ریاست قاضی “نعیم محبوبی” مورد محاکمه قرار گرفته بودن را مجددا از اتهامات فوق تبرئه کرد و این حکم به این فعالان ملی مدنی ابلاغ شد.

حقوق بشر در ایران در تاریخ ۲۳ مردادماه ۱۳۹۸, با انتشار گزارشی از ابلاغ تاریخ دادرسی بر “امیرستاری رئوف”, “جواد احمدی یئکانلی” و “اولدوز قاسمی”, سه تن از فعالان ملی مدنی را اطلاع رسانی کرده بود. 

احضار امیر ستاری رئوف, اولدوز قاسمی و جواد احمدی یئکانلی, در حالی است که هر ۳ نفر این فعالان ملی مدنی پیش از این و در پرونده ای دیگر از بابت اتهام؛ “فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق شرکت در تجمع غیرقانونی” مورد محاکمه قرار گرفته بودند. 

جلسه دادرسی بر پرونده این سه فعال ملی مدنی در تاریخ ۱۸ فروردین ماه سالجاری با توجه به ابلاغیه الکترونیکی صادره از سوی شعبه مذکور به هر سه نفر این افراد اطلاع داده شده بود. 

در تاریخ ۴ خردادماه ۱۳۹۷، این ۳ شهروند به همراه چند تن دیگر از فعالان آذربایجان غربی در مراسم دوازدهمین سالگرد کشته شدگان اعتراضات خونین خرداد ۱۳۸۵ در گلزار شهدای شهرستان نقده و پس از اتمام مراسم توسط نیروهای امنیتی بازداشت و ساعاتی بعد همه بازداشت شدگان به غیر از این سه شهروند آزاد شده بودند.

در تاریخ ۲۴ فروردین ماه ۱۳۹۷, شعبه ۱۰۳ دادگاه کیفری سولدوز«نقده» به ریاست قاضی کیومرثی حکم برائت “اولدوز قاسمی” ، “جواد احمدی یئکانلی” و “امیر ستاری”  را  از اتهامات “تبلیغ علیه نظام” و  دعوت از سایر شهروندان جهت شرکت در مراسم و استفاده از شال به عنوان نماد صادر کرد.

اولدوز قاسمی، جواد احمدی یئکانلی و امیر ستاری پس از چند روز از بازداشتگاه اداره اطلاعات با قرار وثیقه آزاد شده بودند.

امیر ستاری که یکی از سه  متهم این پرونده هم اکنون در زندان مرکزی تبریز در حال سپری کردن دوران حبس ۷ ماهه خود از بابت اتهام؛ “اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت ملی” در زندان مرکز تبریز می باشد. لازم به توضیح است که وی در پرونده جداگانه دیگری به اتهام فعالیت رسانه ای به ۶ماه حبس تعزیری محکوم شده بود. 

اصل ۲۷ قانون اساسی ایران تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها، بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد، را آزاد اعلام کرده است.

بین ۱۶ تا ۲۵ درصد جمعیت ایران ترک زبان هستند که اغلب آنان در استان‌های آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان سکونت دارند. برخی از این شهروندان برخورد حاکمیت با شهروندان ترک‌زبان را توام با تبعیض می‌دانند و منع تدریس زبان‌های غیر فارسی در مدارس را یکی از برجسته‌ترین موارد تبعیض می دانند که همواره با اعتراض بخشی از فعالان مدنی این مناطق روبرو بوده است.

برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط دادگاهی بیطرف از جمله موارد مورد تاکید در اسناد بین المللی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۴ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز میباشد. 

همچنین در ماده ۷ از قانون آئین دادرسی کیفری رعایت حقوق شهروندی متهم در طی روند دادرسی بر پرونده وی تاکید شده است که میتوان محرومیت از حق ملاقات و یا تماس تلفنی فرد در زمان بازداشت را جزء موارد نقض شده از حقوق شهروندی یک متهم دانست. 

 سرکوب فعالان  ملی مدنی در ایران ناقض اصل آزادی بیان است که در اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ میباشد که بر حق افراد بر انتشار افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی آنها تاکید شده است. 

در ماده ۲ اعلامیه جهانی حقوق بشر, بر عدم اعمال رفتار تبعیض آمیز بر افراد به واسطه دیدگاه سیاسی یا عقیدتی فرد تاکید شده است. 

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading