پنج شنبه , ۰۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
پنج‌شنبه, آوریل 25

بیانیه کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل در محکومیت صدور حکم حبس برای ۳ تن از فعالان حقوق زنان

0
839

حقوق بشر در ایران – روز جاری, جمعی از کارشناسان سازمان ملل متحد با سانتشار بیانیه ای صدور احکام سنگین قضائی بر علیه مژگان کشاورز, منیره عربشاهی و یاسمن آریانی, سه تن از فعالان حقوق زنان توسط  شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست “محمدمقیسه” را محکوم کردند.

به گزارش حقوق بشر در ایران, امروز جمعه ۲۵ مردادماه ۱۳۹۸, پنج تن از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد در یک بیانیه مشترک صدور حکم حبس طولانی مدت در مجموع ۵۵ سال حبس تعزیری برای “یاسمن آریانی”, “مژگان کشاورز” و “منیره عربشاهی”, سه تن از فعالان حقوق زنان محبوس در بند زنان زندان اوین که در اعتراض به حجاب اجباری به این حکم محکوم شدند را محکوم کرده و از مسئولان قضائی حکومت ایران خواستند تا این افراد را آزاد کنند. هر ۳ نفر این فعالان حقوق زنان, از زمان بازداشت و در دوران بازجوئی و تفهیم اتهام و در زمان محاکمه از حق دادرسی عادلانه منطبق با اصول مندرج در اسناد بین المللی حقوق بشر محروم بودند. 

متن بیانیه صادره توسط ۵ تن از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد در ادامه می آید؛ 

پنج تن از کارشناسان سازمان ملل متحد با امضای بیانیه ای اعرتاض خود را به صدور حکم حبس طولانی مدت برای مژگان کشاورز, منیره عربشاهی و یاسمن آریانی, سه تن از فعالان حقوق زنان و از معترضان به حجاب اجباری که در تاریخ ۱۷ اسفند ماه ۱۳۹۷, به مناسبت روز زن اقدام به دادن گل به مسافران مترو کردند و ویدئو این فعالیت ۳ فعال مدنی در فضای مجازی منتشر و پس از آن این ۳ فعال حقوق زنان و معترض به حجاب اجباری بازداشت و از بابت اتهامات امنیتی به تحمل حبس طولانی مدت محکوم شدند. 

این ۳ زن از فعالان حقوق زنان و از معترضان به قانون حجاب اجباری در ایران هستند که به اجبار زنان در ایران براساس این قانون باید حجاب داشته باشند بودند. 

این کارشناسان در بیانیه خود ضمن صلح آمیز بودن ماهیت فعالیتهای مژگان کشاورز, یاسمن آریانی و منیره کشاورز, محرومیت این ۳ فعال حقوق زنان و معترضان به حجاب اجباری که در فروردین و اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و برای مدت ۲ هفته ناپدید شده بودند و پس از آن تا به امروز از حق دادرسی عادلانه که شامل؛ دسترسی به وکیل انتخابی, حق ملاقات, تماس تلفنی و همچنین بازجوئی توام با فشارهای روحی ورانی شدیدی قرار گرفتند. 

مژگان کشاورز در مجموع به تحمل ۱۶ سال حبس تعزیری و یاسمن آریانی و منسره عربشاهی هر یک به تحمل ۲۳ سال حبس تعزیری و فقط به اتهام اعتراض به حجاب اجباری محکوم شدند. 

در پایان این بیانیه, هر ۵ نفر کارشناسان سازمان ملل در مسئولان قضائی حکومت جمهوری اسلامی خواستند که فعالان حقوق بشر را که به اتهاماتی واحی و در راستای فعالیتهای صلح آمیز خود بازداشت و در زندان بسر می برند را بدون اتلاف وقت آزاد کنند. چرا که فعالیتهای این افراد نقض حقوق بشر نیست. 

این گزارش به امضای؛ جاوید رحمان؛ گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران, دوبراکا سیمونوویچ؛ کارشناس سازمان ملل در مورد خشونت علیه زنان و میشل فورست گزارشگر مدافعان حقوق بشر از امضا کنندگان این بیانیه بودند. 

همچنین, دیوید کی؛ کارشناس آزادی بیان, مسکرم گست تچئین؛ سرپرست گروه کاری سازمان ملل در مورد تبعیض علیه زنان و دختران, احمد شهید؛ گزارشگر پیشین حقوق بشر در امور ایران و گزارشگر فعلی آزادی مذهبی از دیگر امضا کنندگان این بیانیه هستند. 

 

لازم به ذکر است, در تاریخ ۹ مردادماه ۱۳۹۸, “یاسمن آریانی”, “منیره عربشاهی” و “مژگان کشاورز”, سه تن از فعالان مدنی و حقوق زنان و معترضان به حجاب اجباری, محبوس در بند زنان زندان قرچک ورامین از بابت اتهامات “اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی”, تبلیغ علیه نظام, “تشویش و فراهم نمودن موجبات فساد و فحشا” در مجموع به تحمل ۵۵ سال حبس تعزیری محکم کرد.

همچنین مژگان کشاورز, علاوه بر اتهامات فوق از بابت اتهام “توهین به مقدسات” به تحمل ۷ سال و ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شد. حکم صادره روز جاری پس از احضار هر ۳ نفر این افراد به محل شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران بدون حضور وکلای آنها « محمد مقیمی و امیر رئیسیان » به آنها ابلاغ شد. با توجه به این حکم و با استناد به ماده ۱۳۴ از قانون مجازات اسلامی برای هریک از این افراد ۱۰ سال حبس تعزیری لازم الاجرا می باشد. این فعالان مدنی و حقوق زنان از زمان بازداشت و تا اتمام مرحله محاکمه اولیه از حق حضور وکیل در پرونده و دفاع از آنها در طی جلسات بازپرسی و محاکمه با استناد به تبصره ماده ۴۸ آئین دادرسی کیفری محروم بودند. 

با توجه به رای صادره توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران, به ریاست “محمدمقیسه”, مژگان کشاورز, یاسمن آریانی و منیره عربشاهی, سه تن از فعالان مدنی و حقوق زنان و از معترضان به حجاب اجباری از بابت اتهام؛ “تشویش و فراهم نمودن موجبات فساد و فحشا” به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری, “اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی” به تحمل ۵ سال حبس تعزیری و از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” نیز به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شدند. مژگان کشاورز, نیز از علاوه بر اتهامات فوق از بابت اتهام “توهین به مقدسات” به تحمل ۷ سال و ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شد. براسا این حکم با استناد به ماده ۱۳۴ از قانون مجازات اسلامی در صورت قطعی شدن حکم فوق مجازات اشد یعنی برای هر یک از این فعالان مدنی و حقوق زنان ۱۰ سال حبس تعزیری لازم الاجراء خواهد شد. 

یاسمن آریانی در تاریخ ۳۰ فرروردین ماه سالجاری از بازداشتگاه به بند زنان زندان قرچک ورامین منتقل شد. این فعال مدنی در دوران بازجوئی به بازداشت دوستان و اعضای خانواده خود تهدید شده است. منیره عربشاهی، مادر یاسمن آریانی نیز که در پی بازداشت دخترش بازداشت شد نیز پس از تفهیم اتهام به زندان قرچک ورامین منتقل شده است.

یک روز پس از بازداشت یاسمن آریانی، در تاریخ ۳۱ فروردین ۱۳۹۸, منیره عربشاهی، مادر این فعال مدنی نیز پس از مراجعه جهت پیگیری وضعیت فرزندش به بازداشتگاه وزرا بازداشت شد.

یاسمن آریانی، فعال مدنی و بازیگر تئاتر که در حال آماده شدن برای بازی در نمایش “اکتورز استدیو” در تماشاخانه ملک بود، پیشتر از توقیف نقش خود در این تئاتر و کنار گذاشته شدن توسط وزارت ارشاد خبر داده بود.

جلوگیری از اجرای یاسمن آریانی در پی جوسازی برخی رسانه های مجازی منتسب به نهادهای امنیتی در ارتباط با حرفه بازیگری او و تفتیش عقاید وی صورت گرفته است.

منیره عربشاهی در اواخر فروردین ماه ۱۳۹۸ از سوی دادگاه عمومی و انقلاب ناحیه ۲۱ تهران (دادسرای ارشاد) با عناوین اتهامی “تشویق و فراهم نمودن موجبات فساد از طریق تبلیغ و کشف حجاب، فعالیت تبلیغی علیه نظام و اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور” مورد تفهیم اتهام قرار گرفت.

همچنین با توجه  صدور قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی منیره عربشاهی کماکان در بازداشت و در بند زنان زندان قرچک ورامین به صورت بلاتکلیف به سر می‌برد.

پیرامون مژگان کشاورز لازم به ذکر است, وی در تاریخ ۵ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ و در پی یورش ماموران وزارت اطلاعات به منزل شخصی وی بازداشت شد. بازداشت مژگان کشاورز توسط نیروهای وزارت اطلاعات در حالی صورت گرفت که وی در برابر چشمان دختر نه ساله‌اش مورد ضرب و شتم نیروهای امنیتی که برای بازداشت وی به منزل این فعال مدنی مراجعه کرده بودند قرار گرفت و سپس بازداشت شد. 

مژگان کشاورز در تاریخ ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ از بند امنیتی ۲۰۹ زندان اوین که متعلق به وزارت اطلاعات است با توجه به اتمام مراحل بازجوئی و تکمیل پرونده به زندان قرچک ورامین منتقل شد و در همان تاریخ از قرنطینه این زندان به بند ۷ زنان در این زندان منتقل شد. 

لازم به ذکر است در تاریخ ۲۹ فروردین ماه ۱۳۹۸, سازمان عفو بین‌الملل نیز با انتشار بیانیه‌ای از مقامات ایرانی خواست که به آزار، تهدید، بازداشت و حبس مدافعان حقوق زنانی که به صورت مسالمت‌آمیز نسبت به قوانین تحقیرآمیز و تبعیض‌آمیز حجاب اجباری اعتراض کرده‌اند پایان دهند و مدافعان حقوق زنانی که بر این اساس بازداشت شده‌اند را فورا و بدون قید شرط آزاد کنند. این سازمان طی این بیانیه ضمن اشاره به حکم صادره علیه نسرین ستوده، محکومیت ویدا موحد و بازداشت اخیر یاسمن آریانی و منیره عربشاهی به نقش جامعه بین‌الملل از جمله اتحادیه اروپا در واداشتن مقامات ایرانی به لغو حجاب اجباری اشاره کرده بود.

تبصره ماده ۴۸ از جمله بحث برانگیز ترین مفاد حقوقی در نظام قضائی ایران است که از زمان اجرا با انتقادهای بسیاری از سوی حقوق دانان مواجه شده است از جمله منتقدان این تبصره, سازمان عفو بین الملل است که این سازمان مدافع حقوق بشر در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ماه سالجاری با انتشار یک بیانیه نسبت به تصویب آن در کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس واکنش نشان داد. 

این سازمان مدافع حقوق بشرهمچنین تاکید کرده که اگر مصوبه کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس به تصویب نهائی برسد، «آسیبی جدی به نظام قضائی ایران خواهد بود که در حال حاضر نیز سرشار از نقصان است. 

همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.

سرکوب فعالان مدنی در ایران ناقض اصل آزادی بیان و همچنین اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و همچنینماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز میباشد. با تتوجه به مفهوم اصل آزادی بیان هر انسانی محق است تا به هر طریق ممکن بتواند عقاید و نظریات و دیدگاههای خود را بدون ملاحظات مرزی و به هر شکل ممکن منتشر کند.

سازمان عفو بین الملل در تاریخ ۱۷ تیرماه ۱۳۹۸,  با انتشار بیانیه ای خواستاری آزادی بی قید و شرط منیره عربشاهی, یاسمن آریانی, فرشته دیدنی, مژگان کشاورز, صبا کردافشاری شد. این سازمان مدافع حقوق بشر به طور مستقیم با اشاره بر مبنی بازداشت هر ۵ نفر این فعالان مدنی اتهامات وارده را غیرقانونی دانست و تلاش این فعالان حقوق زنان را فقط با هدف احقاق حقوق شهروندی و برابری زنان در جامعه ایران دانست. این سازمان بین المللی حقوق بشر همچنین با نتشار نامه ای خطاب به “ابراهیم رئیسی”, نسبت به محرومیت منیره عربشاهی, یاسمن آریانی و مژگان کشاورز از حق دادرسی عادلانه و بیطرف تاکید کرد و تلاشهای این ۳ فعال حقوق زنان را احقاق حقوق زنان در جامعه ایران ذکر کرد. 

 

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading