پنج شنبه , ۰۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
پنج‌شنبه, آوریل 25

سخی ریگی, وبلاگ نویس با توجه به اتمام دوران حبس ۱۰ ساله, از زندان آزاد شد

0
2001

سخی ریگی, وبلاگ نویس بلوچ, محبوس در زندان اهواز, که جهت تحمل حبس توام با تبعید در این زندان بسر می برد با توجه به اتمام دوران محومیت حبس ۱۰ ساله خود از این زندان آزاد شد. 

به گزارش حقوق بشر در ایران بنقل از کمپین فعالین بلوچ, ۱۵ تیرماه ۱۳۹۸, سخی ریگی, وبلاگ نویس و فعال رسانه ای محبوس در زندان اهواز با توجه به اتمام دوران محکومیت حبس ۱۰ ساله خود از این زندان آزاد شد. این فعال رسانه ای از سال ۱۳۸۸ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و از بابت اتهامات “نشر اکاذیب” و “اقدام علیه امنیت ملی” در دادگاهی که جزئیات آن هرگز اعلام نشد به تحمل ۲۰ سال حبس تعزیری در تبعید محکوم شد. محتویات وبلاگ سخی ریگی اخبار مرتبط با شهروندان سیستان و بلوچستان و وضعیت زندانیان سیاسی و عقیدتی بلوچ بود. 

سخی ریگی, در تاریخ  ۴ تیر ماه ۱۳۹۷ در اعتراض به مخالفت اداره اطلاعات اهواز با درخواست  آزادی مشروط وی دست به اعتصاب غذا زده بود.

یک منبع مطلع پیشتر در رابطه با وضعیت این زندانی به گزارشگر حقوق بشر در ایران گفته بود: “تنها چند ماه دیگر از حبس آقای ریگی باقی نمانده است با این حال اداره اطلاعات زاهدان با درخواست آزادی مشروط وی مخالفت کرد. ایشان نیز به دلیل اینکه هیچ‌کس به او پاسخگو نیست که چرا باید این همه سال در زندان باشد دست به اعتصاب غذا زده است. از سوی دیگر با توجه به اینکه علاوه بر رد تقاضای آزادی مشروط، مرخصی یا مرخصی پایان حبس او تا به حال چندین بار رد شده است. به همین دلیل ریگی از روز ۴ تیرماه دست به اعتصاب غذا زده است.

سخی ریگی, در تاریخ ۳۱ تیر ماه ۱۳۹۷ در پی وعده‌ مساعدت از سوی مسئولان زندان اهواز پس از گذشت ۲۰ روز به اعتصاب غذای خود خود پایان داده بود. 

این فعال رسانه ای, در زمستان سال۱۳۹۶ و درحالی که سخی ریگی نهمین سال حبس خود را سپری می‌کرد، دادگاه تجدیدنظر حکم ۲۰ سال حبس در تبعید او را به ۱۰ سال کاهش داد. برگزاری دادگاه تجدیدنظر برای سخی ریگی و کاهش محکومیت حبس وی از ۲۰ سال به ۱۰ سال در حالی صورت گرفت که این فعال رسانه ای ۹ سال از مدت محکومیت حبس خود را توآم با تبعید در زندان اهواز سپری کرده بود. 

سخی ریگی,  در تاریخ ٢٨ خرداد ١٣٨٨ و در سن ۳۱ سالگی در زاهدان بازداشت شد و از بابت اتهامات “نشر اکاذیب” و “اقدام علیه امنیت ملی” در دادگاهی که جزئیات آن هیچ‌گاه رسانه‌ای نشد به ۲۰ سال حبس محکوم شد. این حکم یکی از سنگین‌ترین احکام حبس برای وبلاگ‌نویسان در ایران بود. این فعال رسانه ای پس از تعطیلی زندان کارون اهواز به همراه دیگر زندانیان به یکی از زندان‌های بیرون از شهر اهواز فرستاده شده بود. 

سخی ریگی, فعال رسانه ای در نامه ای که در اسفندماه سال ۱۳۹۶ از زندان نوشته بود نوشته بود بطور کامل این در این نامه به تشریح وضعیت خود پرداخته و گفته بود چیزی را که در وبلاگش نوشته و به خاطر آن دستگیر شده از جای دیگری برداشته بوده و اصلا نظر خودش نبود. 

او در ادامه نامه نوشته بود: “بازجوها برای کاستن و شگفتی بازداشت من به یک نظر در وبلاگ استناد کردند، فردی ناشناس که مطمئن نیستم به جز بازجوها کسی آن را خوانده باشد، خود آن نظر کپی مطالبی بود که قبلا در صفحه‌های دیگر آمده بود و بعد بابت آن نظر در جلب متعدد بازجویی به شدیدترین صورت مرا شکنجه کردند که بگویم آن نظر دهنده چه کسی بود، حاضر بودم تمام گناهان مردم شهر را به گردن بگیرم تا شکنجه متوقف شود اما نمی‌دانستم نظر دهنده کیست!

وی در ادامه نوشته بود: به من بابت همان نظر اتهام محاربه و افشای اسرار طبقه‌بندی شده را وارد کردند و در نهایت به جرم داشتن همان وبلاگ ساده به ۲۰ سال زندانِ در تبعید به اهواز محکوم شدم.

دادستان عمومی و انقلاب زاهدان پیشتر درباره سخی ریگی صحبت کرده و او را به “فعالیت‌های رایانه‌ای و نرم برای پیشبرد اهداف گروهک تروریستی عبدالمالک و تشویش اذهان عمومی” متهم کرده بود!

حقوق بشر در ایران در گزارشات مختلفی از وضعیت سخی ریگی, فعال رسانه ای و وبلاگ نویس اطلاهع رسانی کرده بود. 

سرکوب فعالان رسانه ای و وبلاگ نویسان, ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر  و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز میباشد که بر محق بودن افراد بر انتشار افکار و عقایدشان بدون محدودیتهای مرزی تاکید شده است نیز میباشد. 

 در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.

همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading