یکشنبه، 05 بهمن 1404 6:32 بعد از ظهر

اعتراضات سراسری؛ بازداشت دستکم ۱۵۷۴ شهروند توسط نهادهای امنیتی

لینک کوتاه این مطلب:
https://wp.me/p6xuBy-XQv

حقوق بشر در ایران ـ امروز یکشنبه ۴بهمن ماه ۱۴۰۴، ماموران امنیتی ـ انتظامی در استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، رفسنجان، سیرجان، تهران، بوشهر، هرمزگان، شاهرود، کرمانشاه، اصفهان، زنجان، شهر اراک، استان همدان، شهرستان جوانرود، استان ایلام، شهرستان لومار، شهرستان ری، نیشابور، آبدانان، دامغان، شوشتر، اردبیل و شیراز، دستکم ۱۵۷۴ تن از شهروندان را دستگیر کردند. 

به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از تسنیم، طی روزهای اخیر، وزارت اطلاعات با انتشار اطلاعیه ای از بازداشت ۱۲ تن از شهروندان و فعالان سیاسی ـ عقیدتی در استان سیستان و بلوچستان، خبر داد. 

براساس اطلاعیه صادره؛ دستگیری هر ۱۲ تن این شهروندان به اتهامات «عضویت در گروه تکفیری انصارالفرقان» و «تلاش برای اقدامات مسلحانه در زاهدان» توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران در قرارگاه قدس سپاه پاسداران صورت گرفته است. 

همچنین، در جریان دستگیری این افراد یکی از آنها بر اثر درگیری مسلحانه، جان باخته است. 

در این گزارش به هویت افراد دستگیر شده اشاره ای نشده است. 

در خبری دیگر به نقل از تسنیم، طی روزهای اخیر، دستکم ۱۵۸ تن از شهروندان معترض ساکن استان کرمان، با اتهامات سیاسی ـ امنیتی، دستگیر شدند. 

براساس این گزارش، از جمله اتهاکات منتسب شده به افراد دستگیر شده «عضویت و وابستگی به محور آمریکایی ـ اسرائیلی»، «عضویت و فعالیت در گروههای معاند سلطنت طلب»، «فعالیتهای مخرب در فضای مجازی به قصد برهم زدن امنیت کشور»، «صدور فراجوان در فضای مجازی برای برگزای اعتراضات»، ذکر شده است. 

در ادامه این ادعا شد:”این ۱۶ فرد دستگیر شده از تاریخ  ۱۶ دی‌ماه پس از اظهارات رئیس جمهور آمریکا و فراخوان رضا پهلوی، توسط ۳۹ نفر از لیدرهای فعال و وابسته به سلطنت طلب در استان در شبکه‌های اینستاگرام و تلگرام تشکیل شد.” 

همچنین در ادامه نیز عنوان شد:”این شبکه با عضو گیری، گروه‌های زیرزمینی «ضد فرهنگی و ضد دین» مانند «عرفان‌های کاذب»، «شیطان پرستی» و شرکت کنندگان در پارتی‌های مختلط و جشن‌هایی مانند هالوین و … اقدام به تشکیل ۵۰ گروه و تیم خرابکار در کرمان، رفسنجان و سیرجان کرده بودند.” 

در این گزارش به هویت افراد دستگیر شده اشاره ای نشده است. 

در خبری دیگر به نقل از عصرخبر، طی روزهای اخیر، ماموران نیروی انتظامی در تهران، چهار تن از شهروندان را دستگیر کردند. 

براساس اعلام رئیس پلیس پیشگیری تهران، دستگیری این ۴ شهروند در ارتباط با اعتراضات سراسری جاری بوده است.

این مقام امنیتی ـ انتظامی، از جمله اتهامات اولیه منتسب شده به افراد دستگیر شده را «اغتشاش»، «آتش زدن مسجدی در محله کوی نصر تهران» عنوان کرد. 

در این گزارش، به مصادیق حقوقی اتهامات، نام افراد دستگیر شده و روند بعدی پرونده آنها اشاره ای نشده است. 

در خبری دیگر به نقل از همشهری آنلاین، طی روزهای اخیر، یک شهروند معترض در جریان اعتراضات سراسری در شهر تبریز، توسط نیروهای امنیتی، بازداشت شده است. 

براساس این گزارش، دستگیری این شهروند در ارتباط با اعتراضات سراسری دی ۱۴۰۴، صورت گرفته است. 

همچنین، بخشی از اعترافات اجباری متهم مذکور بدون اشاره به هویت وی منتشر شده که حکایت از اجبار امنیتی و تهدید وی برای بیان آن مطالب بوده است. 

در این گزارش به هویت فرد دستگیر شده و جزئیات بیشتر این پرونده اشاره ای نشده است. 

در خبری دیگر به نقل از تسنیم، طی روزهای اخیر، یک شهروند ساکن استان بوشهر، توسط نیروهای امنیتی با اتهاماتی مرتبط با اعتراضات سراسری دی۱۴۰۴ بازداشت شده است. 

براساس این گزارش، اتهام اولیه منهتسب شده به این شهروند«عاملیت در قتل عمد محسن شاهونی» از نیروهای امنیتی بوشهر ذکر شده است. 

لازم به به ذکر است محسن شاهونی از اعضای نیروی انتظامی بوشهر بوده که در جریان اعتراضات دی ۱۴۰۴ کشته شد. 

در خبری دیگر به نقل از تسنیم، طی روزهای گذشته، ماموران اطلاعات سپاه امام سجاد در استان هرمزگان، دستکم ۱۵ تن از شهروندان را با اتهامات سیاسی ـ امنیتی، بازداشت کردند. 

براساس این گزارش، اتهام اولیه منتسب شده به این ۱۵ شهروند دستگیر شده «لیدری اعتراضات دی ۱۴۰۴» ذکر شده است. 

در ادامه این خبر ادعا شد:”افراد مذکور، در تخریب مساجد و حسینیه‌ها، آتش‌سوزی، تخریب اموال عمومی و شخصی مردم، اخلال در نظم عمومی، حمله به اماکن نظامی و انتظامی و همچنین تعرض و تخریب صداوسیمای مرکز خلیج فارس و مرکز کیش نقش مستقیم داشته‌اند.” 

در این گزارش به هویت افراد دستگیر شده اشاره ای نشده است. 

در خبری دیگر به نقل از صدا و سیما، طی روزهای اخیر، ماموران نیروی انتظامی در شهرستان شاهرود، دستکم ۵ تن از شهروندان را با اتهاماتی مرتبط با اعتراضات سراسری دی ۱۴۰۴ بازداشت کردند. 

براساس اعلام فرمانده انتظامی شاهرود:”در پی شناسایی و رصد اطلاعاتی عاملان اعتراضات اخیر، چند تیم عملیاتی انتظامی به حاشیه شهر اعزام شدند.” 

وی در ادامه افردد:”ماموران در چند عملیات، موفق شدند پنج تن از لیدرهای اصلی اغتشاشات اخیر را دستگیر کنند.” 

در خبری دیگر به نفل از تسنیم، طی روزهای اخیر، دستکم ۵۸ تن از شهروندان ساکن استان کرمانشاه با عناوین اتهامی مرتبط با اعتراضات سراسری دی ۱۴۰۴، توسط ماموران اداره کل اطلاعات آن استان، بازداشت شدند. 

براساس اطلاعیه صادره توسط اداره کل اطلاعات استان کرمانشاه، اتهامات اولیه این دستگیرشدگان«عاملیت، هدایت و لیدری اعتراضات دی۱۴۰۴»، «اقدامات مسلحانه با اسلحه گرم»، «عاملیت و عضویت در گروههای مخالف نظام و ضد انقلاب به قصد برهم زدن امنیت کشور»، «ارتباط با اسرائیل» و «عضویت در گروههای تجزیه طلب» ذکر شده است. 

در ادامه این گزارش، ادعا شده که از بازداشت شدگان مقدار قایل توجهی سلاح گر، فشتگ و لوازم مرتبط با اقدامات مسلحانه توقیف شده است. 

در تشریح کامل این خبر عنوان شد:”شناسایی و دستگیری ۵۴ نفر از عوامل اصلی میدانی اغتشاشات، کشف و ضبط ۱۸۱ قبضه سلاح جنگی و ۲ هزار فشنگ مربوطه، دستگیری ۳ نفر از عوامل گروهک‌های ضدانقلاب خارج از کشور به همراه ۲ قبضه سلاح جنگی، انهدام و دستگیری هستۀ مسلح ۴ نفره وابسته به مرتجعین سلطنت‌طلب، دستگیری ۳ نفر مرتبط با رژیم صهیونیستی فعال در اغتشاشات خیابانی و شناسایی و دستگیری ۴ نفر از مرتبطان گروهک‌های مسلح جدایی‌طلب فعال در آشوب‌ها» از جمله این افراد هستند.” 

در این گزارش به هویت افراد دستگیر شده اشاره ای نشده است. 

در خبری دیگر به نقل از تسنیم، طی روزهای اخیر، ماموران نیروی انتظامی در استان اصفهان، دستکم ۱۲ تن از شهروندان را در ازتباط با اعتراضات سراسری دی ۱۴۰۴ بازداشت کردند. 

فرمانده انتظامی استان اصفهان در تشریح این خبر گفت:”تعداد ‍۱۲تن از عناصر این گروه در عملیات‌های جداگانه و هدفمند دستگیر شدند که در جریان آن، ۸۳ عدد کوکتل مولوتوف نیز کشف و ضبط گردید.” 

در این گزارش به هویت افراد دستگیر شده اشاره ای نشده است. 

در خبری دیگر به نقل از همشهری آنلاین، طی روزهای اخیر، دستکم ۳۹۰ تن از شهروندان ساکن استان زنجان، با اتهاماتی مرتبط با اعتراضات سراسری دی ۱۴۰۴، توسط مامورات سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، بازداشت شدند. 

براساس اطلاعیه صادره توسط سازمان اطلاعات سپاه استان زنجان:”۳۹۰ نفر از لیدرها و موثرین اعتراضات چند روز گذشته که اقدام به نقض امنیت عمومی، آتش زدن خودروها و تخریب اموال عمومی کرده بودند، شناسایی و بازداشت شدند.” 

در ادامه این خبر ادعا شد:”همچنین به یکی از سرپل‌های جریان سلطنت‌طلبی در داخل کشور که به‌دنبال شبکه‌سازی و اقدامات نیمه‌سخت بود، ضربه پیشگیرانه وارد شد.” 

سپاه پاسداران در ادامه این اطلاعیه مدعی شده که این افراد در صدد انجام اقدامات خرابکارانه بودند. 

در انتهای این اطلاعیه سپاه پاسداران ضمن مخاطب قرار بدادن این بازداشت شدگان با عناوینی از قبیل «تروریست» مدعی شده که شناسایی و رصد تحرکات بیش از ۳۰۰ نفر از عناصر فعال اغتشاشگر در استان زنجان که دارای رفتارهای هیجانی و تبعیت از لیدرها بودند. 

در این گزارش به هویت این شهروندان دستگر شده اشاره ای نشده است. 

در خبری دیگر به نقل از صابرین نیوز، طی روزهای اخیر، یک شهروند ساکن شهر اراک مرکز استان مرکزی، توسط ماموران امنیتی در آن شهر بازداشت شده است. 

براساس این گزارش، اتهامات اولیه منتسب شده به این شهروند معترض «عاملیت در اغتشاش»، «استفاده از لباسهای مبدل» و «تخریب اموال عمومی» ذکر شده است. 

در این گزارش به روند قضایی پرونده و نام نهاد دستگیر کننده این شهروند اشاره ای نشده است. 

همچنین، بخشی از اعترافات اجباری این متهم در ادامه این گزارش بصرت ویدیو منتشر شده اما مشخص نیست اخذ این اعترافات در چه شرایط روحی ـ روانی از متهم مذکور صورت گرفته است. 

در خبری دیگر به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، طی روزهای اخیر، ماموران وزارت اطلاعات و فرماندهی انتظامی تهران، دستکم ۱۶ تن دیگر از شهروندان را بازداشت کردند. 

براساس اطلاعیه صادره توسط آن نهاد امنیتی؛ اتهامات اولیه این ۱۶ فرد«استفاده از مشروبات الکلی»، «ساخت و تجهیز بمب دست ساز»، «عاملیت اصلی حمله به ماموران امنیتی»، «آتش زدن خودروهای دولتی و شخصی»، «حمل و نگهداری بیش از ۴۰ قیضه سلاح از جمله قمه‌های آغشته به خون»، «حمل و نگهداری لباس‌های نیروی انتظامی و بسیج»، «سرقت در اعتراضات»، ذکر شده است. 

همچنین در ادامه این خبر عنوان شد:”برخی از بازداشت شدگان از تمکن مالی بالایی برخوردار بوده و یکی از آن‌ها کارخانه‌دار است.‌” 

در این گزارش به هویت افراد دستگیر شده اشاره ای نشده است.  

در خبری دیگر به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، طی روزهای اخیر، یک مرد ساکن استان ایلام، توسط نیروهای امنیتی ـ انتظامی، بازداشت شد. 

براساس این گزارش، دستگیری فرد مذکور با اتهام «حمل و نگهداری قمه در جریان اعتراضات دی ۱۴۰۴ در شهرستان لومار» عنوان شده است. 

در این گزارش، به هویت فرد دستگیر شده اشاره ای نشده است. 

در خبری دیگر به نقل از همشهری آنلاین، طی روزهای اخیر، دستکم ۱۴۸ تن از شهروندان معترض و فعال در فضای مجازی با اتهامات سیاسی ـ امنیتی، توسط ماموران اداره کل اطلاعات استان همدان، بازداشت شدند. 

براساس این گزارش، اتهامات اولیه این افراد«لیدری اعتراضات سراسری دی ۱۴۰۴»، «ارتباط با ایران اینترنشنال»، «ارتباط با اسرائیل» ذکر شده است. 

در ادامه این خبر ادعا شد:”یکی از این افراد که با قصد تخریب‌گری از استان همجوار وارد همدان شده و پس از کشتن مامور امنیتی متواری شده بود اما در عملیات مشترک با فراجا، در یکی از شهرستان‌های استان تهران دستگیر شد.” 

در این گزارش به هویت افراد دستگیر شده اشاره ای نشده است.  

در خبری دیگر به نقل از تسنیم، فرمانده سپاه عبدالعظیم شهرستان ری از بازداشت ۵ نفر در این شهرستان تحت عنوان لیدرهای اعتراضات خبر داد.

وی بدون اشاره به هویت بازداشت شدگان مدعی شده که دستگیری این شهروندان به دلایلی همچون «لیدرهای» اعتراضات صورت گرفته است.

در این گزارش به هویت افراد دستگیر شده اشاره ای نشده است.  

در خبری دیگر به نقل از مهر، ویدیویی از اعترافات اجباری ۵ تن از این شهروندان منتشر شده است که مشخص نیست در چه شرایطی ضبط شده و از سوی دیگر، سازمان اطلاعات سپاه از بازداشت و احضار دستکم ۷۳۵ نفر در کشور خبر داد. 

براساس این گزارش، دو شهروند در رابطه با اعتراضات کرمان بازداشت شدند.

در ادامه این خبر ادعا شده  که بک تن از آنها «عامل اصلی همکاری با موساد» بوده و توسط ماموران اطلاعات سپاه در کرمان بازداشت شده است. 

در این گزارش به هویت افراد دستگیر شده اشاره ای نشده است.  

در خبری دیگر به نقل از صابرین نیوز، سه تن از شهروندان ساکن استان سمنان، با اتهامات امنیتی از قبیل جاسوسی، بازداشت شدند. 

براساس این گزارش، اتهام این افراد«ارتباط با موساد» ذکر شده است. 

در این گزارش به هویت افراد دستگیر شده اشاره ای نشده است.  

در خبری دیگر به نقل از تسنیم، طی روزهای اخیر، دستکم ۵ شهروند ساکن شهرستان دامغان، توسط ماموران امنیتی در آن شهرستان، بازداشت شدند. 

براساس این گزارش، از جمله اتهامات افراد مذکور «لیدری اعتراضات دی ۱۴۰۴»، «ایجاد اغتشاش» عنوان شده است. 

در این گزارش به هویت افراد دستگیر شده اشاره ای نشده اما نام نهاد امنیتی دستگیر کننده آنها نیروی انتظامی ذکر شده است.  

در خبری دیگر به نقل از تسنیم، طی روزهای اخیر، یک شهروند در تهران به اتهام «قتل عمد یکی از ماموران نیروی انتظامی» بازداشت شد. 

براساس این گزارش، اتهام اولیه منتسب شده به فرد مذکور «ارتکاب قتل عمد آرمین عباسی از اعضای نیروی انتظامی در جریان اعتراضات سراسری دی۱۴۰۴» ذکر شده است. 

در این گزارش به هویت فرد دستگیر شده اشاره ای نشده است.  

در خبری دیگر به نقل از تسنیم، طی روزهای اخیر، یک زن جوان«هویت نامشخص»، ساکن شهرستان شوشتر از توابع استان خوستان، بازداشت شده است. 

براساس این گزارش، اتهام اولیه فرد مذکور«اغتشاش»، «حمل و نگهدری قمه» ذکر شده است. 

همچنین، کلیپی از اعترافات اجباری متهم مذکور منتشر شده اما مشخص نیست بیان این اعترافات تحت چه شرایط صورت گرفته است. 

در این گزارش به هویت این زن دستگیر شده اشاره ای نشده است.  

در خبری دیگر به نقل از فارس، طی روزهای اخیر، دو شهروند ساکن استان اردبیل، توسط ماموران نیروی انتظامی در آن استان، بازداشت شدند. 

براساس این گزارش، از جمله اتهامات منتسب شده به افراد مذکور«قدرت نمایی با قمه و شرارت در جریان اعتراضات سراسری دی۱۴۰۴» عنوان شده است. 

در این گزارش به هویت این ۲ فرد ستگیر شده اشاره ای نشده است.  

لازم به ذکر است، رسانه‌های حکومتی در ایران اغلب اعتراضات مدنی و دادخواهی شهروندان را با عنوان «اغتشاشات» پوشش می‌دهند تا این اقدامات را به شکل غیرقانونی و خشونت‌آمیز جلوه دهند. از منظر اسناد بین‌المللی حقوق بشر، اعتراضات مسالمت‌آمیز حق بنیادی هر شهروند است و طبق ماده ۱۹ و ۲۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین مواد ۲۱ و ۲۲ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی، مردم حق دارند تجمعات و اعتراضات مسالمت‌آمیز برگزار کنند و خواستار پاسخگویی مسئولان شوند.

برچسب «اغتشاش» به فعالیت‌های مدنی، زمینه محدودسازی آزادی بیان، آزادی تجمع و حق دسترسی به عدالت را فراهم می‌کند و با اصول اساسی حقوق بشر در تضاد است. استفاده از این برچسب می‌تواند مجازات‌های کیفری یا اقدامات امنیتی ناعادلانه علیه معترضان مسالمت‌آمیز را توجیه کند، در حالی که مطابق ماده ۹ و ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بازداشت و پیگرد افراد باید تنها در چارچوب قانون و با تضمین دادرسی عادلانه انجام شود.

در نتیجه، برچسب‌گذاری سیاسی و امنیتی اعتراضات مدنی، نه تنها حقوق بنیادین شهروندان را نقض می‌کند، بلکه مشروعیت واقعی اعتراضات اجتماعی و حق دادخواهی آنها را سرکوب می‌نماید و با تعهدات بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران در زمینه حفاظت از حقوق بشر مغایرت دارد. 

Please follow and like us:

بیشتر از حقوق بشر در ایران کشف کنید

برای دریافت آخرین پست‌ها به ایمیل خود مشترک شوید

By حقوق بشر در ایران

سازمانی غیردولتی و غیرسیاسی که از تاریخ ۱۵ آگوست ۲۰۱۵ میلادی، مصادف با ۲۴ مرداد ماه ۱۳۹۴، کار خود را آغاز کرد. هدف این مجموعه تمرکز بر اسناد بین المللی حقوق بشر، از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق های بین المللی و سایر کنوانسیونهای مرتبط در راستای افشای نقض حقوق بشر در ایران است.

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش جفنگ استفاده می‌کند. درباره چگونگی پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.

بیشتر از حقوق بشر در ایران کشف کنید

برای ادامه خواندن و دسترسی به آرشیو کامل، اکنون مشترک شوید.

ادامه مطلب