دوشنبه، 29 دی 1404 6:56 قبل از ظهر

اعتراضات سراسری؛ بازداشت دستکم ۱۵ شهروند در ایلام و کرمانشاه

لینک کوتاه این مطلب:
https://wp.me/p6xuBy-Xwk

حقوق بشر در ایران ـ امروز جمعه ۱۲دی ماه ۱۴۰۴، ماموران امنیتی در جریان اعتراضات سراسری دستکم ۱۵ شهروند را دستگیر کردند. 

به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز جمعه ۱۲ دی ماه ۱۴۰۴، مهسا زارعی، اهل استان کرمانشاه، توسط نیروهای امنیتی در آن استان، دستگیر شده است. 

براساس این گزارش، دستگیری مهسا زارعی، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل خانوادگی وی صورت گرفته است. 

تا لحظه تنظیم این خبر، از علت دقیق دستگیری، مصادیق حقوقی اتهامات و از روند قضایی پرونده تشکیل شده بر علیه مهسا زارعی اطلاعی حاصل نشده است. 

در خبری دیگر، روز پنجشنبه ۱۱ دی ماه ۱۴۰۴، محمدجواد زارعی، محمد حسنوند و بیژن کریمیان، سه شهروند ساکن استان ایلام، توسط نیروهای امنیتی در آن استان، دستگیر شدند. 

به نقل از یک فرد مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”دستگیری بیژن کریمان ـ حدودا ۲۱ ساله، محمدجواد زارعی و محمد حسنوند ـ ۲۱ ساله، در جریان اعتراضات سراسری در استان ایلام صورت گرفته است.” 

این فرد مطلع در ادامه تشریح کرد:”محمدجواد زارعی ـ اهل روستای مورموری از توابع شهرستان آبدانان، در جریان اعتراضات سراسری که در ساعات پایانی پنجشنبه ۱۱ دی ۱۴۰۴، برگزار شده بود بازداشت شده است. 

تا لحظه انتشار این خبر، از دلایل بازداشت، نام نهاد دستگیر کننده وداز مصادیق حقوقی اتهامات منتسب شده به این افراد اطلاعی حاصل نشده است. 

در خبری دیگر، روز چهارشنبه ۱۰ دی ماه ۱۴۰۴، اکبر درویشی، عارف درویشی، محمد هواسی، سپهر صالحی، امیر رئوفی، احسان ملکی، میلاد کیادی، فرزاد شکری، ابوالفضل شادفر، معین ملکی و یزدان بختی، جملگی افراد ساکن شهرستان دهلران از توابع استان ایلام، در جریان اعتراضات سراسری در آن شهرستان، دستگیر شدند. 

به نقل از یک فرد مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”برخی از این افراد یا در جریان اعتراضات جاری دستگیر شدند و برخی دیگر هم در پی یورش نیروهای امنیتی به منزلشان در شهرستان دهلران و سپس به کلانتری ۱۱ آن شهرستان منتقل شدند اما همه آنها از لحظه دستگیری امکان دسترسی به وکیل و حتی تماس با خانوادهای خود را ندارند.” 

تا لحظه تنظیم این خبر، از علت دقیق دستگیری، مکان دقیق نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و از روند قضایی پرونده تشکیل شده بر علیه این افراد اطلاعی حاصل نشده است. 

در چارچوب اسناد بین‌المللی حقوق بشر، افرادی که در جریان اعتراضات مسالمت‌آمیز دستگیر می‌شوند، بدون توجه به ماهیت اعتراض یا دیدگاه‌های سیاسی آنان، از مجموعه‌ای از حقوق بنیادین و غیرقابل سلب برخوردارند. اهم این حقوق به شرح زیر است:


۱. حق آزادی تجمع و بیان

بر اساس مواد ۱۹ و ۲۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر و مواد ۱۹ و ۲۱ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی، هر فرد حق دارد آزادانه عقاید خود را ابراز کند و در تجمعات مسالمت‌آمیز شرکت نماید. دستگیری صرفاً به دلیل مشارکت در اعتراضات مسالمت‌آمیز، نقض صریح این حقوق تلقی می‌شود.


۲. منع بازداشت خودسرانه

مطابق ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق حقوق مدنی و سیاسی، هیچ‌کس نباید به‌طور خودسرانه دستگیر یا بازداشت شود. بازداشت معترضان باید مستند به قانون، ضروری، متناسب و همراه با تفهیم فوری دلایل بازداشت باشد.


۳. حق آگاهی فوری از اتهام و دسترسی به وکیل

بر اساس مفاد ۲ و ۳ ماده ۹ میثاق حقوق مدنی و سیاسی، فرد بازداشت‌شده باید فوراً از دلایل بازداشت و اتهامات انتسابی آگاه شود و حق دسترسی فوری و مؤثر به وکیل منتخب خود را داشته باشد. محروم‌سازی از این حق، نقض دادرسی منصفانه محسوب می‌شود.


۴. حق دادرسی عادلانه و علنی

مطابق ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۴ میثاق حقوق مدنی و سیاسی، هر فرد حق دارد در یک دادگاه صالح، مستقل و بی‌طرف و در فرایندی عادلانه و علنی محاکمه شود. صدور احکام شتاب‌زده یا مبتنی بر اعترافات اجباری، مغایر این اصول است.


۵. منع شکنجه و رفتار غیرانسانی

بر اساس ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و کنوانسیون منع شکنجه، هرگونه شکنجه، رفتار یا مجازات ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز نسبت به بازداشت‌شدگان، تحت هر شرایطی مطلقاً ممنوع است.


۶. اصل تناسب و ضرورت در استفاده از زور

طبق اصول پایه سازمان ملل متحد درباره استفاده از زور و سلاح گرم توسط مأموران اجرای قانون، استفاده از زور در مواجهه با معترضان باید آخرین راه‌حل، ضروری و متناسب باشد. استفاده افراطی از زور که منجر به بازداشت یا آسیب شود، نقض حقوق بنیادین شهروندان است.


جمع‌بندی

از منظر حقوق بین‌الملل، دستگیری شهروندان در جریان اعتراضات مسالمت‌آمیز، تنها در شرایط استثنایی و مطابق با معیارهای سخت‌گیرانه قانونی مجاز است. هرگونه بازداشت خارج از این چارچوب، نقض تعهدات بین‌المللی دولت‌ها و مسئولیت‌آور در سطح بین‌المللی محسوب می‌شود. احترام به کرامت انسانی، دادرسی منصفانه و آزادی‌های بنیادین، سنگ‌بنای مشروعیت هر نظام حقوقی در مواجهه با اعتراضات مدنی است. 

Please follow and like us:

بیشتر از حقوق بشر در ایران کشف کنید

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

By حقوق بشر در ایران

سازمانی غیردولتی و غیرسیاسی که از تاریخ ۱۵ آگوست ۲۰۱۵ میلادی، مصادف با ۲۴ مرداد ماه ۱۳۹۴، کار خود را آغاز کرد. هدف این مجموعه تمرکز بر اسناد بین المللی حقوق بشر، از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق های بین المللی و سایر کنوانسیونهای مرتبط در راستای افشای نقض حقوق بشر در ایران است.

پاسخی بگذارید

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

بیشتر از حقوق بشر در ایران کشف کنید

برای ادامه خواندن و دسترسی به آرشیو کامل، اکنون مشترک شوید.

ادامه مطلب