دوشنبه، 01 دی 1404 12:46 قبل از ظهر

گزارشی از موارد نقض محیط زیست طی هفته گذشته

لینک کوتاه این مطلب:
https://wp.me/p6xuBy-MYW

حقوق بشر در ایران ـ امروز شنبه ۷ مهر ماه ۱۴۰۳، قطع حدود ۴۰ اصله درخت بلوط در ابوالحیات کوهچنار، وقوع آتش سوزی در ارتفاعات سخت گذر مشجر کوه بیمار، فرونشست ۳.۵ درصدی در سطح شهرهای ایران، کشف دستکم ۱۶ لاشه فُک در سواحل دریای خزر، مقابله سازمان حفاظت از محیط زیست با تشکیل بازار فروش پرندگان در فریدونکنار،آتش سوزی در جنگل‌های هیرکانی شهرستان نور، وضعیت نامناسب نگهداری شیر محبوس در باغ وحش شهرستان بابلسر، ایجاد آلودگی در محل پسماندهای شهری شهر سالند دزفول، ایجاد گودال های عمیق در کف بستر تالاب “شِرُم دِرُنگ” زیلایی، ضرب و شتم محیط بان یگان حفاظت محیط زیست پارک ملی پابند توسط شکارچیان غیرمجاز، آلودگی هوا در ۱۰ شهرستان استان خوزستان، آلودگی هوا در شهر مشهد، اصفهان، شهرستان رامهرمز و شهرستان زیرکوه، شناسایی ۳۰ گونه حیات وحش و جانوری در خطر انقراض در استان لرستان، آلودگی دستکم ۳ قطعه پلیکان به مواد نفت خام در سواحل استان خوزستان، فعالیت ۸۵ درصدی معادن شن و ماسه استان مازندران، ورود پسماندهای شهری و صنعتی به رودخانه های استان خوزستان، دستگیری فرد متهم به لاستیک سوزی در سبزوار و توقیف ۲ دستگاه خودروی حامل فاضلاب در زابل، از جمله اخبار نقض محیط زیست در ایران، است. 

به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از دیدبان ایران، روز پنجشنبه ۷ مهر ماه ۱۴۰۳، فرماندار شهرستان دالاهو واقع در غرب استان کرمانشاه از وقوع آتش سوزی در بخشی از دامنه جنگلی «کوه بیمار» و ارتفاعات سخت گذر مشجر آن شهرستان خبر داد. 

وی در تشریح این خبر گفت:”این آتش سوزی در دامنه کوه بیمار، آغاز شد و در محدوده دچار حریق، نیروها به منظور مهار آتش سوزی حضوری فعال کردند.” 

فرماندار دالاهو در ادامه تشریح کرد:”با توجه به سخت گذر بودن منطقه میزان خسارت وارده پس از مهار و خاموش شدن آتش به این ارتفاعات مشجر توسط کارشناسان برآورد می شود.” 

لازم به ذکر است، دالاهو در ۱۰۰ کیلومتری غرب کرمانشاه واقع شده که دارای ۱۵۵ هزار هکتار مرتع و جنگل و ۵۴ هزار و ۵۰۰ هکتار اراضی کشاورزی و چهار هزار هکتار باغ است که عمده باغات این شهرستان در منطقه ریجاب قرار دارد. 

در خبری دیگر به نقل از دیدبان ایران، روز جمعه ۶ مهر ماه ۱۴۰۳، بر اساس جدیدترین مطالعات، ۳.۵ درصد از مساحت کشور در حال فرونشست است. به گفته محققان، استان کرمان نرخ فرونشست وحشتناکی را تجربه می‌کند و نرخ فرونشست در این منطقه، بیش از ۳۵ سانتی‌متر در سال ثبت شده است.

براساس این گزارش، فرونشست ناشی از آب‌های زیرزمینی یا فرورفتگی زمین پدیده‌ای است که در اثر استخراج آب‌های زیرزمینی ایجاد می‌شود. هم‌چنین این یک مشکل جدی در سطح جهان است که در نتیجه افزایش جمعیت در شهرها و در پی آن افزایش مصرف آب و در عین حال عدم وجود ضوابط و قواعد اجباری در مورد استخراج و پمپاژ آب‌های زیرزمینی رو به رشد است.

بر طبق مطالعاتی که در سال جاری منتشر شد، کاهش آب‌های زیرزمینی در ایران در حال رسیدن به مرز بحران است. این مطالعه توسط محمود حق‌شناس حقیقی و مهدی معتق، دو محقق ایرانی از دانشگاه لایبنیتس هانوفر و مرکز تحقیقات علوم زمین آلمان، انجام شده و نشان می‌دهد بخش‌های گسترده‌ای از ایران تحت تاثیر تبعات منفی کاهش منابع آب‌های زیرزمینی و فرونشست زمین قرار گرفته است. 

در این پژوهش با استفاده از پردازش حدود شش هزار تصویر ماهواره‌ای بین سال‌های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۹ (۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰)، عوارض استخراج آب‌های زیرزمینی در سراسر ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج این مطالعه در مجله معتبر پیشرفت‌های علوم (Science Advances) منتشر شده و نشان می‌دهد که ۳.۵ درصد از مساحت کشور در حال فرونشست است و «استخراج آب‌های زیرزمینی به‌منظور آبیاری» علت اصلی آن است.

ایران، جزو بالاترین رتبه‌های فرونشست در جهان/ نیاز فوری به اقدامی منسجم

نرخ فرونشست زمین در ایران، بین بالاترین رتبه‌های جهان قرار دارد و دومین جایگاه را به خود اختصاص داده است. بسیاری از استان‌های کشور در بخش‌های توسعه‌یافته، با خطر شدید فرونشست و آسیب جبران‌ناپذیر به مخازن آب زیرزمینی خود مواجه هستند.

بر اساس این مطالعه، بعضی از سفره‎‌های آب زیرزمینی در ایران به طور کامل از بین رفته‌اند یا در معرض نابودی کامل قرار دارند و احتمال احیای آنها بسیار دشوار و تقریبا ناممکن شده است. به گفته محققان، این استخراج ناپایدار آب‌های زیرزمینی، در آینده‌ای نه چندان دور، تقریباً ۹۰ درصد جمعیت کشور را با بحران آب مواجه می‌کند. معتق در این‌باره می‌گوید: «نیاز فوری به یک اقدام مؤثر و سیاستی منسجم در زمینه مدیریت منابع آب زیرزمینی وجود دارد.»

فرونشست وحشتناک در استان کرمان؛ بیش از ۳۵ سانتی‌متر در سال

تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد در کشور ما در اثر برداشت بیش از حد آب‌های زیرزمینی، مناطق وسیعی -بیش از ۱۰ سانتی‌متر- در سال فرونشست دارند؛ که ممکن است صدها تا هزاران سال طول بکشد تا شرایط به حالت اولیه برگردد. پدیده فرونشست، بر زیرساخت‌هایی مانند فرودگاه‌ها، جاده‌ها و راه آهن تأثیر می‌گذارد.

چندی پیش‌ نیز محمد درویش، فعال محیط‌زیست، اشاره کرده بود:”علاوه بر کرمان، استان خراسان رضوی، در فاصله دشت مشهد به چناران جزو مناطقی است که بدترین وضعیت فرونشست زمین را دارد. بعد استان فارس، استان تهران و پس از آن استان‌های اصفهان، البرز، یزد و بخش‌هایی از استان همدان مناطقی هستند که در معرض این خطر قرار دارند.” 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز پنجشنبه ۲۹ شهریور ماه ۱۴۰۳، لاشه دستکم ۱۶ قطعه فک خزری در سواحل آن دریا واقع در استان مازندران، توسط فعالان محیط زیست کشف شد. 

با توجه به این رخ داد و افزایش نگرانی ها در خصوص علات مرگ این فکهای خزری، تلاش فعالان محیط زیست برای اطلاع از علل این امر در جریان است. 

فُک‌ خزری تنها پستاندار بزرگترین دریاچه جهان و یکی از معروف‌ترین موجودات دریای کاسپین که مدت‌هاست حال خوشی ندارد. طی سال‌های اخیر مشاهده لاشه‌های این گونه متفاوت آبزی در سواحل جنوبی دریای کاسپین این نگرانی را در بین دوستداران محیط زیست به وجود آورده که خطر انقراض نسل فُک‌های خزری بیش از هر زمان دیگری این جاندار دریایی را تهدید می‌کند.

بر اساس اعلام اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت، فوک خزری در فهرست جانوران آسیب‌پذیر قرار داشته و نیاز شدید به حفاظت دارد. اما این حفاظت فقط مختص ایران نیست و باید کشورهای روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و جمهوری آذربایجان نیز به عنوان همسایگان خزر در این زمینه مشارکت کنند. 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز یکشنبه ۱ مهر ماه ۱۴۰۳، عطالله کاویان، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران گفت:”امسال مصمم هستیم تا بازار فروش پرندگان همانند سال گذشته در فریدونکنار نداشته باشیم که پیگیری‌های لازم در این زمینه در دستور کار قرار دارد.” 

کار بازار فروش پرندگان هر ساله در فصل پاییز و همزمان با آغاز مهاجرت پرندگان به تالاب فریدونکنار آغاز می شد، هر روز که از زمان مهاجرت می گذشت بر رونق این بازار هم اضافه می شد و انواع پرندگان چه حرام گوشت چه حلال گوشت بر روی تخته های مرگ آن دیده می شدند، حتی به حدی پرندگان شکار شده عیان و آشکارا در معرض فروش قرار می گرفتند که به راحتی و در روز روشن به اصطلاح چوب زده می شدند و قیمتشان مشخص می شد، اما سال قبل خبری از آن تخته های خونین نبود.

بازارهای زیادی از انواع کالاها در کشور وجود دارد اما یکی از معروفترین آنها بازار فروش پرندگان مهاجر فریدونکنار است که آوازه آن مرزهای کشور را درنوردیده و در داخل هم به قطب فروش پرندگان مهاجر تبدیل شده است البته دیگر باید فعل گذشته را برای این بازار به کار برد و این جای خوشحالی دارد، علت رونق این بازار در واقع موقعیت جغرافیایی ایران است، ایران کریدور پرندگان مهاجر است به طوری که سالانه حدود ۲ میلیون بال پرنده مهاجر از سیبری و غرب اروپا برای مهاجرت از کشور ما عبور می‌کنند و بخش زیادی از آنها وارد تالاب های ایران می شوند که در این میان مهمترین زیستگاهایی که تعداد زیادی از این پرندگان را در خود جای می دهد ازباران، سرخرود و فریدونکنار در شمال کشور است. 

سالانه حدود ۲ میلیون بال پرنده مهاجر آبزی و کنار آبزی وارد زیستگاه های کشور می شود سال گذشته یک میلیون و ۶۰۰ هزار بال پرنده وارد شد، این سهم در زیستگاه ازباران ۲ هزار و ۶۴ بال، سرخرود ۲۳ هزار و ۲۵۰ بال و فریدونکنار ۲۶ هزار و ۵۴۱ بال است، در واقع سهم این سه زیستگاه از تمام زیستگاه های کشور بیشتر است. 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز یکشنبه ۱ مهر ماه ۱۴۰۳، در پی ایجاد انفجار به منظور ساخت صحنه فیلمبرداری از سوی یک کارگردان، بخشی از جنگلهای هیرکانی استان مازندران، تخریب و دچار حریق شد. 

براساس این گزارش، فیلم‌هایی از انفجار و افروختن آتش در جنگل‌های هیرکانی شهرستان نور استان مازندران منتشر شد که گفته شده متعلق به یک گروه بزرگ سینمایی است. رئیس سازمان محیط زیست با واکنش نسبت به این اقدام خواستار پاسخگویی نهادهای مرتبط در این حوزه شد.

درپی انتشاری ویدئوهای در فضای مجازی مبنی بر انفجار و آتش زدن جنگل توسط یک گروه فیلمبرداری، شینا انصاری، رئیس سازمان محیط زیست کشور در صفحه اجتماعی خود نسبت به ساخت این فیلم در دل جنگل‌های چندمیلیون ساله واکنش نشان داد. 

انصاری در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:”پس از انتشار ویدیوهایی درباره خسارت‌های یک گروه فیلمسازی به جنگل‌های هیرکانی، موضوع را از اداره‌کل مازندران جویا شدم. سازمان محیط‌ زیست مجوزی صادر نکرده است. انتظار می‌رود سازمان منابع طبیعی هنگام صدور مجوز درباره پیامدهای انفجارها بر حیات وحش منطقه با سازمان مکاتبه کند.” 

بر اساس شواهد موجود گویا یک گروه فیلمبرداری در حال ساخت فیلم سینمایی در این جنگل‌ هستند که موجب خسارت زیادی به جنگل شده و مطابق تصاویر موجود در این ویدئوها، چندین اصله درخت و گونه گیاهی در اثر این اقدامات از بین رفته است.

به گفته یک مقام آگاه، این گروه سینمایی به مدت ۲ هفته در جنگل فیلمبرداری داشته و برای اجرای درست جلوه‌های ویژه از انفجار و آتش در جنگل استفاده می‌کنند. پیشتر نیز اعلام شده بود «سازمان هنری رسانه‌ای اوج» مسئول این پروژه فیلمسازی است. 

اما مسئول «مهرداد معظمی» از مدیران سازمان هنر اوج این موضوع را تکذیب و در پیامی در شبکه ایکس عنوان کرده بود که این تصاویر ربطی به اوج ندارد.

نکته جالب توجه دیگر بی‌خبری اداره منابع طبیعی شهرستان نور از وقوع این رخداد در منطقه تحت مدیریت بود. اما طی پیگیری‌های این خبرگزاری گویا اداره‌کل منابع طبیعی مازندران نیز هیچ مجوزی در این ارتباط صادر نکرده است.

در خبری دیگر به نقل از وبسایت مدارا، روز شنبه ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۳، محل نگهداری شیر محبوس  در باغ وحش شهرستان بابلسر مکانی نامناسب است و با توجه به اینکه این گونه ارزشمند حیات وحش، به تازگی ۲ توله از خود به دنیا آورده اما از نگهداری از مکان بهداشتی و سالم محروم است. 

براساس کلیپ مننتشر شده در فضای مجازی، کف قفس نگهداری این شیر، از خاک و اطراف آن با نرده های زنگ زده و فرسوده محصور شده که این در نوع خود فاقد استاندارهای لازمه برای حفاظت از حیوانات در باغ وحش است. 

طول عمر این شر ۶ ساله ذکر است. 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، امروز شنبه ۷ مهر ماه ۱۴۰۳، مسعود نوری پور، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دزفول گفت:”محل فعلی دفع پسماندهای شهری شهر سالند دزفول مجوز زیست محیطی و یا موافقت نامه ضمنی در کارگروه مدیریت پسماند شهرستان ندارد.” 

مسعود نوری پور در حاشیه نشست مشترک با رئیس دادگاه عمومی بخش سردشت، با اشاره به مشکلات زیست محیطی شهر سالند بیان کرد:”برای برون رفت از مشکل موجود این منطقه از سال ۱۳۹۸ تاکنون، موضوع در نشست‌های متعدد کارگروه پسماند شهرستان مطرح شده که متاسفانه تاکنون نتیجه‌ای حاصل نشده است.” 

وی با بیان اینکه مخاطره‌های بهداشتی و زیست محیطی همچنان استمرار دارد، افزود:”اداره حفاظت محیط زیست دزفول در راستای وظایف قانونی با طرح شکایت قضایی، برخورد با هرگونه تخلیه، دپو و آتش زدن زباله های شهری را در محل فعلی دفع پسماندهای سالند در دست اجرا دارد.” 

رئیس اداره حفاظت محیط زیست دزفول با اشاره به اهمیت توجه دستگاه قضایی به مسایل زیست محیطی گفت:”شکایت های متعددی از شهروندان منطقه پیرامون مسایل زیست محیطی در شهر سالند به این اداره ارسال شده که رسیدگی به این موضوع به عنوان اولویت در حال پیگیری است.” 

لازم به ذکر است، شهرستان سالند مرکز بخش کوهستانی سردشت دزفول است که در فاصله ۲۵ کیلومتری این شهر قرار دارد.

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز شنبه ۷ مهر ماه ۱۴۰۳، اسلام جاودان خرد، مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست استان کهگیلویه و بویراحمد گفت:”به دلیل ایجاد گودال های عمیق در کف بستر تالاب “شِرُم دِرُنگ” زیلایی حجم زیادی از آب تخلیه شده و هزاران قطعه ماهی به دلیل کم‌شدن آب در این تالاب تلف شده‌اند.” 

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان کهگیلویه و بویراحمد در این رابطه از کاهش شدید آب تالاب “شرم درنگ” و تلف‌شدن هزاران قطعه ماهی در این تالاب خبر داد.

اسلام جاودان خرد گفت:”تالاب “شِرُم دِرُنگ” سه کیلومتر پایین‌دست تالاب “مورد زرد” در شهرستان “مارگون” بخش زیلایی واقع شده که سرریز آب تالاب “مَور زرد”وارد تالاب”شرم درنگ” می‌شود.”

وی افزود:”با کاهش دبی آب تالاب مور زرد ازیک‌طرف و از طرف دیگر، به دلیل حفره‌های عظیمی که در کف بستر تالاب شرم درنگ به وجود آمده، بخش اعظمی از آب تالاب از طریق این حفره‌ها فر می‌رود و باعث شده تالاب خشک شود و در نتیجه تعداد زیادی ماهی و زیستمند در این موقع از سال در این تالاب تلف شوند.” 

جاودان خرد ابراز کرد:”مردم محلی و ساکن اطراف تالاب معتقدند که با زلزله سی سخت، حفره‌ها آب زیادی در کف تالاب ایجاد شده و آب زیادی تخلیه می‌شود اگرچه راست آزمایی آن نیاز به مطالعه دقیق دارد.” 

جاودان خرد عنوان کرد:”در این راستا باتوجه‌به سوابق گذشته این موضوع، اداره کل حفاظت محیط‌زیست کهگیلویه و بویراحمد به دنبال مطالعه و بررسی ارائه راهکارهای اجرایی جهت مدیریت و کنترل روند تخلیه آب این تالاب است.” 

گفتنی است کهگیلویه و بویراحمد سه تالاب دایمی و یکی فصلی دارد که سه تا از آن‌ها از جمله “مور زرد”، “برم الوان” و “شِرُم دِرُنگ” دایمی و یکی مجموعه تالاب‌های “کوه گل” فصلی است.

تالاب “بَرم الوان” در شهرستان بهمئی، “مَور زردِ” “زیلایی” و “شِرُم دِرُنگ” در شهرستان مارگون و مجموعه تالاب‌های “کوه گل” در سی سخت شهرستان دنا واقع شده‌اند که مجموعه تالاب‌های فصلی”کوه گل”، ۹ برکه در کنار هم بنام مجموعه تالاب‌های “کوه گل” نام‌گذاری شد.

مجموعه تالاب “کوه گل” ۴۴.۸ هکتار، “بَرم الوان” ۲۰ هکتار، “مَور زرد”۱۷.۵ هکتار و تالاب “شِرُم دِرُنگ” ۳۴ هکتار مساحت دارد. 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، امروز شنبه ۷ مهر ماه ۱۴۰۳، اسماعیل عرب، محیط بان یگان حفاظت محیط زیست پارک ملی پابند هنگام گشت و کنترل در حوزه استحفاظی مورد حمله با تبر چند شکارچی غیرمجاز قرار گرفت و در درگیری با آنان زخمی شد.

برهمین اساس، روابط عمومی محیط زیست مازندران اعلام کرد که، اسماعیل عرب محیط بان یگان حفاظت محیط زیست پارک ملی پابند هنگام گشت و کنترل درحوزه استحفاظی مورد حمله چند شکارچی غیرمجاز قرار گرفت و در درگیری با آنان زخمی شد.

شکارچیان غیرمجاز ضمن توجه نکردن به ایست مامور یگان حفاظت محیط زیست پارک ملی پابند، با محیط بان عرب درگیر و وی را از ناحیه کتف با تبر مصدوم کردند و از صحنه جرم متواری شدند و متخلفان شناسایی وتحت پیگیری قضایی قرار گرفتند ومحیط بان اسماعیل عرب نیز در حال حاضر در بیمارستان بوعلی نکا بستری و تحت درمان است.

مازندران دارای ۲ تالاب بین المللی میانکاله و فریدونکنار و چندین تالاب و آبگیر محلی چون ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گل پل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.

این استان، افزون بر ۸۰۰ قطعه آب‌بندان به مساحت ۱۷ هزار هکتار دارد. همه ساله در فصل زمستان ۹۰ گونه پرنده مهاجر زمستان گذران با جمعیت حدود یک میلیون بال به مازندران مهاجرت می کنند.

بر اساس آمارهای رسمی، تاکنون بیش از ۴۹۰ گونه جانوری از رده های مختلف مهره داران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهی ها در زیست بوم مازندران شناسایی شده اند.

پرندگان با ۳۱۷ گونه از ۵۸ خانواده، پستانداران با ۶۳ گونه و ۱۹ خانواده، دوزیستان با ۹ گونه از ۶ جنس و ۶خانواده، خزندگان با ۲۶ گونه از ۲۱ جنس و ۱۱ خانواده و ماهی ها با ۷۵ گونه بخشی از تنوع زیستی حیات وحش مازندران را تشکیل می دهند.

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، امروز شنبه ۷ مهر ماه ۱۴۰۳، آخرین داده‌های سامانه پایش کیفی هوای کشور نشان می‌دهد، وضعیت هوا در ۱۰ شهر خوزستان آلوده است که از این تعداد هوای شهر حمیدیه در وضعیت خطرناک قرار دارد.

براساس اعلام سامانه پایش کیفی هوای کشور، طی ۲۴ ساعت گذشته منتهی به ساعت ۸ صبح شنبه براساس اندازه‌گیری ذرات معلق با اندازه ۲.۵ میکرون، وضعیت هوا در شهر حمیدیه با شاخص ۵۰۰ میکروگرم بر مترمکعب در وضعیت خطرناک قرار دارد.

وضعیت هوا در ایستگاه‌های پادادشهرشهر اهواز با شاخص‌ ۱۵۵ و شهر هندیجان ۱۶۲ در وضعیت ناسالم و قرمز قرار دارد.

همچنین شاخص شهرهای اندیمشک ۱۲۴، ایستگاه‌های استانداری خوزستان، حفاری، نیوساید و پست برق شماره سه در اهواز به ترتیب ۱۰۷، ۱۴۴، ۱۱۲ و ۱۲۷، ایذه ۱۰۷، خرمشهر ۱۰۹، دزفول ۱۱۰، رامهرمز ۱۴۶، شوش ۱۰۹ و شوشتر ۱۲۱ برای گروه‌های حساس ناسالم گزارش شده است.

در این مدت هوای شهرهای آبادان، امیدیه، شادگان، ماهشهر و هویزه به علت نبود آلودگی، قابل قبول اعلام شده است.

هوای هیچ شهر سالم و پاک گزارش نشده است.

بر اساس این گزارش سال گذشته اهواز روز سالم و پاکی نداشته است.

وجود صنایع آلاینده در خوزستان از جمله نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، نیشکر و… موجب شده تا میزان آلایندگی در نقاط شهری و روستایی خوزستان بالا باشد که موجب بروز مشکلات بهداشتی و زیست محیطی برای ساکنان شده است.

افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان در شرایطی که هوا ” ناسالم” است، باید از فعالیت‌های طولانی یا سنگین خارج از منزل خودداری کنند و سایر افراد نیز باید این گونه فعالیت‌ها را کاهش دهند.

براساس طبقه‌بندی پنجگانه صورت گرفته در شاخص کیفیت هوا (AQI) از عدد صفر تا ۵۰ هوا پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوا قابل قبول، ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا ناسالم برای گروه‌های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا ناسالم برای همه گروه‌ها، ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا خطرناک است.

استان خوزستان ۲۶ ایستگاه پایش کیفی هوا دارد. 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز جمعه ۶ مهر ماه ۱۴۰۳، شاخص هوای شهر رامهرمز امروز جمعه بر اساس اعلام سامانه پایش هوای کشور در وضعیت خطرناک قرار دارد.

طبق داده‌های جمعه سامانه پایش هوای کشور شاخص هوای شهر رامهرمز ۴۵۱ و خطرناک است، همچنین شاخص هوای شهر شوش ۲۰۲ و در وضعیت بسیار ناسالم قرار دارد.

شاخص هوای شهرهای بهبهان ۱۷۰، شوشتر ۱۵۳،اندیمشک ۱۵۶، دزفول ۱۸۵ و ناسالم است و هوای شهرهای آبادان ، ماهشهر و هویزه به ترتیب با شاخص ۱۲۷، ۱۰۴ و ۱۰۶ در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس قرار دارند. 

شاخص هوای شهرهای اهواز ۸۳، امیدیه ۹۸، شادگان ۶۳، هندیجان ۸۰، حمیدیه ۶۸ و قابل قبول است.

افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان در شرایطی که هوا ” ناسالم” است، باید از فعالیت‌های طولانی یا سنگین خارج از منزل خودداری کنند و سایر افراد نیز باید این گونه فعالیت‌ها را کاهش دهند.

براساس طبقه‌بندی پنجگانه صورت گرفته در شاخص کیفیت هوا (AQI) از عدد صفر تا ۵۰ هوا پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوا قابل قبول، ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا ناسالم برای گروه‌های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا ناسالم برای همه گروه‌ها، ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا خطرناک است.

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز جمعه ۶ مهر ماه ۱۴۰۳، اسدالله حاتمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت:”براساس داده‌های ایستگاه‌های پایش کیفی هوا در استان کیفیت هوای شهرستان‌ زیرکوه در وضعیت نارنجی و ناسالم برای گروه‌های حساس است.” 

اسدالله حاتمی در ادامه افزود:”شاخص کیفیت هوا ساعت ۹ صبح امروز در زیرکوه ۱۰۶ بوده که نشانگر وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس است.” 

وی اظهار کرد:”شاخص کیفیت هوا در ایستگاه سنجش شهرستان بیرجند با عدد ۶۴ و در شهرستان طبس با عدد ۱۰۰ قابل قبول است.” 

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با بیان اینکه اطلاعات ایستگاه سرایان و نهبندان در دسترس نیست، گفت:”هنگام آلودگی هوا همه افراد به ویژه سالمندان، کودکان و افراد دارای بیماری‌های قلبی و تنفسی از تردد غیرضروری در فضای باز خودداری کنند.” 

خراسان جنوبی دارای ۱۲ شهرستان است و ۶ ایستگاه پایش کیفی هوا در این استان وجود دارد که ۲ ایستگاه در بیرجند و مابقی در شهرستان‌های طبس، نهبندان، سرایان و زیرکوه مستقر است.

پیش از این اداره کل هواشناسی خراسان جنوبی نسبت به وزش باد شدید همراه با گرد و خاک و کاهش کیفیت هوا به ویژه در نوار شرقی استان تا اوایل هفته آینده هشدار سطح زرد صادر کرد.

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز جمعه ۶ مهر ماه ۱۴۰۳، محمدنبی حسنوند، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست لرستان گفت:”۳۰ گونه جانوری در معرض خطر تهدید در این استان شناسایی شده که برخی از گونه ها درخطر انقراض و برخی نیز حمایت شده هستند.” 

محمد نبی حسنوند روز جمعه در گفت و گو با ایرنا بیان کرد:”۳۹۵ گونه مهره دار در لرستان وجود دارد و ۳۰ گونه جانوری در معرض خطر تهدید در این استان شناسایی شده که برخی از گونه ها در خطر انقراض و برخی نیز حمایت شده هستند و ما خواستار افزایش تعداد محیط بانان برای حفاظت از مراتع و حیات وحش منطقه هستیم.” 

وی با بیان اینکه اکنون ۱۲۰ محیط بان در لرستان فعالیت می کنند، اظهار داشت:”با توجه به اینکه براساس استانداردهای بین المللی به ازای هر هزار هکتار یک محیط بان باید فعالیت کند، اکنون لرستان ۲۰۰ محیط بان جهت پوشش مناطق حفاظت شده نیاز دارد در حالی که در این استان مناطق آزاد شکار و صید نیز پوشش داده می شود.” 

این فعال محیط زیست در ادامه افزود:”تاکنون ۲۳۸ گونه پرنده، ۴۴ گونه پستاندار، ۵۵ گونه خزنده، پنج گونه دوزیست و حدود ۲۰ گونه ماهی در رودخانه، تالاب و دریاچه های کوهستانی استان شناسایی و ثبت شده است.”

لازم به اشاره است، همچنین برنامه ریزی لازم به منظور احیای زیستگاه ها و زیست بوم های استان در اولویت کاری قرار گرفت و با ارسال طرح و پیشنهادهای تخصصی جهت ارتقا و افزایش سطح حفاظتی مناطق شکار ممنوع ( حدود ۴.۸۳ درصد) به سازمان متبوع جهت سیر مراحل قانونی، اقداماتی انجام شده است و در صورت تصویب و ثبت پیشنهادات ارسالی، سطح مناطق تحت مدیریت محیط زیست استان به ۱۶.۲۲ درصد افزایش خواهد یافت.

وی در ادامه گفت:”همچنین در این راستا شناسنامه مناطق تحت مدیریت و مناطق شکار و صید ممنوع استان تهیه شده است.” 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز جمعه ۶ مهر ماه ۱۴۰۳، مهدی الله پور، مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان‌ رضوی گفت:”کیفیت هوای ۱۰ منطقه کلانشهر مشهد برای امروز، ششم مهرماه در شرایط «ناسالم» و وضعیت «هشدار» قرار دارد.” 

مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان‌ رضوی در تشریح این خبیر گفت:”میانگین شاخص کیفیت هوا در ۲۴ ساعت گذشته با عدد ۱۰۶ نشانگر هوای آلوده و ناسالم است، اما شاخص‌های یک تا ۲ ساعت گذشته هم با عدد ۸۳ از شرایط سالم هوای این کلانشهر برای تنفس شهروندان خبر می‌دهد.”

وی ادامه داد:”کیفیت هوای سایر ۱۳ منطقه دارای ایستگاه سنجش مشهد اکنون در شرایط سالم است.” 

مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان‌ رضوی گفت:”به شهروندان توصیه می‌شود در روزهای دارای هوای سالم و پاک، پیاده‌روی را با هدف حفظ سلامت خود ترک نکنند.”

اله پور افزود:”شایسته است شهروندان مشهدی در مواقع آلودگی هوا با کاهش رفت و آمدهای غیر ضروری، نقش موثر خود را در بهبود کیفیت هوای این شهر ایفا کنند.” 

لازم به اشاره است، قرار داشتن شاخص کلی کیفیت هوا تا ۵۰ ای. کیو. آی به معنای وضعیت «پاک» و بین ۵۱ تا ۱۰۰ ای. کیو. آی نشانگر وضعیت «سالم» است.

همچنین قرار گرفتن شاخص کلی کیفیت هوا بین اعداد ۱۰۱ تا ۱۵۰ ای. کیو. آی به معنای «آلودگی هوا برای افراد حساس و کودکان» و بین اعداد ۱۵۱ تا ۲۰۰ ای. کیو. آی به معنای «آلودگی هوا برای همه سنین» محسوب می‌شود. 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز جمعه ۶ مهر ماه ۱۴۰۳، داوود میرشکار، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت:”سه قطعه پلیکان که به شدت به مواد نفت خام آلوده شده بودند بعد از تیمار و پاکسازی به‌ طعبیت بازگشتند.” 

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان در تشریح این خبر گفت:”این سه پلیکان هفته گذشته به علت آلودگی شدید به مواد نفتی و ناتوانایی در پرواز به اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان منتقل شدند.”

وی افزود:”بلافاصله کار پاکسازی با کمک مواد نانو آغاز و همزمان کار مداوا انجام شد که خوشبختانه پس از مدت یک هفته اقدامات درمانی موثر واقع شد و این پرندگان توانایی بازگشت به طبیعت را پیدا کردند.” 

میرشکار گفت:”این پرندگان در زیستگاه طبیعی در کلنی پلیکان‌های تالاب هورالعظیم رهاسازی خواهند شد.” 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز پنجشنبه ۵ مهر ماه ۱۴۰۳، شاخص لحظه‌ای کیفیت هوای شهرهای کاشان، قهجاورستان و سگزی در استان اصفهان صبح امروز(پنجشنبه) در وضعیت قرمز و ناسالم برای عموم شهروندان قرار داشت. 

بر طبق اطلاعات سامانه پایش کیفی هوای کشور، شاخص لحظه‌ای کیفی هوا منتهی به ساعت هشت امروز در شهر کاشان با عدد ۱۶۸ (AQI) در وضعیت ناسالم برای عموم قرار گرفته بود. 

این شاخص همچنین در شهرهای قهجاورستان و سگزی در شرق اصفهان به ترتیب با ۱۶۸ و ۱۸۹ ( AQI) شرایط قرمز و هوای ناسالم برای همه شهروندان را نشان می‌ داد. 

این در حالی است که شاخص لحظه‌ای کیفی هوا در کلانشهر اصفهان منتهی به ساعت هشت صبح با ۹۶ ( AQI) وضعیت قابل قبول را نشان می‌دهد هرچند در آستانه ورود به شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس شده بود. 

شاخص لحظه‌ای کیفیت هوا در ایستگاه‌ ۲۵ آبان کلانشهر اصفهان با ۱۵۹( AQI) در وضعیت قرمز و ناسالم برای عموم شهروندان و ایستگاه‌های احمدآباد، انقلاب و رهنان در وضعیت نارنجی و ناسالم برای گروه‌های حساس قرار گرفته بود. 

کیفیت هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه‌های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰( AQI) خطرناک را نشان داده شده بود. 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز چهارشنیه ۴ مهر ماه ۱۴۰۳، عطالله کاویان، مدیر کل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه تا ۸۵ درصد فعالیت معادن شن و ماسه استان غیر استاندارد است، گفته بود:”تاکید می کنم واقعیت خسارت های زیست محیطی معادن استان بسیار جدی است.” 

مدیر کل حفاظت محیط زیست مازندران در تشریح این خبر گفت:”بر طبق بررسی‌های کارشناسی، آلودگی هوای محور هراز ناشی از گرد و خاک از فعالیت معادن شن و ماسه ، دایمی شده است.” 

وی با ذکر این نکته که این معادن با مجوز برداشت ۶ ماهه به فعالیت ۱۰ ساله رسیدند، ادامه داد:”بیشتر معادن شن و ماسه مازندران به دلیل خسارت های زیست محیطی در مرحله توقف و پلمب قرار دارند.” 

مدیر کل محیط زیست مازندران تاکید کرد، معادن شن و ماسه حداقل الزامات زیست محیطی را رعایت نمی کنند.

کاویان با اشاره به این که بهره‌برداری از معادن شرط و مقرراتی دارد که باید عملی شود، گفت:نگرانی زیست محیطی ناشی از فعالیت های معادن مازندران برای همه مردم بومی و مسافران بسیار جدی است.

طبق آمار رسمی، اداره کل صنعت، معدن و تجارت مازندران اکنون ۲۰۶ واحد معدنی در استان وجود دارد که ۱۴۴ واحد فعال و ۶۲ واحد غیر فعال است.

بنابر این گزارش، پهنه اکتشافی معادن مازندران ۱۲ هزار متر مکعب برابر با ۵۱ درصد از مساحت استان است. 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز سه شنبه ۳ مهر ماه ۱۴۰۳، داوود میرشکار، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان با انتقاد از ورود پسماندهای شهری و صنعتی به رودخانه های استان گفت:”خوزستان دارای منابع آبی کم نظیر، پایدار و با کیفیت است که آلوده کردن این منابع آبی به عنوان سرمایه ای ارزشمند زیبنده نیست و باید این روند متوقف شود.” 

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان در تشریح این خبر گفت:”پایش‌های زیست محیطی برای شناسایی منابع آلاینده در شهرها و روستاهای خوزستان به ۲ برابر افزایش یافته است که دهیاری‌ها و شوراهای روستایی نقش تعیین کننده در کمک به شناسایی این منابع آلاینده دارند.” 

وی افزود:”اخذ عوارض آلایندگی از صنایع و شرکت‌ها توسط قانون گذار به منظور فشار و ترغیب صنایع آلاینده برای مدیریت و حذف آلودگی‌های زیست محیطی آنهاست ولی شرکت‌ها با پرداخت عوارض نسبت به کاهش آلایندگی خود بی توجه هستند که این روند نیاز به اصلاح دارد.” 

در بخش دیگری از این گزارش، شهردار شهر جندی شاپور دزفول به نمایندگی از شهرداران بخش چغامیش، گفت:”اگر چه تخصیص اعتبارات آلایندگی به روستاهای خوزستان موجب تحول در این استان شده است ولی سهم دزفول به عنوان دومین شهرستان پرجمعیت استان در این اعتبارات به خوبی ادا نشده است.” 

وی افزایش ضرایب عوارض آلایندگی شهرستان دزفول را خواستار شد و افزود:تا کنون حتی یک ماشین حمل زباله به شهرداری جندی شاپور تخصیص داده نشده است که با توجه به گردشگر پذیر بودن منطقه، مساعدت برای تامین ماشین حمل زباله برای این شهر ضروری است.”

همچنین، عضو شورای بخش چغامیش نیز به نمایندگی از اعضای این شورا، با بیان اینکه برخی کانون‌های آلودگی در این بخش نیازمند ورود جدی اداره کل محیط زیست دارد گفت:”بخش چغامیش دارای ۲ رودخانه دز و عجیرب استکه آب این وردخانه‌ها به دلیل شدت الودگی حتی قابل شرب برای دام‌ها نیست.” 

حمید حمدانی راد ادامه داد:”وجود جنگل‌های نیمه گرمسیری در بخش چغامیش موجب شده تا وقوع آتش سوزی احتمالی در این جنگل‌ها به بحران جدی زیست محیطی تبدیل شود به همین دلیل استقرار ماشین آتش نشانی در این منطقه ضروری است.” 

نبود نظارت بر شرکت‌های چوب بری فعال در منطقه و قطع گسترده درختان این بخش توسط متخلفان و فروش غیرقانونی به این شرکت‌ها از دیگر دغدغه‌های زیست محیطی مطرح شد. 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز سه شنبه ۴۳ مهر ماه ‍۱۴۰۳، محمدرضا بسلمی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست سبزوار از دستگیری متخلفان لاستیک‌سوزی که منجر به آلودگی هوای این شهر می‌شد، خبر داد.

محمدرضا بسملی، اظهار کرد:”گزارش های مردمی از اقدام عده ای برای آتش زدن حجم زیادی از لاستیک های فرسوده و آلودگی شدید هوای محیط اطراف در حدود نیمه شب حکایت داشت که ماموران یگان حفاظت محیط زیست به محل اعزام شدند.” 

وی افزود:”با توجه به شگرد متخلفان که پس از آتش زدن لاستیک‌ها از محل متواری شده و روز بعد برای جمع‌آوری سیم‌های باقیمانده از لاستیک ها مراجعه می کنند، ماموران این اداره تا صبح روز بعد در محل کمین کرده و موفق به دستگیری آنان و کشف ۲ محموله سیم سوخته از آنان شدند.” 

بسملی خاطرنشان کرد:”اقدام مزبور با مراجع قضایی هماهنگ شده بود و با کمک نیروی انتظامی صورت گرفت که متخلفان پس از تشکیل پرونده به دادگاه معرفی شدند.” 

شهرستان سبزوار در ۲۳۰ کیلومتری غرب مشهد واقع است. 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روزسه شنبه ۳ مهر ماه ۱۴۰۳، محمدرضا علیمرادی، مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت:”در جریان گشت و کنترل ها در ساعات پایانی شب ۲ خودروی حامل فاضلاب در زابل توقیف شد.” 

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان در تشریح این خبر گفت:”تخلیه فاضلاب‌های انسانی و صنعتی خسارات غیر قابل جبرانی به محیط زیست وارد می‌کند.” 

وی ادامه داد:”در جریان این گشت و کنترل ها در ساعات پایانی شب ۲ خودروی حامل فاضلاب که اقدام به تخلیه در اراضی اطراف شهر کرده بودند، توسط مأموران یگان حفاظت محیط زیست شهرستان توقیف و جهت سیر مراحل قانونی و بررسی بیشتر به اداره منتقل شد.” 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، روز سه شنبه ۳ مهر ماه ۱۴۰۳، عطا پورشیرزاد، مدیرکل حفاظت محیط زیست دستور پیگیری قانونی قطع حدود ۴۰ اصله درخت بلوط در ابوالحیات کوهچنار را صادر کرد. 

مدیرکل حفاظت محیط زیست شهر شیراز، در ادامه افزود:”حفاظت از محیط زیست به عنوان یکی از دغدغه های مهم محسوب می شود و اکنون شاهد قطع غیراصولی درختان بلوط دراین منطقه هستیم، بلوط درختی ارزشمند در بافت گیاهی زاگرس به شمار می‌آید و نباید حتی برای ایجاد دوربرگردان یا توسعه راه آن را بصورتی غیر اصولی قطع و نابود کرد.”

وی ادامه داد:”محل دوربرگردان تقاضا شده در جاده ابوالحیات اکنون به صحنه هایی غمبار از آسیب به طبیعت تبدیل شده و دل هر دوستدار طبیعت را به درد می آورد، طی گزارشی که توسط همیاران طبیعت با اداره محیط زیست شهرستان کازرون مبنی بر قطع درخت در این منطقه ارجاع شد، مسوولان و کارشناسان محیط زیست این شهرستان هم به محل عزیمت کردند و متاسفانه با این صحنه های دردناک مواجه شدیم.” 

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس از مسوولان قضایی و دادستان کوهچنار خواست تا با عاملان این اقدام برخورد قاطع صورت گیرد.

تنگه ابوالحیات واقع در بخش کوهمره شهرستان کوه‌چنار در استان فارس است.

این تنگه که پوشیده از درختان جنگلی است منظره جالب توجهی داشته و در طول تاریخ تنها مسیر دسترسی به مرکز فارس از سوی جنوب بوده ‌است.

در هدف پانزدهم از سند ۲۰۳۰ یونسکو که پس از تصویب در سال ۲۰۱۶ برای اجرای مفاد و اهداف در اختیار کشورها قرار گرفت بر حق افراد در برخورداری از محیط زیست و همچنین حفاظت از منابع طبیعی تاکید شده است اما در ایران اجرای اهداف این سند در پی مخالفت آیت الله خامنه ای با آن بطور کامل از دستور کار دولت و مجلس خارج شد و مسئولان حکومتی در ایران، مفاد سند ۲۰۳۰ یونسکو را «ترویج سبک زندگی غربی» می دانند. 

Please follow and like us:

بیشتر از حقوق بشر در ایران کشف کنید

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

By حقوق بشر در ایران

سازمانی غیردولتی و غیرسیاسی که از تاریخ ۱۵ آگوست ۲۰۱۵ میلادی، مصادف با ۲۴ مرداد ماه ۱۳۹۴، کار خود را آغاز کرد. هدف این مجموعه تمرکز بر اسناد بین المللی حقوق بشر، از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق های بین المللی و سایر کنوانسیونهای مرتبط در راستای افشای نقض حقوق بشر در ایران است.

پاسخی بگذارید

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

بیشتر از حقوق بشر در ایران کشف کنید

برای ادامه خواندن و دسترسی به آرشیو کامل، اکنون مشترک شوید.

ادامه مطلب