جمعه، 05 دی 1404 3:52 قبل از ظهر

آلودگی هوا در دستکم ۴ استان و مراجعه بیش از هزاران شهروند به بیمارستان

لینک کوتاه این مطلب:
https://wp.me/p6xuBy-P3N

حقوق بشر در ایران ـ امروز چهارشنبه ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۳، در پی افزایش میزان آلودگی هوا در شهرهای استان خوزستان، البرز، مرکزی، تهران و قم، متخصصان سازمان هواشناسی از افزایش بیش از حد استاندارد غلظت آلاینده ها در هوا خبر داده و کارشناسان اورژانس پزشکی کشور هم از مراجعه بیش از هزاران شهروند با مشکلات تنفسی به بیمارستانها و مراکز درمانی در این استانها، سخن گفتند. 

به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از ایرنا، امروز چهارشنبه ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۳، هوای ۱۱ شهر در استان خوزستان در وضعیت آلوده قرار دارد که از این تعداد هوای شهرهای اهواز، امیدیه، خرمشهر، شوشتر و هندیجان در وضعیت قرمز و ناسالم قرار دارند.

براساس اعلام سامانه پایش کیفی هوای کشور، طی ۲۴ ساعت گذشته منتهی به ساعت ۹ صبح امروز چهارشنیه، براساس اندازه‌گیری ذرات معلق با اندازه ۲.۵ میکرون، امیدیه ۱۵۳، اهواز ۱۵۹، خرمشهر ۱۵۵، شوشتر ۱۵۸ و هندیجان ۱۵۹میکروگرم بر مترمکعب در وضعیت قرمز و ناسالم قرار دارد.

براساس این گزارش وضعیت هوا در آبادان با شاخص ۱۳۵، اندیمشک ۱۰۸، بهبهان ۱۴۰، شادگان ۱۰۷، ماهشهر ۱۴۱ و هویزه ۱۴۲ در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس قرار دارد.

همچنین شهرهای حمیدیه، رامشیر، رامهرمز و مسجدسلیمان به علت نبود آلودگی، قابل قبول اعلام شده است.

هوای شهرهای ایذه، دزفول و شوش سالم و پاک گزارش شده است. 

بر اساس این گزارش سال گذشته اهواز روز سالم و پاکی نداشته است.

وجود صنایع آلاینده در خوزستان از جمله نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، نیشکر و… موجب شده تا میزان آلایندگی در نقاط شهری و روستایی خوزستان بالا باشد که موجب بروز مشکلات بهداشتی و زیست محیطی برای ساکنان شده است.

افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان در شرایطی که هوا ” ناسالم” است، باید از فعالیت‌های طولانی یا سنگین خارج از منزل خودداری کنند و سایر افراد نیز باید این گونه فعالیت‌ها را کاهش دهند.

براساس طبقه‌بندی پنجگانه صورت گرفته در شاخص کیفیت هوا (AQI) از عدد صفر تا ۵۰ هوا پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوا قابل قبول، ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا ناسالم برای گروه‌های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا ناسالم برای همه گروه‌ها، ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا خطرناک است.

استان خوزستان ۲۶ ایستگاه پایش کیفی هوا دارد. 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، امروز چهارشنبه ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۳، مدیر امور بیماری‌ها و مراکز تشخیصی درمانی دانشگاه علوم پزشکی در شهرستان جندی شاپور از توابع اهواز در استان خوزستان، گفت:”بروز آلودگی هوا از روز ۱۷ تا ۲۰ آذرماه، سه هزار و ۳۵۴ خوزستانی را راهی مراکز درمانی کرد.” 

مسعود نشاطی، در تشریح این خبر بیان کرد:”از این تعداد ۴۱۴ نفر بستری شدند و ۲ هزار و ۹۴۰ نفر به صورت سرپایی مورد درمان قرار گرفتند.” 

وی افزود:”استمرار آلودگی هوا باعث رشد ۲۵ درصدی مراجعین با مشکلات قلبی و تنفسی به مراکز نسبت به ابتدای هفته جاری شده است.” 

وجود صنایع آلاینده در خوزستان از جمله نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، نیشکر و… موجب شده تا میزان آلایندگی در نقاط شهری و روستایی خوزستان بالا باشد که موجب بروز مشکلات بهداشتی و زیست محیطی برای ساکنان شده است.

همچنین، افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان در شرایطی که هوا ناسالم است، باید از فعالیت‌های طولانی یا سنگین خارج از منزل خودداری کنند و سایر افراد نیز باید این گونه فعالیت‌ها را کاهش دهند.

براساس طبقه‌بندی پنجگانه صورت گرفته در شاخص کیفیت هوا (AQI) از عدد صفر تا ۵۰ هوا پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوا قابل قبول، ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا ناسالم برای گروه‌های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا ناسالم برای همه گروه‌ها، ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا خطرناک است. 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، امروز چهارشنیه ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۳، مدیر امور بیماری‌ها و مراکز تشخیصی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز از مراجعه ۳ هزار و ۳۵۴ نفر در پی مشکلات تنفسی به بیمارستان‌های تابعه این دانشگاه در شهرهای خوزستان در روزهای اخیر خبر داد.

دکتر مسعود نشاطی، در تش ریح این خبر اظهار کرد:”در پی آلودگی هوا در چهار روز اخیر، ۳ هزار و ۳۵۴ نفر با مشکل تنفسی و قلبی به بیمارستان‌های تابعه دانشگاه مراجعه کرده‌اند.” 

وی افزود:”در تاریخ ۱۷ آذرماه، ۷۳۹ نفر، ۱۸ آذرماه ۸۸۶ نفر، ۱۹ آذرماه ۸۰۸ نفر و ۲۰ آذرماه ۹۲۱ بیمار با مشکلات تنفسی و قلبی به بیمارستان‌های تابعه دانشگاه مراجعه کرده‌اند.”

مدیر امور بیماری‌ها و مراکز تشخیصی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت:”با توجه به استمرار آلودگی هوا شاهد رشد ۲۵ درصدی مراجعه‌ بیماران با مشکلات تنفسی و قلبی به مراکز درمانی در این روزها بوده‌ایم.” 

نشاطی یادآور شد:”در تاریخ ۱۷ آذرماه ۱۴۰۳، دستکم ۱۲۶ نفر از مراجعه‌کنندگان، هجدهم آذرماه ۶۸ نفر، نوزدهم آذرماه ۱۱۳ نفر و بیستم آذرماه ۱۰۷ نفر بستری و مابقی سرپایی درمان شدند.” 

در خبری دیگر به نقل از ایسنا، روز سه شنبه ۲۰ آذر ماه ۱۴۰۳، هوای ۹ شهر خوزستان در وضعیت آلوده قرار گرفته بود که از این تعداد ۶ شهر در وضعیت قرمز و ناسالم قرار داشتند و این آلودگی تا امروز چهارشنبه ۲۱ آ ذر ماه ۱۴۰۳ ادامه داشته و منجر به افزایش مشکلات تنفسی و بیماریهای زیادی در میان شهروندان شده است. 

براساس اعلام سامانه پایش کیفی هوای کشور:”در تاریخ ۲۰ آذر ماه ۱۴۰۳ و براساس اندازه‌گیری ذرات معلق با اندازه ۲.۵ میکرون، آبادان ۱۵۷، ایستگاه‌های استانداری خوزستان، حفاری، نیوساید، پادادشهر، اداره کل محیط زیست خوزستان، به ترتیب با شاخص‌های ۱۵۳، ۱۶۷، ۱۵۶، ۱۵۷، ۱۵۵ و ۱۶۴، خرمشهر ۱۵۴، رامهرمز ۱۵۶، شادگان ۱۵۵ و ماهشهر ۱۵۳ میکروگرم بر مترمکعب در وضعیت قرمز و ناسالم قرار گرفت.” 

همچنین، وضعیت هوا در اندیمشک با شاخص ۱۰۷، بهبهان ۱۱۱، شوشتر ۱۳۶ در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس قرار داشت و این شرایط همچنان ادامه دارد. 

در شهرهای ایذه، حمیدیه، دزفول، شوش و هویزه به علت نبود آلودگی، قابل قبول اعلام شده است.

هوای شهر رامشیر سالم و پاک گزارش شده است. 

در حالی شهرهای استان خوزستان، آلوده هستند که در سال ۱۴۰۲، ان استان فاقد هوای پاک بوده است.

وجود صنایع آلاینده در خوزستان از جمله نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، نیشکر و… موجب شده تا میزان آلایندگی در نقاط شهری و روستایی خوزستان بالا باشد که موجب بروز مشکلات بهداشتی و زیست محیطی برای ساکنان شده است.

براساس طبقه‌بندی پنجگانه صورت گرفته در شاخص کیفیت هوا (AQI) از عدد صفر تا ۵۰ هوا پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوا قابل قبول، ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا ناسالم برای گروه‌های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا ناسالم برای همه گروه‌ها، ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا خطرناک است.

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، امروز چهارشنبه ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۳، علیرضا محرابیان، رئیس امور آزمایشگاه‌های اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت:”هوای اراک، برای تمام افراد و در شهرهای ساوه و شازند برای گروه‌های سنی حساس در وضعیت ناسالم است.” 

رئیس امور آزمایشگاه‌های اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی در ادامه افزود:”متوسط شاخص کیفیت هوای اراک در ۲۴ساعت گذشته منتهی به ساعت ۱۱ صبح امروز (چهارشنبه) به عدد ۱۵۴ رسید که بیانگر شاخص کیفیت هوای ناسالم برای گروه‌های حساس بود اما در وضعیت لحظه‌ای این عدد به ۱۷۶ رسید که نشان از وضعیت ناسالم برای تمام گروه‌های سنی دارد.” 

وی بیان کرد:”وضعیت لحظه‌ای کیفیت هوای شازند و ساوه نیز در ساعت ۱۱ به ترتیب به ۱۱۹ و ۱۲۲ رسید که بیانگر هوای ناسالم برای گروه‌های سنی حساس است.” 

رئیس امور آزمایشگاه‌های اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد:”آلاینده مسئول در سه شهر ناسالم این استان، ذرات کمتر از ۲ و نیم میکرون است.” 

لازم به ذکر است، شهر اراک مرکز استان مرکزی،  یکی از ۸ کلانشهر آلوده کشور است که از ابتدای امسال تاکنون ۱۰۰ روز ناسالم در کارنامه خود به ثبت رسانده است. 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، امروز چهارشنبه ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۳، کارگروه شرایط اضطرار استان قم، از افزایش بیش حد آلودگی هوا ناشی از مصرف نامطلوب سوخت و آلودگی گسنرده هوا در استان قم خبر داد. 

بر اساس اعلام این کارگروه:”به علت آلاینده ذرات معلق PM2.5 در شرایط ناسالم برای گروه های حساس قرار داریم و افراد مبتلا به بیماری های قلبی یا ریوی، کودکان و سالمندان و مبتلایان به آسم و زنان باردار باید فعالیت های طولانی یا سنگین خارج از منزل خود را کاهش دهند.” 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، امروز چهارشنبه ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۳، امیدرضا تونی، مدیر اداره حفاظت محیط زیست کرج از اجرای طرح گشت و پایش شبانه برای نظارت مستمر بر عملکرد زیست‌محیطی واحدهای تولیدی و صنعتی در شرایط اضطرار آلودگی هوا خبر داد. 

مدیر اداره حفاظت محیط زیست کرج در تشریح این خبر گفت:”وضعیت آلودگی هوا در استان البرز به حد هشدار رسیده و این میزان آلودگی در شهر کرج فراتر انتظار است.”

وی ضمن تاکید بر لزوم رعایت الزامات زیست‌محیطی از سوی واحدهای تولیدی و صنعتی، تاکید کرد:”این اقدامات با هدف انجام اصلاحات لازم و کاهش آلودگی هوا به صورت مستمر انجام خواهد شد.” 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، امروز چهارشنبه ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۳، بنابر گزارشات منابع رسمی، ۶۰ تا ۷۰ درصد آلودگی شهر تهران ناشی از تحرک وسائل نقلیه و تنها ۳۰ درصد آن مربوط به بخش صنعت و خانگی است، و با وجود اینکه نوسازی وسائل نقلیه عملیاتی‌ترین راهکار به نظر می‌رسد، اما همچنان شاهد عقب‌ماندگی‌ها در این زمینه هستیم.

براساس این گزارش، موضوع آلودگی امروزه به بحرانی ترین مسئله زیست محیطی کشور به خصوص کلانشهرهایی مانند تهران تبدیل شده است. بحرانی که آسیب آن نه تنها زیست انسانی و حیوانی را با تهدید جدی مواجه کرده، بلکه هر از چندگاه دامن فعالیت های اجتماعی و اقتصادی کشور را نیز می‌گیرد.

موضوع آلودگی کلانشهرهای کشور منشاً متفاوتی از گرد و غبار تا آلاینده‌های فسیلی دارد و طی ۲ دهه اخیر به بزرگ‌ترین بحران شهرهایی همچون تهران تبدیل شده است که در پاس‌کاری‌های میان متولیان مدیریت آن و کم‌کاری‌ها تا به امروز به عنوان معضلی حل نشده باقی مانده است.

از شنبه هفته جاری نیز بار دیگر، تهران بعنوان پایتخت کشور گرفتار سایه شوم آلودگی است که باعث شد نیمی از روزهای هفته تعطیل شود. تعطیلی که نه تنها زندگی عمومی را مختل می کند، بلکه اقتصاد مهم‌ محیط تجاری کشور را به چالش می‌کشد.

امروز چهارشنیه ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۳، سطح آلودگی شهر تهران به عدد ۱۷۵ رسید و این در حالی است که میزان ذرات معلق در هوا برای وضعیت سالم عدد زیر ۱۰۰ رسیده بود.

لازم به یادآوری اسن، حجم بالای جمعیت و استفاده گسترده از وسائل نقلیه عامل اصلی تغییر هوای دلنشین تهران به آسمانی آلوده است که رسوب فرسودگی این وسائل نقلیه وضعیت را به سمت بحران سوق داده است. همچنین فرسودگی وسائل نقلیه و عقب ماندگی در نوسازی آن متهمان ردیف نخست سطح بالای آلودگی در کلان شهر تهران دانسته می‌شود.

پیشتر، معاون عملیات پلیس راهور تهران بزرگ اعلام کرد که حدود ۷۰ درصد آلودگی شهر تهران مربوط به وسایل نقلیه مانند خودروهای شخصی، موتورسیکلت ها ،کامیون ها و سایل نقلیه عمومی و ۳۰ درصد مابقی به کارخانجات و سایر آلاینده ها باز می گردد. گزارشات نشان میدهد در حال حاضر ۳۰ درصد وسائل نقلیه سبک، ۷۰ درصد وسائل نقلیه سنگین و ۹۱ درصد از موتورسیکلت های کشور فرسوده هستند که تقریبا ۲۰ درصد این وسائل نقلیه در استان تهران تردد می‌کنند.

طبق گزارشات مراکز بهداشتی و سلامت کشور و تهران، امروزه به دلیل همین عوامل آلاینده سالانه هفت هزار تهرانی جان خود را از دست میدهد. 

به طور حتم ابعاد و عوامل آلودگی شهر تهران برکسی پوشیده نیست و مسئولان و متولیان قدیم و جدید همه میدانند موضوع وسائل نقلیه فرسوده و بخش‌های صنعتی متهمان اصلی هستند که کفه ترازو به سمت وسائل نقلیه فرسوده‌ همیشه سنگین‌تر بوده است. حدود ۲ دهه اخیر در مواجهه با آلودگی هوا انتقال پایتخت مهم‌ترین شعار و گزینه روی میز مسئولان بود که دوران دولت نهم بر سر زبان‌ها قرار گرفت.

همچنین، باقر سلیمی ـ معاون عملیات پلیس راه نیروی انتظامی، در همین زمینه از عقب ماندگی ۵۰ ساله در نوسازی وسائل نقلیه خبر داد و یکی از عوامل در مساله انباشت وسائل نقلیه فرسوده و آلاینده را ترک فعل دستگاه‌های متولی دانست. 

معاون عملیات پلیس راه نیروی انتظامی، در ادامه افزوده بود:”روند اسقاط وسائل نقلیه فرسوده بسیار ناکارآمد است.” 

در خبری دیگر به نقل از رکنا، روز سه شنبه ۲۰ آذر ماه ۱۴۰۳، حامد یزدی، مدیرکل مدیریت بحران استان تهران با اشاره به صدور هشدار نارنجی هواشناسی مبنی بر افزایش آلاینده‌های جوی خبر داده بود و در ادامه نیز شهر تهران، امروز را بعنوان آلوده ترین شهر در جهان به شب رسانده است. 

مدیرکل مدیریت بحران استان تهران، ضمن تاکید بر عدم تردد بیماران قلبی و سالمندان در تشریح این خبر گفت:”با توجه به اعلام سازمان هواشناسی در صورت عدم مهار منابع آلاینده (ثابت و متحرک) در بعضی ساعات، کاهش کیفیت هوا در حد بسیار ناسالم (به ویژه در مناطق پرتردد مرکزی و جنوبی) خواهد رسید.” 

در خبری دیگر به نقل از ایرنا، امروز چهارشنبه ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۳، بابک یکتاپرست، سخنگوی سازمان اورژانس کشور ضمن هشدار در خصوص آلودگی بیش از حد هوا در تهران، خوزستان، مرکزی و استان قم، با اشاره به افزایش تماس تلفنی به بخش اورژانس بر اثر آلودگی هوا گفت:”در روزهای آلودگی هوا میزان عملیات اورژانس برای بیماران تنفسی به طور میانگین در کشور بیش از ۳۵ درصد افزایش یافته است.” 

سخنگوی سازمان اورژانس کشور، با اشاره به آمار مقایسه ای بین ۱۱ شهریور تا ۱۶ شهریورماه سال جاری که روزهای پاک آب و هوا بوده و همین روزها در آذر امسال که آلودگی هوا در ۱۰ شهر افزایش داشته است، افزود:”در این آمار، عملیات اورژانس بیماران تنفسی به طور میانگین بیش از ۳۵ درصد افزایش یافته است.” 

وی گفت:”به طور مشخص آلودگی هوا در تهران بیش از ۷۲ درصد و در شهرهای صنعتی مانند اراک بیش از ۱۶۷ درصد عملیات اورژانس کشور برای بیماران تنفسی را افزایش داده است.”

یکتاپرست، ادامه داد:”سرطان های دستگاه تنفسی از دیگر عواقب آلودگی هوا است که در سال های طولانی تر بروز می کند؛ از این رو مردم باید به صورت جدی هشدارهای مربوط به آلودگی هوا را جدی بگیرند و از حضور در سطح شهرها خودداری کنند.”

کاهش سطح اکسیژن در خون که در نتیجه وجود آلودگی هوا در شهرها است؛ سبب بروز علائمی مانند پرخاشگری، بی حوصلگی و خستگی می‌شود. 

وی در ادامه از دیگر نشانه های آلودگی هوا بر روی مردم که کمتر به آن توجه می شود را پرخاشگری دانست و گفت:”کاهش سطح اکسیژن در خون که در نتیجه وجود آلودگی هوا در شهرها است؛ سبب بروز علائمی مانند پرخاشگری، بی حوصلگی و خستگی می شود؛ از این رو شهروندان این روزها سعی کنند این شرایط را درک و خود را کنترل کنند.”

یکتاپرست، نوشیدن مایعات بخصوص آب را یکی از توصیه ها برای کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا اعلام کرد و افزود:”در سطوح سیستم تنفسی مخاطی وجود دارد که با کاهش آب بدن عملکردش پایین می آید از این رو مردم باید با مصرف مایعات بیشتر در این روزها سعی کنند لایه مخاطی را افزایش دهند تا آن بتواند به دفع گازهای سمی کمک کند.” 

وی همچنین مصرف میوه و سبزیجات که حاوی آنتی اکسیدان هستند و خوردن غذاهای دریایی را از توصیه ها این روزها عنوان کرد و افزود:”طب سنتی نیز بخور اکالیپتوس و نعناع را پیشنهاد کرده؛ همچنین مردم می توانند با دو لیوان آب و دو قاشق سرکه سیب نیز بخور دهند.” 

برای حفاظت از تنوع زیستی ایران، در صورت مشاهده هر گونه تخلفات شکار یا صید غیر مجاز مراتب را به نزدیکترین اداره محیط زیست یا شماره ۱۵۴۰ اطلاع دهید. 

در هدف پانزدهم از سند ۲۰۳۰ یونسکو که پس از تصویب در سال ۲۰۱۶ برای اجرای مفاد و اهداف در اختیار کشورها قرار گرفت بر حق افراد در برخورداری از محیط زیست و همچنین حفاظت از منابع طبیعی تاکید شده است اما در ایران اجرای اهداف این سند در پی مخالفت آیت الله خامنه ای با آن بطور کامل از دستور کار دولت و مجلس خارج شد و مسئولان حکومتی در ایران، مفاد سند ۲۰۳۰ یونسکو را «ترویج سبک زندگی غربی» می دانند. 

Please follow and like us:

بیشتر از حقوق بشر در ایران کشف کنید

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

By حقوق بشر در ایران

سازمانی غیردولتی و غیرسیاسی که از تاریخ ۱۵ آگوست ۲۰۱۵ میلادی، مصادف با ۲۴ مرداد ماه ۱۳۹۴، کار خود را آغاز کرد. هدف این مجموعه تمرکز بر اسناد بین المللی حقوق بشر، از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق های بین المللی و سایر کنوانسیونهای مرتبط در راستای افشای نقض حقوق بشر در ایران است.

پاسخی بگذارید

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

بیشتر از حقوق بشر در ایران کشف کنید

برای ادامه خواندن و دسترسی به آرشیو کامل، اکنون مشترک شوید.

ادامه مطلب