شنبه، 18 بهمن 1404 10:26 قبل از ظهر

گزارشی از نابسامانی شغلی کارگران در ۴ واحد صنفی

لینک کوتاه این مطلب:
https://wp.me/p6xuBy-IRj

حقوق بشر در ایران ـ  امروز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، اجبار پرستاران شاغل در مراکز درمانی شهر گرگان به کار اضافه، تداوم تبعیض و نابسامانی شغلی در میان کارگران کارخانه سیمان بجنورد، عدم پرداخت دستمزد و اضافه کاری کارگران شهرداری رودبار و محرومیت ۱۲ هزار کارگر ساختمانی در استان مرکزی برای پرداخت حق بیمه، از جمله اخبار نقض حقوق کارگران در ایران است. 

به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از ایلنا، روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، پرستاران شاغل در یکی از بیمارستانهای شهر گرگان مرکز استان گلستان، از اجبار به آنها به اضافه کاری خبر دادند و نسبت به این مطاله معترض هستند. 

این کارگران با بیان اینکه نسبت به اضافه‌کار اجباری اعتراض داریم افزودند:”مدتی‌ست که به اضافه کار اجباری و شیفت‌های طولانی اعتراض داریم؛ برخی از همکاران‌مان تصمیم گرفته‌اند تن به اضافه‌کار اجباری ندهند اما در مقابل واکنش مسئولان و مقامات مثبت نبوده است.” 

یکی از این پرستاران گفت:”به یکی از همکاران مرد ما گفته شده اگر تن به اضافه‌کار اجباری ندهی، باید بخش‌ات را عوض کنی یا از کارت استعفا بدهی!”

به گفته این پرستار:”اجبار در اضافه‌کار یا ایستادن در شیفت‌های طولانی، خلاف قانون است اما پرستاران برای اینکه شغل خود را از دست ندهند، به این اجبار تن می‌دهند.”

پرستاران گرگان، خواستار اختیاری شدن اضافه‌کار و افزایش عادلانه‌ پرداخت حقوق و سایر مزایا هستند؛ در حال حاضر برای هر ساعت اضافه کار پرستاران، رقم ناچیز ۱۲ تا ۲۰ هزار تومان بعد از تاخیر بسیار به آن‌ها پرداخت می‌شود. 

در خبری دیگر به نقل از ایلنا، روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، کارگران کارخانه سیمان بجنورد واقع در کیلومتر ۳۷ جاده بجنورد به مشهد، نسبت به تداوم تبعیض روا داشته شده در خصوص حقوق و مزایا به آنها و همچنین نابسامانی شغلی و صنفی خود ابراز ناخرسندی کردند. 

این کارگران در تشریح وضعیت خود اعلام کردند:”چندین سال است ما کارگران سیمان بجنورد از مسئولان شرکت درخواست رفع تبعیض و بهبود وضعیت شغلی و مزایای دریافتی داریم اما تغییری در شرایط شغلی و مزایای دریافتی ما ایجاد نشد و در نتیجه ما کارگران صبح امروز دوشنبه (۱۰فروردین ماه) اعتراض صنفی برگزار کردیم. با این حال امیدواریم پاسخ مناسبی از مسئولان دریافت کنیم.”

به گفته یکی از کارگران:”میزان دریافتی ما کارگران با توجه به رشد سرسام‌آور قیمت اجناس مصرفی و غیر مصرفی کفاف معاش زندگیمان را نمی‌دهد.”

او گفت:”بین کارگران سیمان بجنورد تبعیض وجود دارد و برخی کارگران حقوق پایین‌تری نسبت به سایر کارگران دریافت می‌کنند.” 

در خبری دیگر به نقل از ایلنا، روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، کارگران شهرداری رودبار از توابع استان گیلان، نسبت به تداوم محرومیت از حق امنیت اقتصادی عدم پرداخت حقوق و دستمزد آنها و عدم پرداخت حق اضافه کاری معترض هستند. 

این کارگران شهرداری رودبار در تشریح این خبر گفتند:”بیش از چهار ماه است که دستمزد ما در سال ۱۴۰۰ پرداخت نشده و سه سال است به ما کارگران اضافه کاری پرداخت نکرده‌اند. مدتهاست که پرداخت دستمزدها نامنظم شده و ما هر بار باید ماه‌ها در انتظار دریافت حقوق خود بمانیم.”

همسر یکی از کارگران خدماتی شهرداری رودبار افزود:”همسرم شبانه روز جارو بدست در شرایط سخت کار مشغول نظافت و خدمت‌رسانی به همشهریان خود است به این امید که بتواند برای خانواده‌اش یک زندگی حداقلی فراهم کند؛ اکنون چهار تا پنج ماه حقوق معوقه ۱۴۰۰ را طلبکار است و علاوه بر آن، مزایای مزدی معوق هم دارد که بخشی از آن مربوط به سنوات و اضافه کاری و تعطیل کاری‌های می‌شود؛ این شرایط برای ما در این اوضاع اقتصادی غیرقابل تحمل است؛ امیدواریم مسئولان صدای ما را بشنوند و به داد ما برسند.”

او گفت:”همسرم کار می‌کند اما از دستمزد خبری نیست! درواقع هرچند ماه یکبارحقوق دریافت می‌کند که آنهم به صورت حداقل پایه حقوق است. در شرایط اقتصادی فعلی، با چهار فرزند دختر و پسر که همه هم دانش آموز هستند، چگونه می‌توانیم نیازهای ضروری خانواده‌های خود را تامین کنیم.”

همسر این کارگر رفتگر شهرداری رودبار افزود:”در شرایط فعلی که حداقل حقوق به همسرانمان می‌پردازند امکان تامین مایحتاج زندگی برایمان فراهم نیست و همسرم نگران تامین معاش است و شب‌ها خواب و قرار ندارد.” 

در خبری دیگر به نقل از ایلنا، روز دوشنبه ۱۰ اسفند ماه ۱۴۰۳، علی قیاسی، رئیس هیات مدیره کانون کارگران ساختمانی کشور از انتظار چند ساله حدود ۱۲ هزار کارگر ساختمانی در استان مرکزی، برای پرداخت بیمه شدن خود هستند.

رئیس هیات مدیره کانون کارگران ساختمانی کشور در این زمینه تشریح کرد:”چهار هزار و سیصد تن از این کارگران در شهرستان اراک هستند.”

دبیر اجرایی خانه کارگر اراک افزود:”سه درصد بیمه بیکاری به این قشر تعلق نمی‌گیرد و ۲۲ درصد مابقی هم از پرداخت عوارض ساختمانی که به شهرداری‌ها پرداخت می‌شود به حساب تامین اجتماعی و برای کارگران ساختمانی واریز می‌شود.”

وی عنوان کرد:”از اواخر سال ۱۳۹۹ هیچ کارگر ساختمانی بیمه نشده که نسبت به این مهم اعتراض وجود دارد و تامین اجتماعی علت این مهم را کسری بودجه عنوان کرده است.”

قیاسی در ادامه درباره آمار حوادث کار در بخش صنعت ساختمان گفت:”۵۰ درصد فوت ناشی از حوادث کارگاهی و ۵۵ درصد حوادث کارگاهی کشور در بخش کارگران ساختمانی است که استان مرکزی هم همین وضعیت دارد.” 

فقر و محرومیت از تامین اجتماعی کارگران در حالی رو به گسترش است که در ماده ۲۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر،‌ بر حق افراد در برخورداری از تامین اجتماعی مناسب به لحاظ؛ خوراک، مسکن، پوشاک و برخورداری از خدمات حمایتی اجتماعی در مواقع بیکاری، بیماری، نقص اعضا، بیوگی، پیری یا در تمام موارد دیگر تاکید شده است.

همچنین در اهداف سند ۲۰۳۰ یونسکو، به حق افراد در برخورداری از محیط زندگی سالم و استاندارد، متناسب با مقام انسانی آنها تاکید شده است اما در ایران پس از مخالفت علی خامنه ای با اجرای سند برای استاندارد سازی زندگی اجتماعی شهروندان اجرای آن به کلی از دستور کار خارج شد. 

Please follow and like us:

بیشتر از حقوق بشر در ایران کشف کنید

برای دریافت آخرین پست‌ها به ایمیل خود مشترک شوید

By حقوق بشر در ایران

سازمانی غیردولتی و غیرسیاسی که از تاریخ ۱۵ آگوست ۲۰۱۵ میلادی، مصادف با ۲۴ مرداد ماه ۱۳۹۴، کار خود را آغاز کرد. هدف این مجموعه تمرکز بر اسناد بین المللی حقوق بشر، از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق های بین المللی و سایر کنوانسیونهای مرتبط در راستای افشای نقض حقوق بشر در ایران است.

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش جفنگ استفاده می‌کند. درباره چگونگی پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.

بیشتر از حقوق بشر در ایران کشف کنید

برای ادامه خواندن و دسترسی به آرشیو کامل، اکنون مشترک شوید.

ادامه مطلب