دوشنبه، 01 دی 1404 7:53 قبل از ظهر

وضعیت نابسامان کارگران در ۵ واحدهای صنعتی ـ تولیدی

لینک کوتاه این مطلب:
https://wp.me/p6xuBy-LAD

حقوق بشر در ایران ـ امروز شنبه ۱۳ مرداد ماه ۱۴۰۳، عدم پرداخت معوقات مزدی کارگران شهرداری ایرانشهر، تداوم تبعیض در میان کارگران واگن سازی پارس اراک، وضعیت نابسامان کارگران بیکار شده معدن تیتانیوم کهنوج، عدم پر داخت حقوق و بیمه کارگران شرکت گلف اجنسی ایران و عدم پرداخت منظم حقوق ماهیانه  کارگران قرارداد مستقیم و پیمانکاری شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) استان بوشهر، از جمله اخبار نقض حقوق کارگران ایران است. 

به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از ایلنا، امروز شنبه ۱۳ مرداد ماه ۱۴۰۳، کارگران قراردادی شهرداری ایرانشهر به دلیل مشکلات معیشتی ناشی از عدم دریافت ۴ ماه حقوق در برزخ میان ماندن و رفتن به سر می‌برند.

یکی از این کارگران در این خصوص گفت:”از اردیبهشت ماه سال جاری حقوق کارگران به تاخیر افتاده و کسی صدای ما را نمی‌شنود. حدودا دو ماه پیش یک ماه حقوق اردیبهشت ماه کارگران پرداخت شد. در حالی که نزدیک به چهار ماه دیگر هم طلبکاریم و با وجودی که در ماه پنجم سال به سر می‌بریم خبری از دادن یک نسخه از برگه قرار دادها به کارگران نیست.” 

وی در ادامه افزود:”مدیران شهری ایرانشهر به کارگران اهمیت نمی‌کند. ما مانده‌ایم و فشار کار. با وجود رسانه‌ای کردن چندین باره مشکلاتمان آیا سایر مسئولان و نهادهای مسئول همانند اداره کار ایرانشهر خبر دارند که ما جدا از طلب چهار ماهه حقوق حدودا ۱۵ تا ۱۶ سال است عیدی و سنوات دریافت نکرده‌ایم. آیا اداره کار خبر دارد شهرداری به بهانه کمبود منابع مالی، از پرداخت برخی مزایای قانونی کارگران همانند «حق تاهل» و…کوتاهی می‌کند.”

به گفته وی:”کارگران چه باید بکنند؟ آقایان شهرداری در طول ۱۴ تا ۱۵ سال نمی‌توانستند راه‌حلی برای حل مشکلات پیدا کنند؟ عیدی، سنوات و سایر مزایایی که سال‌ها پیش باید می‌گرفتیم، امروز به چه دردمان می‌خورد؟”

طبق اظهارات این کارگر شهرداری ایرانشهر:”مدیران شهرداری ایرانشهر، موضوع را با ساده‌انگاری بسیار به «اوضاع اقتصادی مملکت» مربوط می‌دانند و می‌گویند که منابع مالی کافی برای پرداخت حقوق نداریم!”

او با بیان اینکه بخش پرنگ مشکلاتمان در حوزه مسکن است، گفت:”با این حداقل دریافتی‌ها دغدغه ما کارگران در بخش مسکن سال به سال پررنگ‌تر شده و تنها راه کار برای خانه دار شدن کارگران واگذاری زمین رایگان است. حدودا ۱۵ سال پیش با دستور شهردار وقت به کارگران شهرداری ایرانشهر زمین واگذار می‌شد و از این طریق شماری از کارگران خانه دار شدند اما بعد، شهردارانی که به مرور مدیریت شهر ایرانشهر را به دست گرفتند، کارگران را فراموش کردند.” 

در خبری دیگر به نقل از ایلنا، امروز شنبه ۱۳ مرداد ماه ۱۴۰۳، کارگران شاغل در کارخانه واگن سازی پارس واقع در شهر اراک مرکز استان مرکزی، از حقوق اقتصادی و اجتماعی خود محروم هستند. 

این کارگران با برگزاری تحمع اعتراضی در تشریح مطالبه خود گفتند:”برای ششمین روز متوالی، است که ما این اعتراض صنفی را برگزار کردیم و اختلاف میان مدیران و کارگران در یکسال و نیم گذشته به جایی رسیده که دیگر برایمان قابل تحمل نیست؛ از تبعیض و بی‌عدالتی خسته‌ایم.” 

واگن پارس اراک در حال حاضر ۱۱۷۰ کارگر دارد و قراردادهای خوبی برای ساخت واگن گرفته و تمام خطوط تولید آن فعال است اما به گفته‌ی کارگران، علیرغم تولید بالا، از مزایای مزدی کارگران کاسته شده و حقوق‌ها را گاهاً با تاخیر می‌پردازند.

یک کارگر در این مورد می‌گوید:”مسئله‌ مهم‌تر ، تبعیضی‌ست که در این مجموعه حاکم است؛ مثلاً روز زن به همسران مدیران پاداش چند میلیون تومانی می‌دهند اما کارگران را جا می‌اندازند! بالاترین رنج حقوقی یک کارگر بعد از ۲۰ سال کار با اضافه کار ۲۵ میلیون بوده؛ حالا اضافه کار را کم کردند و حقوق این کارگر ۲۰ میلیون تومان شده اما در عوض به مدیران حق سفر و هزینه ورزش می‌دهند.” 

این کارگر واگن سازی اراک افزود:”حتی در آخرین مورد قراردادی با یکی از خودروسازی‌ها بستند و ۸۰ خودرو آوردند ۷۰ خودرو برای مدیران و ۱۰ تا برای باقی پرسنل یعنی ۱۱۷۰ کارگر!”

آنها در خاتمه تاکید کردند:”ما با تبعیض و بی‌عدالتی مشکل داریم، با عملکرد مدیریت مجموعه مشکل داریم؛ باید شرایط این کارخانه و مدیریت آن تغییر کند.” 

در خبری دیگر به نقل از ایلنا، امروز شنبه ۱۳ مرداد ماه ۱۴۰۳، کارگران بیکار شده معدن تیتانیوم کهنوج، خواستار مشخص شدن وضعیت شغلی خود هستند. این کارگران در وضعیت نابسامان شغلی بسر می برند و از حقوق اولیه خود محروم هستند. 

یکی از کارگران بیکار شده معدن تیتانیوم کهنوج، گفت:”صبح امروز (۱۳ مرداد ماه) تعدادی از کارگران بیکار شده معدن تیتانیوم کهنوج، با تجمع در مقابل این مجتمع معدنی پیگیر وضعیت شغلی خود شدند.”

او گفت:”ما ۶۰نفر کارگر بومی منطقه هستیم که از یک ماه پیش پیگیر بازگشت به کارمان از مسئولان شهرستانی و استانی هستیم.”

این کارگر افزود:”تیرماه سال جاری، شماری از کارگران پیمانکاری معدن تیتانیوم کهنوج با اتمام کار بیکار شدند و از آن زمان تاکنون به دنبال بازگشت به کار در این پروژه هستند. علارغم آن اخیر برخی مسئولان اعلام کرده‌اند از بدو شروع به کار این طرح عمرانی برای ۷۰۰ نفر بومی منطقه اشتغال‌زایی شده و با شروع به کار آن بیشتر نیز خواهد شد. این در حالیست که بخشی از کارگران شاغل این واحد از استانهای دیگر همانند زنجان، فارس، لرستان و کردستان به منطقه کهنوج مهاجرت کرده‌اند.”

به گفته این کارگر:”معدن تیتانیوم کهنوج بیش از ۲۵ سال پروژه‌ای ناتمام بود که پس از سال‌ها واگذاری آن به شرکت صنایع فولاد آلیاژی پاسارگاد قرار است کارخانه کنسانتره تیتانیوم کهنوج اوایل پاییز سال جاری افتتاح شود. کارگران بیکار شده این واحد تولیدی وجویای کار کهنوج امیدوارند بعد از سال‌ها انتظار در این واحد معدنی بکار گرفته شوند.” 

در خبری دیگر به نقل از ایلنا، امروز شنبه ۱۳ مرداد ماه ۱۴۰۳، کارکنان یکی از زیرمجموعه‌های صندوق کشوری در استان خوزستان، در پی عدم پرداخت حقوق ماهیانه و بیمه آنها در وضعیت نابسامان شغلی بسر می برند. 

یک منبع کارگری در شرکت گلف اجنسی ایران که ترمینال وارداتی بندر امام خمینی در جنوب کشور است، گفت:”جمعی از کارکنان این مجموعه به شرایط معیشتی و مدیریت مجموعه معترض شدند.” 

این کارگران روز چهارشنبه دهم مرداد در محوطه شرکت گلف اجنسی ایران (زیر مجموعه هولدینگ آتیه صبا) به علت‌ تعویق و عدم پرداخت حقوق و حق بیمه، اعتراض صنفی برگزار کردند.

از نظر این کارگران:”انتصاب مدیرعامل خارج از ضوابط قانونی و حقوقی انتصابات بوده و مشکلات شرکت نیز به همین دلیل رشد یافته است. ضمن اینکه حقوق کارگران همواره به موقع از طریق بانک تجارت پرداخت شده اما با حضور مدیرعامل جدید از تیرماه، حقوق قرار است از صندوق تعاون پرداخت شود و همین امر باعث تاخیر یک ماهه حقوق و بیمه کارگران شده است.” 

در خبری دیگر به نقل از ایلنا، امروز شنبه ۱۳ مرداد ماه ۱۴۰۳، کارگران قرارداد مستقیم و پیمانکاری شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) در استان بوشهر، از سو مدیریت در خصوص نحوه پرداخت حقوق های ماهیانه در آن واحد تولیدی ـ صنعتی ناراضی هستند. 

یک منبع کارگری در شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) در تشریح این خبر گفت:”نزدیک به ۲ هزار کارگر پیمانکاری و ۶۸۰ کارگر قرارداد مستقیم شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) در استان بوشهر هستیم که هر ماه کارفرما حقوق‌مان را در چند قسط واریز می‌کند که این موضوع مشکلات زیادی را برای ما که حداقل‌بگیر هستیم، بوجود آورده است.”

وی با بیان اینکه دریافتی ماهانه ما تامین کننده معاش خانواده‌هایمان نیست، افزود:”پرداخت قطره چکانی حقوق ما را نگران می‌کند. جدا از دریافت اقساطی حقوق، بابت دریافت سنوات، پاداش و حق مرخصی ۱۴۰۲ نیز دچار مشکل هستیم.”

این کارگر افزود:”کارگران شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) که شمار زیادی از آن‌ها تحت مسئولیت یک شرکت پیمانکار مشغول کار هستند، هر ماه منتظرند حقوق خود را کامل و بدون تاخیر دریافت کنند اما جدا از پرداخت نشدن بیش از دو ماه حقوق (خرداد وتیر ماه)، حقوق فروردین و اردیبهشت ماه ابتدای سال جاری را در ۲ تا ۳ قسط دریافت کرده‌اند که آخرین آن مربوط به ۵۰ درصد حقوق اردیبهشت بود که در تاریخ ۹ مرداد ماه ۱۴۰۳، به حساب کارگران واریز شد.” 

وی درباره معوقات بیمه‌ای تاکید کرد:”جدا از معوقات مزدی، حق بیمه کارگران از خرداد ماه به تامین اجتماعی پرداخت نشده است. در واقع حق بیمه به دلیل‌ عدم پرداخت به تامین اجتماعی ۱۵‌ام هر ماه به مدت یک هفته قطع و پس از یک هفته محروم بودن از خدمات بیمه‌ای مجددا تا ۱۵‌ هر ماه بعد وصل می‌شود و این قضیه به صورت روال هر ماه ادامه دارد.”

به گفته وی:”طی سالهای گذشته اعتراضات و مکاتباتی با مسئولان شرکت ایران صدرا و دیگر مقامات ذیربط انجام شد ولی نتیجه‌ای نداشت.” 

فقر و محرومیت از تامین اجتماعی کارگران در حالی رو به گسترش است که در ماده ۲۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر،‌ بر حق افراد در برخورداری از تامین اجتماعی مناسب به لحاظ؛ خوراک، مسکن، پوشاک و برخورداری از خدمات حمایتی اجتماعی در مواقع بیکاری، بیماری، نقص اعضا، بیوگی، پیری یا در تمام موارد دیگر تاکید شده است.

همچنین در اهداف سند ۲۰۳۰ یونسکو، به حق افراد در برخورداری از محیط زندگی سالم و استاندارد، متناسب با مقام انسانی آنها تاکید شده است اما در ایران پس از مخالفت علی خامنه ای با اجرای سند برای استاندارد سازی زندگی اجتماعی شهروندان اجرای آن به کلی از دستور کار خارج شد. 

Please follow and like us:

بیشتر از حقوق بشر در ایران کشف کنید

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

By حقوق بشر در ایران

سازمانی غیردولتی و غیرسیاسی که از تاریخ ۱۵ آگوست ۲۰۱۵ میلادی، مصادف با ۲۴ مرداد ماه ۱۳۹۴، کار خود را آغاز کرد. هدف این مجموعه تمرکز بر اسناد بین المللی حقوق بشر، از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق های بین المللی و سایر کنوانسیونهای مرتبط در راستای افشای نقض حقوق بشر در ایران است.

پاسخی بگذارید

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

بیشتر از حقوق بشر در ایران کشف کنید

برای ادامه خواندن و دسترسی به آرشیو کامل، اکنون مشترک شوید.

ادامه مطلب