ستارهدار شدن دانشجویان به دانشگاه آزاد هم رسید. برخی از دانشجویان دکترای دانشگاه آزاد اعلام کردند که از سوی حراست این دانشگاه آنها را محروم از تحصیل کردهاند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از ایران، این موضوع بعد از اعلام نتایج داوطلبان در دوره دکترا و کارشناسی ارشد مطرح شده است. برخی از داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه آزاد در گفتوگو با خبرنگار «ایران» از مشکلاتی که برای ادامه تحصیلشان پیش آمده گفتند. آنها وقتی به سایت مرکز سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد مراجعه کردند تا کارنامه خود را ببینند متوجه شدند که گزینه اعلام نتایج برایشان فعال نشده است و حالا هر چه به دانشگاه آزاد مراجعه میکنند جواب دقیقی از مسئولان آن نمیشنوند و حراست دانشگاه آزاد از دانشجویان محروم از تحصیل خواسته است تا نامه صلاحیت از نهادهای امنیتی بگیرند. این موضوع درحالی اتفاق افتاده است که همین چند روز پیش بود که هیأت دولت مصوبهای را به تصویب رساند که بر اساس آن هیچ کس را نمیتوان به راحتی محروم از تحصیل کرد. در این مصوبه برخورداری از آموزش حق همگان دانسته شده مگر آنکه افراد دارای سابقه محکومیت قطعی کیفری به جرائم سازمان یافته، قاچاق انسان، محاربه و جاسوسی باشند.
آنطور که مجید شیعه علی، دانشجوی محروم از تحصیل دانشگاه آزاد به خبرنگار «ایران» میگوید: “دانشجوی ستارهدار در ایران به دانشجویانی گفته می شود که به خاطر فعالیتهای سیاسی و صنفی خارج از چارچوبهای تعیین شده محکومیت داشتهاند. اما این درحالی است که دانشجویان ستاره دار برخی نظرات شخصی و سلیقهای افراد را در ستاره دار شدن خود سهیم میدانند. این دانشجویان ممکن است از ادامه تحصیل محروم شده یا تحت شرایط خاصی ثبتنام شوند اما هماکنون دانشگاه آزاد از ثبت نامشان خودداری میکند”.
وی درباره محرومیت از تحصیل دانشجویان دانشگاه آزاد میگوید: “نتایج دانشگاه آزاد امسال با تأخیر اعلام شد و هنگام اعلام نتایج هم برخی از داوطلبان متوجه شدند که گزینه اعلام نتایج برایشان فعال نشده است”.
به مرکز سنجش و پذیرش دانشجو دانشگاه آزاد که مراجعه کردیم آنها هم گفتند ما هیچ اطلاعی از این موضوع نداریم. البته برخی از مسئولان هم گفتند که به حراست دانشگاه آزاد باید مراجعه کنیم که به آنجا هم رفتیم اما حراست هم پاسخ روشنی به ما نداد.
او میافزاید: “حراست دانشگاه آزاد سؤالهای بسیاری را درباره فعالیتهای سیاسی و صنفی از ما پرسید و البته مسئولان حراست گفتند که آیا فعالیت سیاسی یا محکومیت داریم یا خیر؟ ما هم به تک تک سؤالات جواب دادیم و گفتیم نه محکومیت سیاسی داریم و نه افرادی سیاسی هستیم. آنها هم اعلام کردند که ما پرونده را بررسی میکنیم و دوباره با شما تماس میگیریم که سال تحصیلی آغاز شده است اما آنها تماسی نگرفتند”.
شیعه علی ادامه میدهد: “در حراست دانشگاه اعلام کردند به وزارت اطلاعات منطقه خود هم مراجعه کنید که ما از ستاد خبری وزارت اطلاعات شهر خودمان هم پرس و جو کردیم”.
آنها هم گفتند که حراست دانشگاه آزاد باید مشکل شما را حل کند. با این همه سال تحصیلی آغاز شده و ما هنوز جوابی نگرفتیم. مهدی بیگدلی داوطلب دکترای فلسفه علوم تحقیقات هم درباره ستاره دار شدنش میگوید: مرکز سنجش و پذیرش دانشجو به ما کارنامه نمیدهد و مسئولان دانشگاه آزاد اعلام کردند که باید نامه صلاحیت از وزارت اطلاعات بیاورید. زمانی هم که میخواستم ارشد بخوانم همین موضوع بود؛ آن زمان مسئولان علوم – تحقیقات نامهای محرمانه به من دادند که در آن آمده بود که شما صلاحیت درس خواندن ندارید و ادامه تحصیلتان کان لم یکن تلقی میشود. آن زمان باز نامهای دادند که ما پیگیری کنیم اما حالا نامه نمیدهند و البته جواب درستی هم به ما ندادهاند. ۳۰ نفر به مرکز آزمون مراجعه کردند و پیگیر ادامه تحصیلشان بودند و دانشجویانی که به مرکز آزمون مراجعه کرده بودند فعالیت خاص سیاسی نداشتند. آنها در حد شورای دانشجویی یک دانشگاه فعال بودند.
ما در جریان نیستیم
مسئولان دانشگاه آزاد درباره محرومیت از تحصیل برخی از دانشجویان اظهار بیاطلاعی میکنند.
در این باره رضا مسعودی، سرپرست دانشگاه علوم – تحقیقات در گفتوگو با خبرنگار «ایران» مدعی شد: “در دانشگاه آزاد موضوع محرومیت از تحصیل اصلاً حقیقت ندارد. دانشجویان ما به راحتی میتوانند در هر دانشگاهی که بخواهند ادامه تحصیل دهند و این موضوع را برای اولین بار از شما میشنوم”.
وی تاکید می کند: “اگر دانشجویی با این مشکل مواجه شده است به معاونت آموزشی مراجعه کند و مشکل خودش را مطرح کند تا ما بررسی کنیم و بدانیم چند نفر با این مشکل مواجه شدهاند”.
گفتنی است که حقوق بشر در ایران پیشتر در تاریخ ۱۰ اسفندماه ۹۶ در گزارشی از محرومیت ۴ دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که به دلیل اعتراض صنفی، به مدت ۲ سال محروم از تحصیل شده بودند، خبر داده بود.
محمود صادقی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز در آذرماه سال گذشته با اعلام اینکه در سال جاری ۱۲ نفر در مقطع دکتری و ۱۵ نفر هم در مقطع ارشد، اجازه ادامه تحصیل ندارند، گفته بود که وزارت علوم همچنان در حال رایزنی با وزارت اطلاعات و سایر مراجع ذیربط است تا مشکل این افراد حل شود؛ او گفته بود “برخی دانشجویان صرفا به دلیل فعالیت در انتخابات از تحصیل محروم شدند”. محمود صادقی همچنین اشاره کرده بود “با پیگیریهایی که صورت گرفته است، از میان دانشجویان ستارهدارِ امسال، تاکنون ۱۵۱ نفر در مقطع دکتری و ۳۹۸ نفر نیز در مقطع ارشد، با تعهد موفق به ثبتنام و ادامه تحصیل شدهاند”.
اگرچه در سالهای اخیر قول و قرارهای فراوانی مبنی بر رفع محرومیت از تحصیل دانشجویان ستارهدار داده شده است ولی محرومیت بخش زیادی از کسانی که در سال های گذشته و در جریان اعتراضات ۸۸ محروم شده بودند، همچنان ادامه دارد.
“دانشجویان ستارهدار” به کسانی اطلاق میشود که به دلیل فعالیتهای دانشجویی از دانشگاه اخراج میشوند و یا با تعهد به عدم فعالیت، مجاز به ادامه تحصیل میشدند.