
حقوق بشر در ایران ـ امروز دوشنبه ۱۴ فروردین ماه ۱۴۰۲، دو تن از مدافعان حقوق بشر با انتشار کتابی با نام حقوق متهم به تشریح مجموعه حقوق منتسب شده به یک متهم در یک فرآیند دادرسی پرداختند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، طی روزهای اخیر، کتاب حقوق متهم، نوشته شده توسط عبدالفتاح سلطانی و مهناز پراکند، به زبانهای فارسی، عربی و کُردی پس از انتشار در اختیار عموم برای مطالعه و افزایش سطح آگاهی شهروندان از حقوق ذاتی شان که از آن با عنوان حقوق بشر یاد می شود قرار گرفته است. نسخه بلوچی و تُرکی این کتاب هم در دست تنظیم است و بزودی منتشر خواهد شد.
کتاب حقوق متهم، به تشریح اینکه متهم کیست؟ جرم چیست؟ انواع جرائم و مجموعه حقوقی که یک فرد با هر نوع اتهام فارق از نگاه به سایر موارد باید از آن از لحظه بازداشت تا لحظه ابلاغ حکم قطعی دادگاه و در دوران بازجویی و بازپرسی برخوردار باشد اشاره کرده است.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
بازداشت خودسرانه، بلاتکلیف نگه داشتن متهم در بازداشت و ممانعت از دسترسی فرد در دوران بازجویی، بازپرسی و دادرسی به وکیل مورد نظر خود و منع دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی، ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.
نسخه های فارسی، عربی و کُردی کتاب حقوق متهم در ادامه می آید:
