
حقوق بشر در ایران ـ امروز جمعه ۱۸ فروردین ماه ۱۴۰۲، یک قلاده یوز پلنگ جوان، در منطقه حفاظت شده تنگه کلنجه واقع در دنا از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد تلف شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از تسنیم، روز پنجشنبه ۱۷ فروردین ماه ۱۴۰۲، اسلام جاودان خرد، مدیرکل اداره حفاظت از محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد از تلف شدن یک قلاده یوز پلنگ جوان، در منطقه حفاظت شده دنا به دلایل نامعلومی خبر داد.
مدیر کل اداره حفاظت از محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد در تشریح این خبر گفت:”حسب گزارش مردمی مبنی بر تلف شدن یک پلنگ در محدوده تنگ کلنجه واقع در منطقه حفاظت شده دنا، یگان حفاظت محیط زیست شهرستان دنا به محل مورد نظر اعزام شدند.”
وی همچنین افزود:”‘گروهی از محیط بانان در کمترین زمان ممکن با هدف بررسی صحت و سقم گزارش به محل اعلامی اعزام شدند و متاسفانه مشاهده محیط بانان مبنی بر تلف شدن یک پلنگ جوان بوده که بدون زخمی یا مشاهده ردی از آثار گلوله در بدن تلف شده است.”
جاودانخرد با اشاره به اینکه تا کالبد شکافی لاشه نمیتوان در خصوص علت مرگ اظهار نظر کرد، ادامه داد:”هم اکنون لاشه پلنگ توسط محیط بانان دنا در حال پایین آوردن به دامنه کوه بوده تا به مرکز استان منتقل شود.”
وی بیان کرد: با هماهنگی که با دامپزشک صورت گرفت، پس از کالبد شکافی علت مرگ مشخص و همانند توله پلنگی که در اسفند ماه ۱۴۰۱ در کوههای مناطق آزاد گناوه لری شهرستان گچساران تلف شده بود و پس از نزدیک به ۳ هفته دامپزشک استان علت مرگ را هاری بیان داشت، اطلاع رسانی خواهد شد.
جاودان خرد این را هم گفت که معاینه بالینی لاشه نشان از علائم اولیه بیماری انگلی (اسهال مزمن ) اتلاف آب بدن در مدفوع لاشه دیده میشود.
عدم رسیدگی دوره ای به وضعیت جسمانی حیوانات در حیات وحش ایران به مثابه نقض حقوق بشر در رشته محیط زیست است چرا که گونه های ارزشمند بسیاری از قبلی یوز پلنگ آسیایی نیازمند توجه خاص و رسیدگی های دوره ای از سوی سازمان حفاظت از محیط زیست و تیم های پزشکی مجرب هستند.
پروژهٔ حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، با همکاری برنامه توسعه سازمان ملل و سازمان حفاظت از محیط زیست در سال ۱۳۷۹ شروع به کار کرد. برای کار مطالعاتی و حفاظتی، ۵ منطقه در ایران انتخاب شد که گمان میرفت ۸۰ درصد یوزها در آن مناطق پراکندهاند. به مردم محلی آموزش داده شده است با توجه به کمبود شکار برای یوزپلنگ اگر احیاناً یوزی به آغل گوسفندان آنها حمله کرد، آنها اجازه بدهند یوز شکارش را انجام دهد و آسیبی به آن نزنند.
در حال حاضر، شرایط نگهداری از حیوانات در اکثر مناطق و حیات وحش ایران، سازگاری درستی با ضوابط و اصول مندرج در اسناد کنوانسیونهای مرتبط با وضعیت محیط زیست که مورد تائید سازمان ملل متحد قرار گرفته ندارد.
در هدف پانزدهم سند ۲۰۳۰ یونسکو، به صراحت بر حفاظت، بازیابی و ترویج استفاده پایدار از اکوسیستم های زمینی، مدیریت پایدار جنگل ها، مبارزه با بیابان زایی، متوقف و معکوس نمودن فرسایش زمین و توقف از بین بردن تنوع زیستی تاکید شده است.