دستکم ۴۳۸ هکتار از جنگلها و مراتع در شهرستان گچساران و رضوانشهر استان گیلان در آتش سوخت

حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۲۸ خرداد ماه ۱۳۹۹, در ادامه آتش سوزیهای سریالی در جنگلها و مراتع ایران مسئولان استان کهگیلویه و بویر احمد آتش سوزی گسترده در جنگلها و مراتع شهرستان گچساران را تائید کردند و براساس آمار موجود دستکم ۴۳۵ هکتار از بافت جنگلی در این شهرستان در آتش سوخت. همچنین جنگلهای شهرستان رضوانشهر از ۳ روز پیش همچنان در حال سوختن در آتش است و و بیش از ۳ هکتار از این اراضی تا به این لحظه در آتش سوخته است.
به گزارش حقوق بشر در ایران بنقل از ایلنا, امروز چهارشنبه ۲۸ خرداد ماه ۱۳۹۹, حبیب الله عاملی مقدم, نماینده استان کهگیلویه و بویراحمد در شورای عالی استان ها از تداوم آتش سوزی گسترده در جنگلهای گچساران خبر داد و براساس اعلام این مقام مسئول ۴۳۵ هکتار از بافت جنگلی و مراتع این استان در آتش سوزی جاری نابود ده است. همچنین هادی صیادی, بخشدار پره شهر از توابع شهرستان رضوانشهر واقع در استان گیلان از وقوع آتش سوزی گسترده که از ۳ روز پیش در این منطقه و جنگلها و مراتع این شهر شعله ور شده و تائید کرد که ۲ هکتار از بافت جنگلی و مراتع بر اثر آتش سوزی نابود شده و از حرکت این آتش سوزی بسوی بخش مسکونی و شهری این منطقه خبرداد.
نماینده کهگیلویه و بویر احمد در شورای عالی استان ها با بیان اینکه آتشسوزی در جنگلهای گچساران همچنان ادامه دارد، گفت: ” آتشسوزی در جنگلهای شهرستان گچساران هنوز ادامه دارد و با مهار یک خطه در منطقه دیگری آتشسوزی آغاز میشود و به دلیل کمبود تجهیزات و امکانات واکنش به مهار آتشسوزی بسیار کند است و بعد از ۲ یا ۳ روز و پس از نابودی چندین هکتار جنگل کمکها تازه میرسد درحالیکه اقدام اولیه میتواند از این فاجعه جلوگیری کند. تاکنون ۴۳۵ هکتار از جنگلهای این شهرستان نابود شده و مسئولان کشوری باید چاره ای اساسی برای جلوگیری بیشتر از این آتشسوزی در جنگلهای زاگرس کنند چراکه عملکرد مسئولان در این حوزه بسیار ضعیف بوده و نیروهایی که برای خاموش کردن آتش فعال هستند ۹۰ درصد نیروهای مردمی هستند”.
حبیبالله عاملی مقدم ضمن تائید این خبر و در تشریح این بحران محیط زیستی گفت: ” شهر گچساران از شهرهای جنوبی و گرمسیری استان کهگیلویه و بویراحمد است و به بام نفتی ایران معروف است و بعد از اهواز بزرگترین معادن نفت و گاز کشور در شهر گچساران قرار دارد و این در حالی که کمترین امکانات را در حوزه حفاظت از محیط زیست دارد”.
عاملی مقدم تصریح کرد: “چند سالی است که جنگلهای شهرستان گچساران و استان کهگیلویه و بویراحمد دچار آتشسوزی شده و دهها هکتار از این جنگلهای ارزشمند به خاکستر تبدیل میشود. درحالیکه میشود با استخدام نیروی انسانی و یگان حفاظت از محیط زیست از خسارت به این سرمایه ملی جلوگیری کرد تا هر ساله شاهد از بین رفتن درختان صدساله بلوط و جانوران وحشی نباشیم”.
نماینده استان کهگیلویه و بویراحمد در شورای عالی استانها خاطر نشان کرد: “متاسفانه انواع گیاهان و حیوانات در این آتشسوزیها از بین میروند که بسیار دردناک و زیانبار است. حیواناتی مانند لاکپشت، مار، سنجاب، کفتار، روباه و … زنده در آتش میسوزند و ما کاری انجام نمیدهیم”.
وی ادامه داد: “با توجه به اینکه ایران در منطقه گرم و خشک قرار دارد، جنگلهای زاگرس پس از شمال کشور رتبه دوم را از نظر وسعت در کشور دارند و حدود ۲۰ درصد از جنگلهای زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد. با وجود این وسعت از جنگل در استان کهگیلویه و بویراحمد و شهرستان گچساران جمعاً ۱۶۰ نفر در محیط زیست در استان فعالیت دارند که از این ۱۶۰ نفر تنها ۸۶ نفر محیطبان است و سهم شهر گچساران از این تعداد نیرو که درگیر بزرگترین آتشسوزی در کشور است، تنها ۱۵ نفر است. این در حالی است که این شهرستان دارای ۳ منطقه حفاظتشده کوه خامی، کوه دیل و کوه سرخ است”.
عاملی مقدم در خصوص اعتبارات مالی محیط زیست استان کهگیلویه و بویر احمد گفت: “متأسفانه کل اعتبارات محیط زیست استان در سال ۳.۷ میلیارد تومان است؛ و از این مبلغ نیز ۱میلیارد تومان سهم شهر گچساران است که تنها ۳۰۰ میلیون تومان تخصیص یافته است”.
نماینده استان کهگیلویه و بویراحمد در شورای عالی استانها تصریح کرد: “با وجود اینکه تمام آتشسوزیهای استان در شهرستان گچساران رخ داده است اما این محیط زیست این شهرستان تنها ۲۵ نفر نیرو دارد که ۲ نفر از آنها نیز مشاور هستند”.
وی در ادامه پیرامون وسعت حریق صورت گرفته در جنگلها و مراتع استان گفت: ” تقریباً در آتشسوزیهای اخیر ۴۳۵ هکتار از جنگلها از بین رفته و این در حالی است که گچساران ضعیفترین امکانات در حوزه حفاظت از محیط زیست را دارد. برای مثال این شهرستان تنها ۵ دستگاه دمنده برای خاموش کردن آتش دارد که نسبت به وسعت آتشسوزی اصلاً به چشم نمیآید. همچنین ابتداییترین وسایل مانند لباس آتشنشانی را ندارد و حتی توان این را ندارد که برای کسانی که برای مهار آتش تلاش میکنند غذا و خوراک تهیه کند”.
از سوی دیگر در جنگلها و مراتع تبعه شهرستان رضوانشهر دستکم ۳ هکتار از جنگلها در حاشیه روستای سنگده بالا این شهرستان از ۳ روز پیش در حال سوختن و نابودی است.
براساس اعلام هادی صیادی, بخشدار پره سر: “قرق بانان از روز یکشنبه تا به امروز چهارشنبه مشغول مهار این آتش سوزی هستند که ابتدا به صورت سطحی بود اما آتش دوباره شعله ور شده و گسترش پیدا کرد”.
هادی صیادی گفت : “این آتش سوزی هم اکنون در حال گسترش به مناطق بالا دست و همچنین منازل مسکونی روستای سنگده بالا رضوانشهر است و ماموران آتش نشانی شهرهای رضوانشهر و پره سر با کمک مردم منطقه در حال خاموش کردن آتش هستند”.
تداوم و گسترش این آتش سوزی ها در حالی است که در تاریخ ۲۷ خرداد ماه ۱۳۹۹, مسعود منصور, رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور از وقوع ۷۴۰ حریق در جنگلها و مراتع کشور از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا تاریخ ۲۴ خرداد ماه سالجاری خبر داد که بر اثر این آتش سوزیها دستکم ۸ هزار هکتار از مراتع و جنگلها طعمه حریق شده است.
در هدف ۱۵ از سند ۲۰۳۰ یونسکو که پس از تصویب در سال ۲۰۱۶ برای اجرای مفاد و اهداف در اختیار کشورها قرار گرفت به صراحت بر حق افراد در برخورداری از محیط زیست و همچنین حفاظت از منابع طبیعی تاکید کرده است. متن هدف ۱۵ از سند ۲۰۳۰ عبارت است از: “حفاظت، بازیابی و ترویج استفاده پایدار از اکوسیستم های زمینی، مدیریت پایدار جنگل ها، مبارزه با بیابان زایی، متوقف و معکوس نمودن فرسایش زمین و توقف از بین بردن تنوع زیستی”. این هدف مشتمل بر حفاظت، احیاء و استفاده پایدار از جنگل ها، تالاب ها، کوه ها و نواحی خشک, توقف جنگل زدایی, مبارزه با بیابان زایی, کاهش تخریب زیستگاه های طبیعی و جلوگیری از انقراض گونه های در معرض خطر, اشتراک گذاری منصفانه مزایای ناشی از استفاده از منابع ژنتیک در راستای توافقات بین المللی, پیشگیری از پدیدار شدن گونه های مهاجم و بیگانه در زیست بوم های خشکی و آبی, مبارزه با صید غیرقانونی و قاچاق گونه های حفاظت شده است.