
حقوق بشر در ایران – امروز دوشنبه ۱۲ آبان ماه ۱۳۹۹، جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده جدید نازنین زاغری، در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی برگزار شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز دوشنبه ۱۵ آبان ماه ۱۳۹۹، نازنین زاغری، شهروند ایرانی – انگلیسی و زندانی سیاسی، از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام، توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی محاکمه شد و به همراه حجت کرمانی، وکیل مدافعش دفاعیات خود را به دادگاه ارائه کردند.
حجت کرمانی، وکیل مدافع نازنین زاغری در گفتگو با امتداد ضمن اعلام این خبر گفت: “بر اساس کیفر خواست صادره در ۱۳۹۶/۷/۱۹، نازنین زاغری متهم به «فعالیت تبلیغی علیه نظام» از طریق شرکت در تجمع مقابل سفارت ایران در لندن در سال ۱۳۸۸ و مصاحبه با شبکه بی بی سی فارسی است. در این جلسه، در ابتدا کیفر خواست صادره توسط نماینده دادستان قرائت گردید و سپس دفاعیات خانم زاغری درخصوص اتهام مذکور از سوی دادگاه گرفته شد. با اخذ دفاعیات نازنین زاغری درخصوص اتهام وارده و دفاع وی مبنی بر اینکه پیش از این و در پرونده قبلی به این اتهام رسیدگی شده است، سوال و جواب درخصوص اتهام وارده از ایشان صورت پذیرفت و نهایتاً ادامه رسیدگی به جلسه آتی موکول شد. زمان جلسه بعدی رسیدگی، متعاقباً از سوی دادگاه تعیین و به متهم و وکیل ابلاغ خواهد شد.”
در تاریخ ۱۹ شهریور ماه ۱۳۹۹، ریچارد رتکلیف، همسر نازنین زاغری با انتشار بیانیه ای ضمن اعلام اتهام تفهیم شده به همسرش از برگزاری تاریخ جلسه دادرسی برای روز یکشنبه ۲۳ شهریور ماه ۱۳۹۹ خبر داد اما در این تاریخ به علت عدم اعزام نازنین زاغری به دادگاه، جلسه دادرسی به تاریخ ۱۵ آبان ماه ۱۳۹۹ موکول شد.
- بیشتر بخوانید: جلسه دادرسی به پرونده جدید نازنین زاغری برگزار خواهد شد
- بیشتر بخوانید: جلسه دادرسی به پرونده نازنین زاغری برگزار نشد
نازنین زاغری، در تاریخ ۱۸ شهریور ماه ۱۳۹۹، پس از احضار به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی با اتهام جدید مورد تفهیم قرار گرفت و ابلاغ کیفرخواست صادره خود را دریافت کرد.
محمود بهزادی راد، وکیل مدافع نازنین زاغری، در تاریخ ۱۶ خرداد ماه ۱۳۹۹, ضمن اعلام تمدید مرخصی موکلش از احتمال آزادی نازنین زاغری بطور مشروط خبر داده بود.
- بیشتر بخوانید: گزارشی از آخرین وضعیت نازنین زاغری, شهروند ۲ تابعیتی
در تاریخ ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹, مرخصی نازنین زاغری, زندانی سیاسی که از اسفند ماه سال گذشته به مرخصی اعزام شده بود تا تاریخ ۷ خرداد ماه سالجاری تمدید شده بود.
- بیشتر بخوانید: مرخصی نازنین زاغری برای سومین بار تمدید شد
پیش از این نیز در تاریخ ۲ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹, مرخصی نازنین زاغری, زندانی سیاسی که از اسفند ماه سال گذشته به مرخصی اعزام شده بود تا تاریخ ۳۰ اردیبهشت ماه سالجاری تمدید شده بود.
- بیشتر بخوانید: مرخصی نازنین زاغری برای دومین بار تمدید شد
در تاریخ ۲۷ اسفند ماه ۱۳۹۸, نازنین زاغری رتکلیف, شهروند ۲ تابعیتی محبوس در بند زنان زندان اوین که در حال سپری کردن دوران محکومیت حبس ۵ ساله خود می باشد به مرخصی ۲ هفته ای با پابند الکترونیکی اعزام شد.
اعطای مرخصی به نازنین زاغری رتکلیف, در حالی صورت گرفت که در تاریخ ۱ دی ماه ۱۳۹۸, محمود بهزادی راد, وکیل مدافع این شهروند ۲ تابعیتی از تداوم ممانعت از آزادی مشروط نازنین زاغری برای آزادی مشروط و همچنین محرومیت وی از اعزام به مرکز درمانی تخصصی خارج از زندان خبر داده بود.
نازنین زاغری, در تاریخ ۲۵ خرداد ماه ۱۳۹۸ و در اعتراض به محرومیت از حق مرخصی و سایر حقوق شهروندی خود دست به اعتصاب غذای اعتراضی زده بود و همزمان با اعتصاب وی همسرش ریچارد رتکلیف نیز در مقابل سفارت ایران در لندن دست به اعتصاب غذا زده بود.
- بیشتر بخوانید؛ اعتصاب غذای نازنین زاغری در زندان اوین
این شهروند ۲ تابعیتی, در تاریخ ۸ تیر ماه ۱۳۹۸, به اعتصاب غذای اعتراضی خود پایان داد. همزمان با پایان اعتصاب غذای نازنین زاغری, ریچارد رتکلیف, همسر زاغری که در حمایت از اعتصاب غذای نازنین زاغری اعتصاب غذا کرده بود نیز روز جاری به اعتصاب خود پایان داد.
- بیشتر بخوانید؛ نازنین زاغری به اعتصاب غذای خود پایان داد
لازم به ذکر است, پیش از این, نازنین زاغری پیش از این به همراه نرگس محمدی, فعال حقوق بشر محبوس در بند زنان زندان اوین با انتشار نامه ای خبر از آغاز اعتصاب غذای ۳ روزه خود را در اعتراض به محرومیت از دسترسی به خدمات پزشکی و عدم اعزام به مرکز درمانی خارج از زندان اعلام کرده بودند.
- بیشتر بخوانید؛ نامه سرگشاده نرگس محمدی و نازنین زاغری, به دادستان تهران
- بیشتر بخوانید؛ نرگس محمدی و نازنین زاغری اعتصاب غذای خود را آغاز کردند
- بیشتر بخوانید؛ نازنین زاغری و نرگس محمدی به «اعتصاب غذای خود پایان دادند»
آنها در بخشی از این نامه گفته بودند: “در اعتراض به این شیوه غیرقانونی، غیرانسانی و غیرشرعی و برای اعلام خطر و نگرانی سلامت و جانمان علی رغم استفاده از داروهای روزانه از ۲۴ دیماه ۱۳۹۷ لغایت ۲۶ دیماه ۱۳۹۷ به مدت سه روز دست به اعتصاب غذا میزنیم و درخواست رسیدگی فوری داریم. اعلام میداریم در صورت عدم رسیدگی مسئولان و به خطر افتادن بیش از پیش سلامتمان دست به اعتراضهای بعدی خواهیم زد که تبعات آن متوجه مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران خواهد بود”. همزمان جرمی هانت، وزیر امورخارجه انگلیس سفیر ایران در لندن را به وزارت امور خارجه احضار کرده تا نگرانیها درباره پرونده نازنین زاغری، شهروند دو تابعیتی ایرانی-انگلیسی را به او ابلاغ کند.
محمود بهزادی راد, وکیل نازنین زاغری در تاریخ ۲۶ فروردین ماه ۱۳۹۸ درباره آخرین وضعیت نازنین زاغری گفته بود: در مراجعاتی که به زندان داشتم، اعلام شده هنوز در خصوص اعطای مرخصی به زاغری تصمیمی گرفته نشده است و باید منتظر باشیم.
این وکیل دادگستری در ادامه گفته بود؛ هم نازنین زاغری و هم او به عنوان وکیل پرونده، طی نامه های جداگانه از مسئولان قضائی زندان اوین درخواست مرخصی استعلاجی کردند.
در تاریخ ۳۱ تیرماه ۱۳۹۸, نازنین زاغری رتکلیف, زندانی سیاسی و شهروند ۲ تابعیتی محبوس در بند زنان زندان اوین که در پی اعتصاب غذا و وخامت وضع جسمانی و روحی به بیمارستان امام خمینی تهران منتقل و بمدت ۱ هفته در بخش اعصاب و روان بستری شده بود به زندان اوین بازگردانده شد.
- بیشتر بخوانید: نازنین زاغری؛ پس از گذشت یک هفته به زندان اوین بازگردانده شد
بازگردانده نازنین زاغری در حالی است که وی در طی این مدت در بیمارستان تحت شکنجه و آزار روحی قرار گرفته و وی به تخت خوابش دستبند و پابند خورده تحت درمان بود.
- بیشتر بخوانید؛ نازنین زاغری؛ انتقال به بیمارستان اعصاب و روان امام خمینی
نازنین زاغری رتکلیف فروردین سال ۱۳۹۵ هنگام بازگشت به بریتانیا در فرودگاه تهران بازداشت و به کرمان منتقل شد. سپاه کرمان در اطلاعیهای او را به مشارکت در “براندازی نرم” و همکاری با “موسسات معاند” متهم کرد. وی در شهریورماه سال ۱۳۹۵ در دادگاهی به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی به تحمل۵ سال حبس تعزیری محکوم شد.
زاغری روز یکشنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۶، به دادسرای اوین منتقل و در آنجا به او گفته شد که سپاه پاسداران ۳ اتهام جدید علیه او مطرح کرده است. این اتهامها شامل عضویت در سازمانهایی است که “برای براندازی نظام” تلاش میکنند. دریافت پول از موسسههای رویترز و بیبیسی و شرکت در تظاهراتی در مقابل سفارت ایران در لندن اتهامهای دیگری است که به خانم زاغری زده شده است. قاضی تحقیق، اتهامهای اول و سوم را به زاغری تفهیم کرده و او هر دوی آنها را رد کرد. او در حال حاضر در زندان اوین دوران حبس خود را میگذراند.
نازنین زاغری با بخش آموزشی و خیریه بنیاد رویترز همکاری داشت و در گذشته مدتی در بخش اداری نهاد خیریه بخش جهانی بیبیسی کار میکرد.
زندانیان سیاسی در زندانهای ایران با کلکسیونی از موارد گسترده نقض حقوق بشر دست و پنجه نرم میکنند. از یک سو محرومیت آنها از حق دادرسی عادلانه که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر بر آن تاکید شده است و از سوی دیگر بیماریها و آسیب های جسمی گوناگون که میتوان گفت اکثر این افراد این بیماریها را از زمانی که در زندان محبوس گردیده اند به آن مبتلا شده اند اما مسئولان قضائی و امنیتی در زندانهای ایران از این مسئله بعنوان یک اهرم فشار در جهت تفهیم نظریات و یا اتهامات وارده بر افراد استفاده میکنند که این مورد ناقض ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر میباشد.