
حقوق بشر در ایران ـ امروز پنجشنبه ۱۰ فروردین ماه ۱۴۰۲، ماموران نیروی انتظامی در شهر بجنورد مرکز استان خراسان شمالی، ۲ شهروند را پس از شکایت (آمر به معروف) از آنها بازداشت کردند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از ایسنا، امروز پنجشنبه ۱۰ فروردین ماه ۱۴۰۲، سید جواد ایلالی، دادستان عمومی و انقلاب شهر بجنورد مرکز خراسان شمالی، از بازداشت یک زن و مرد، پس شکایت یک زن از آنها به اتهام (درگیری فیزیکی با آمر به معروف) خبر داد و در ادامه هم از تشکیل پرونده قضایی برای آنها سخن گفت.
دادستان عمومی و انقلاب بجنورد در تشریح این خبر مدعی شد:”روز سه شنبه هفته جاری، یک مادر بجنوردی در مواجهه با (بی حجابی) در یکی از خیابان های این شهر، اقدام به (امر به معروف و نهی از منکر) کرد که مورد بی احترامی قرار گرفت.”
وی افزود:”یک مرد و یک زن در این ارتباط دستگیر شدند و پرونده قضایی برای آن ها تشکیل شد اما تحقیقات همچنان در خصوص این پرونده ادامه دارد.”
اجبار شهروندان به پیروی از یک نوع پوشش و یا عقیده خاص به مثابه سرکوب آزادی بیان و اندیشه و ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
همچنین، ورود به حریم خصوصی شهروندان با عناوینی از قبیل (امر به معروف و نهی از منکر) و یا (تذکر دوستانه) به منزله نقض حقوق بشر و ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر است.
عدم امکان دسترسی به وکیل مورد نظر متهم و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.