بازداشت یک فعال اینستاگرامی در زاهدان توسط نیروی انتظامی

حقوق بشر در ایران ـ امروز سه شنبه ۴مهر ماه ۱۴۰۲، ماموران حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی در شهر زاهدان، یک فعال اینستاگرامی را بازداشت کردند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از تسنیم، امروز سه شنبه ۴ مهر ماه ۱۴۰۲، یک شهروند فعل فضای مجازی(اینستاگرام)، ساکن زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، به اتهام(تشویش اذهان عمومی) و (اخلال در نظم و امنیت عمومی) توسط ماموران نیروی انتظامی، بازداشت و برای تشکیل پرونده به دادسرا و سپس بازداشتگاه منتقل شد.
فرماندهی انتظامی شهر زاهدان، ضمن اعلام این خبر در تشریح آن مدعی شد:”فردی با اهداف مختلف از جمله (تشویش اذهان عمومی) و (اخلال در نظم و امنیت) اقدام به تهیه و انتشار کلیپهایی در فضای مجازی با مضامین مختلف میکرد دستگیر شد.”
در بخش دیگری از این اطلاعیه همچنین آمده است:”متهم مذکور، پس از تکمیل تحقیقات و پاکسازی صفحات مجازی، به جهت تعیین تکلیف قانونی به مراجع قضائی معرفی شد.”
در این گزارش، به هویت متهم بازداشتی اشاره ای نشده است.
اجبار شهروندان به پیروی از یک نوع عقیده خاص به مثابه سرکوب آزادی بیان و اندیشه و ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشرو ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
از سوی دیگر، در ماده ۲ اعلامیه جهانی حقوق بشر، به صراحت بر حق جملگی شهروندان در برخورداری از حقوق برابر و عدم تبعیض در جامعه به بواسطه جنسیت افراد و یا تفکرات و نگرشهای شخصی افراد تاکید شده است.
بازداشت خودسرانه، بلاتکلیف نگه داشتن متهم در بازداشت و ممانعت از دسترسی فرد در دوران بازجویی، بازپرسی و دادرسی به وکیل مورد نظر خود و منع دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی، ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین، برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.