
حقوق بشر در ایران ـ امروز یکشنبه ۱۳ فروردین ماه ۱۴۰۲، دو تن از شهروندان بازداشت شده در زاهدان، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام با قید وثیقه آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از حال وش، روز شنبه ۱۲ فروردین ماه ۱۴۰۲، رحمت دروند نارویی ـ فرزند: عبدالغفار به همراه محمد دروند نارویی ـ فرزند: ذبیح الله، شهروندان اهل زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، پس از طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند.
براساس این گزارش، آزادی رحمت دروند نارویی و محمد دروند نارویی، پس از اتمام بازجویی ها و با تودیع قرار وثیقه صورت گرفته و این افراد باید در انتظار ابلاغیه تشکیل جلسه دادرسی و یا بازپرسی خود باشند.
لازم به اشاره است، رحمت دروند نارویی و محمد دروند نارویی، در تاریخ ۱۲ اسفند ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در شهر زاهدان، بازداشت و جهت بازجویی به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی در آن شهر منتقل شده بودند.
علیرغم آزادی این شهروندان با قید وثیقه اما از مصادیق حقوقی اتهامات و میزان وثیقه تودیع شده برای آزادی موقت آنها اطلاعی حاصل نشده است.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
بازداشت خودسرانه، بلاتکلیف نگه داشتن متهم در بازداشت و ممانعت از دسترسی فرد در دوران بازجویی، بازپرسی و دادرسی به وکیل مورد نظر خود و منع دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی، ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.
- رحمت دروند نارویی و محمد دروند نارویی