بازداشت ۴ شهروند در زاهدان و قم همزمان با آزادی میلاد ارسنجانی از بازداشت

حقوق بشر در ایران – امروز دوشنبه ۱۵اسفند ماه ۱۴۰۱، ماموران امنیتی در زاهدان و استان قم، پس از بازداشت عادل میربلوچ زهی، رحمت دروند نارویی، محمد دروند نارویی و سیدعلی پور طباطبایی، سپس آنها را به مکان نامعلومی منتقل کردند. از سوی دیگر، میلاد ارسنجانی، زندانی سیاسی پیشین و از بازداشت شدگان اعتراضات اخیر، در راستای اجرای بخشنامه قوه قضائیه از زندان تهران بزرگ آزاد و قرار منع تعقیب وی صادر شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، طی روزهای اخیر، میلاد ارسنجانی، فعال مدنی، زندانی سیاسی پیشین و از بازداشت شدگان اعتراضات مردمی ۱۴۰۱، پس از صدور منع تعقیب از زندان تهران بزرگ آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی میلاد ارسنجانی، در راستای اجرای بخشنامه اخیر قوه قضائیه که از آن با عنوان (عفو مشروط) یاد می شود صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، میلاد ارسنجانی، اواخر شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در غرب استان تهران بازداشت و پس از انتقال به زندان اوین سپس به بازداشتگاه اطلاعات فراجا واقع در آگاهی چهارراه سامور تهران منتقل و مجددا در تاریخ ۲۲ دی ماه ۱۴۰۱، به زندان اوین بازگردانده شد و پس از اتمام مراحل بازپرسیو تشکیل پرونده به زندان تهران بزرگ منتقل و در انتظار تشکیل جلسه دادرسی خود بود.
میلاد ارسنجانی، برای نخستین بار، در جریان اعتراضات سراسری آبان ۱۳۹۸، به اتهام (پناه دادن به یکی از مصدومان این تجمعات که جراحات گلوله او را درمان کرده بود) توسط ماموران امنیتی بازداشت و در تاریخ ۱۰ بهمن ماه ۱۳۹۸، توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب شهرستان شهریار به ریاست قاضی برجسته، به اتهامات (اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور) به ۵ سال حبس تعزیری و به اتهام (توهین به رهبری) هم به ۲ سال حبس تعزیری محکوم شده بود. این حکم در دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تائید و به او در زندان تهران بزرگ ابلاغ شد. میلاد ارسنجانی، در تاریخ ۱۶ مرداد ماه ۱۴۰۰، در راستای آزادسازی زودهنگام زندانیان آزاد شده بود.
وی مجددا، در تاریخ ۱۲آبان ماه ۱۴۰۰، توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و پس از انتقال به بند ۲۰۹ زندان اوین و طی مراحل بازجوئی به زندان تهران بزرگ منتقل شد اما در تاریخ ۶ آذر ماه ۱۴۰۰ مجددا از زندان تهران بزرگ برای بازجویی های تکمیلی به بند امنیتی ۲۰۹ زندان اوین بازگردانده شد و در تاریخ ۸ آذر ماه ۱۴۰۰ به بند قرنطینه زندان تهران بزرگ بازگرداند شد و در تاریخ ۲۵ تیر ماه ۱۴۰۱، پس سپری کردن حبس تعزیری ۹ ماهه خود از تیپ ۲ زندان تهران بزرگ آزاد شد.
کمپین فعالین بلوچ هم با انتشار خبری اعلام کرد؛ روز جمعه ۱۲ اسفند ماه ۱۴۰۱، عادل میربلوچ زهی، فرزند: نادر، ساکن زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این گزارش، بازداشت عادل میربلوچ زهی، در جریان برگزاری راهپیمایی اعتراضی که پس از نمازجمعه در شهر زاهدان برگزار می شود صورت گرفته و در تاریخ ۱۳ اسفند ماه ۱۴۰۱، پس از انتقال به شعبه بازپرسی در دادسرای عمومی و انقلاب زاهدان و تفهیم اتهام سپس به زندان مرکزی زاهدان منتقل شد.
تا لحظه تنظیم این خبر، از مصادیق حقوقی اتهام یا اتهامات تفهیم شده به عادل مبربلوچ زهی اطلاعی حاصل نشده است.
وبسایت حال وش هم با انتشار خبری افزود؛ روز جمعه ۱۲ اسفند ماه ۱۴۰۱، رحمت دروند نارویی، فرزند: عبدالغفار به همراه محمد دروند نارویی، فرزند: ذبیح الله، شهروندان اهل زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
براساس این گزارش، بازداشت رحمت دروند نارویی و محمد دروند نارویی، هنگامی که آنها در مسیر بازگشت از مصلی به سمت منزل خود بودند صورت گرفته است.
همچنین، علیرغم پیگیریهای خانواده این افراد برای اطلاع از وضعیت، علت دقیق بازداشت و روند حقوقی پرونده اما دادسرای زاهدان و هیچ یک از ارگانهای امنیتی این شهر پاسخ درستی به خانواده آنها ندادند.
روزنامه شرق هم در خبری اعلام کرد؛ صبح یکشنبه ۱۴ اسفند ماه ۱۴۰۱، سیدعلی پورطباطبایی، فعال رسانه ای و مدیر وبسایت قم نیوز، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
فاطمهپورطباطبایی، خواهر این فعال رسانه ای ضمن تایید خبر بازداشت برادرش در تشریح آن گفت:”برادرم صبح یکشنبه بازداشت شد اما ما تا این لحظه اطلاع نداریم که اتهامات او چیست، دلیل بازداشت چیست و کدام نهاد او را بازداشت کرده است.”
خواهر این روزنامهنگار ادامه داد:”برادرم حدود یک ساعت پیش تماس گرفت و خبر بازداشت خود را داد اما هیچ جزئیات بیشتری نداریم.”
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل مورد نظر متهم و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.