
محکومیت قطعی ۵ شهروند بهائی ساکن مشهد به تحمل حبس تعزیری
حقوق بشر در ایران – امروز یکشنبه ۳۰ آذر ماه ۱۳۹۹، شعبه ۳۵ دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی با صدور دادنامه ای احکام صادره در مرحله بدوی بر علیه ۵ شهروند بهائی را عیناً تائید کرد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز پنجشنبه ۲۷ آذر ماه ۱۳۹۹، فرزانه دانشگری، نیکا پاکزادان، ساناز اسحاقی، نکیسا حاجی پور و نغمه ذبیحیان، پنج شهروند بهائی ساکن مشهد، توسط شعبه ۳۵ دادگاه تجدیدنظر این شهرستان، با اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق تبلیغ بهائیت، در مجموع به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم شدند. این حکم در دادگاه بدوی صادر شده بود و در مرحله تجدیدنظرخواهی عینا تائید شد.
براساس این گزارش، حکم صادره در شعبه ۳۵ دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی با استناد به ماده ۴۵۰ از قانون مجازات اسلامی که « برعدم ضرورت تشکیل جلسه تجدیدنظر با حضور متهم و وکیل مدافع وی تاکید می کند » صادر شده است. اتهام مطروحه بر علیه این شهروندان بهائی فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق تبلیغ بهائیت عنوان شده و بر این اساس هریک از این ۵ شهروند بهائی مجبور به تحمل ۱ سال حبس تعزیری هستند.
جملگی هر ۵ نفر این شهروندان بهائی، در تاریخ ۲۸ مهر ماه ۱۳۹۹، توسط شعبه۳ دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی باغدهی، با اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق تبلیغ بهائیت، در مجموع به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده بودند.
- بیشتر بخوانید: محکومیت ۵ شهروند بهائی ساکن مشهد به تحمل حبس تعزیری
جلسه دادرسی به پرونده فرزانه دانشگری، نیکا پاکزادان، ساناز اسحاقی، نکیسا حاجی پور و نغمه ذبیحیان، در تاریخ ۶ مهر ماه ۱۳۹۸، با اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام، توسط شعبه ۳ دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی باغدهی برگزار شده بود و این حکم پس از گذشت بیش از ۱ سال بلاتکلیفی به هریک از این شهروند بهائی ابلاغ شد.
فرزانه دانشگری، نیکا پاکزادان، ساناز اسحاقی، نکیسا حاجی پور و نغمه ذبیحیان، در تاریخ ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۴، همزمان با برگزاری مراسم دویستمن سالگرد بهاء الله پیامبر آئین بهائی, در پی یورش نیروهای امنیتی به مراسم مذهبی شهروندان بهائی در شهرهای مختلف ایران، پس از تفتیش منزل و ضبط لوازم شخصی از قبیل لب تاپ, دو دستگاه گوشی تلفن همراه و چند جلد کتاب مرتبط با دیانت بهائی, بازداشت و پس از انتقال به سلول انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات مشهد و طی مراحل بازجوئی و بازپرسی هر یک با تودیع وثیقه بطور موقت آزاد شدند.
همچنین همزمان با بازداشت این شهروندان بهائی که مصادف بود با روزهایی که شهروندان بهائی در شهرهای کشور مراسم تولد بهاء الله را برگزار کردند نگار باقری، یاور حقیقت، نوید اقدسی، هلیا مشتاق، کیوان و پروین نیک آیین، یگانه آگاهی، عرشیا روحانی، هلیا مشتاق، یاور حقیقت مهلبانی، نوید اقدسی، نوا منجذب قمصری و نگار باقری طاری از جمله سایر شهروندان بهائی بودند که در شهرهای اصفهان, تهران و مشهد توسط ماموران ادارات اطلاعات در این شهرها بازداشت شده بودند.
شهروندان بهائی با استناد به بخشنامه شورای عالی انقلاب فرهنگی از جمله پیروان ادیان بدون حقوق شهروندی در ایران محسوب میشوند. سرکوب این شهروندان در غالب: پلمپ محل کسب, محرومیت از حق تحصیل از مدرسه ابتدائی تا مدارج عالی, تخریب قبرستانها و همچنین دیگر مکانهای مقدس آنها و محرومیتهای گسترده دیگر که این شهروندان با آن دست و پنجه نرم میکند را در بر میگیرد.
سرکوب بهائیان ایران ناقض ماده ۲ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ این سند بین المللی و ماده ۱۸ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است که بر حق افراد بر انجام مناسک و تبلیغات مذهبی بدون مزاحمت از سوی حکومتها و دولتها تاکید می کند است.
عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶، است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر مورد تاکید قرار گرفته است.
در اکثر موارد بازداشتهای فراقانونی و خودسرانه با اتهاماتی واحی و در راستای سرکوب آزادی بیان و عقیده افراد و ناقض, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶، است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوین گر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.