
افزایش جمعیت شهر بجنورد و قدیمی بودن ساختمانهای مدارس سبب شده تا دغدغهها برای تأمین فضای آموزشی در بجنورد بیشتر شود؛ علاوه بر آن، استقبال مردم از مسکن مهر گلستان شهر هم که با افزایش شمار ساکنان و دانش آموزان در این مجموعه مسکونی همراه شده، روی دیگری از کمبود فضای مدرسهای را نمایان کرده است. در این میان فضای آموزشی آموزش و پرورش شهرستان بجنورد از سالهای پیش در اختیار آموزشکده دارالفنون است و این آموزشکده تا کنون از بازپس دادن این فضا خودداری کرده است.
به گزارش حقوق بشر در ایران بنقل از ایرنا, دانش آموزان در شهر بجنورد با توجه به کمبود فضای آموزشی و نبود امکانات تحصیلی با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم میکنند. این محدودیتها شامل استیجاری بودن فضاهای آموزشی و از سوی دیگر نبورد مدرسه و مکانی مناسب برای تحصیل کودکان در مدارس این شهر میباشد. با توجه به وسعت جمعیتی که بالغ بر ۶۴ هزار دانش آموز با ۵۰۰ کلاس درس این خود گویای حقیقت امر از نبود فضای آموزشی کافی در این شهر میباشد. از سویی کمبود فضای اداری هم سبب شده تا مشکلات این بخش هم دامن گیر فضای آموزشی شود و اکنون اداراتی همچون اداره کل آموزش و پرورش، اداره آموزش و پرورش بجنورد و نیز اداره کل نوسازی مدارس در فضای آموزشی مستقر شوند.
مدیر آموزش و پرورش بجنورد گفت: این شهرستان محرومترین شهر استان به لحاظ فضای آموزشی است و البته مشکل کمبود مدرسه در مرکز این شهرستان به حالت بحران رسیده است.
محمود اسدی اظهار داشت: اکنون در شهرها و روستاهای این شهرستان با کمبود شدید مدرسه روبه رو هستیم و به همین علت ۷۳ درصد از مدارس ابتدایی بجنورد و ۴۵ درصد از کل مدارس این شهر به صورت دونوبته دایر میشود.
وی افزود: اکنون سرانه فضای آموزشی در شهرستان بجنورد به ازای هر دانش آموز ۴.۷ مترمربع است که این رقم در استان ۵.۲ مترمربع است.
مدیر آموزش و پرورش بجنورد خاطرنشان کرد: افزایش جمعیت، تخریب مدارس در زلزله سال ۹۶ و فرسوده بودن بافت مدارس نیاز به ساخت مدرسه را در شهرستان بجنورد افزایش داده است.
وی خاطرنشان کرد: در سال جاری، استقبال مردم از سکونت در مجموعه مسکن مهر گلستان شهر افزایش یافته است از این رو با افزایش شمار دانش آموزان، مدارس موجود پاسخگوی نیاز دانش آموزان نیست.
اسدی درباره استقرار مراکز دانشگاهی در مدارس شهرستان بجنورد نیز اظهار داشت: دانشگاه کوثر بجنورد و دانشکده دارالفنون از سالهای گذشته در مدارس استقرار یافته و فعالیت دارند و تا کنون پیگیریهای زیادی برای بازپس دادن این فضاها انجام شده است اما نتیجهای حاصل نشده است.
مدیر آموزش و پرورش بجنورد گفت: علاوه بر آن، ادارات آموزش و پرورش استان و شهرستان هم در فضای آموزشی مستقر بوده و بخشی از فضاهای مدارس را در اختیار دارند که امید میرود با همکاری استانداری، مشکل بازپس دادن فضاهای آموزشی به نتیجه برسد.
معاون پیشتیبانی و توسعه اداره کل آموزش و پرورش خراسان شمالی هم پیش از این گفته بود که بیشترین مشکل کمبود فضای آموزشی استان، در شهر بجنورد است به طوری که نیمی از مشکل مربوط به این منطقه است.
عبدالله رحیمی با بیان اینکه در نقاط شهری شهرستان بجنورد ۱۳۰ مدرسه کم داریم، گفت: برای پاسخ به نیاز آموزشی در گلستان شهر باید ۱۵ باب مدرسه و در شهر بجنورد ۹۰ باب مدرسه ساخته شود.
وی افزود: این نیاز بر اساس کمبودهای شناسایی شده برای تفکیک مدارس دوره های ابتدایی، تک نوبته کردن مدارس و نیز نیازسنجی سال های آتی، برآورد شده است.
رحیمی با اشاره به اینکه در برخی از مناطق روستایی اطراف بجنورد هم به شدت با مشکل کمبود فضای آموزشی روبه رو هستیم، گفت: در روستای محمدعلی پهلوان ۱۰ باب و در باقرخان هفت باب مدرسه کم است.
معاون پیشتیبانی و توسعه اداره کل آموزش و پرورش خراسان شمالی افزود: برای ساخت مدرسه در شهر بجنورد و نیز برخی روستاهای حاشیه شهر با مشکل کمبود زمین روبه رو هستیم.
حضور دانشگاه کوثر بجنورد در ساختمان آموزشی آموزش و پرورش غیرقانونی است
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی گفت: دانشگاه کوثر بجنورد برای حضور در ساختمان آموزشی آموزش و پرورش، قراردادی ندارد و فعالیت این دانشگاه در این فضا غیرقانونی است.
عباس سعیدی اظهار داشت: دانشگاه کوثر بجنورد امسال برای حضور در ساختمان آموزشی باید قرارداد اجاره را تمدید میکرد اما این اقدام انجام نشده و بر این اساس حضور این دانشگاه تا کنون غیرقانونی بوده است.
وی با بیان اینکه دانشگاه کوثر سالهای سال است که در فضای آموزشی آموزش و پرورش مستقر بوده و مستأجر است، افزود: قرار بود مهرماه امسال این فضا به آموزش و پرورش بازپس داده شود تا بخشی از مشکلات کمبود مدرسه شهر بجنورد جبران شود اما به علت تأمین نشدن فضا برای دانشگاه کوثر، این ساختمان تخلیه نشد.
سعیدی گفت: بر این اساس باید مهر امسال قرارداد اجاره ساختمان آموزشی، تمدید میشد اما این قرارداد تمدید نشده است.
وی گفت: پیگیریها برای دریافت اجاره بها و تعیین تکلیف بازپس دادن فضای آموزشی به آموزش و پرورش بجنورد در نشست شورای آموزش و پرورش پیگیری میشود.
سعیدی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به اینکه یک فضای آموزشی آموزش و پرورش شهرستان بجنورد در اختیار دانشکده دارالفنون است گفت: این فضای آموزشی زمانی برای تأمین فضا، در اختیار این آموزشکده قرار گرفت اما پس از اینکه آموزشکدههای فنی و حرفهای زیر نظر وزارت علوم قرار گرفت، تمام تجهیزات و ساختمان هم از تصرف آموزش و پرورش خارج شد.
وی گفت: مکاتبهها و پیگیریهای زیادی برای بازپس گرفتن فضای آموزشی در تصرف دانشکده دارالفنون انجام شده است اما این دانشکده با استناد به اینکه مشکل باید در سطح بالاتر و در وزارت خانهها حل شود، تا کنون از تخلیه و بازپس دادن آن امتناع کرده است.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی گفت: دانشکده دارالفنون در ازای بازپس دادن فضای آموزشی در اختیار، ۱۸ هکتار زمین در تخته ارکان از ما تحویل گرفته با این وجود از بازپس دادن مدارس ما خودداری کرده است، البته این گره هم باید با ورود استاندار حل شود و این موضوع در نشست شورای آموزش و پرورش استان طرح خواهد شد تا برای آن تصمیم گیری و تعیین تکلیف شود.
رئیس دانشگاه کوثر بجنورد درباره قرارداد اجاره ساختمان آموزشی، گفت: ما خواستار تمدید اجاره هستیم و از ابتدای سال تحصیلی جاری، آن را به آموزش و پرورش منعکس کردهایم اما آموزش و پرورش در قرارداد جدید ما را ملزم به تخلیه این ساختمان در پایان تیرماه امسال کرده است.
سیدعلیرضا حسینی اظهار داشت: این امر مغایر با تعهدات هیأت مؤسس دانشگاه در زمان تشکیل و تأسیس این مرکز آموزشی است از این رو ما قرارداد جدید را امضا نکردهایم.
وی گفت: به هنگام تأسیس این دانشگاه تک جنسیتی، هیأت مؤسس تعهد کرده است که تا زمان تأمین فضای مناسب، ساختمان کنونی آموزش و پرورش در اختیار دانشگاه باشد و اکنون آموزش و پرورش باید به این امر متعهد باشد.
رئیس دانشگاه کوثر بجنورد اظهار داشت: مدیرکل وقت آموزش و پرورش عضو هیأت مؤسس دانشگاه کوثر بوده و متعهد شده است که ساختمان کنونی در اختیار دانشگاه باشد.
رئیس دانشگاه فنی و حرفهای خراسان شمالی هم گفت: دانشکدههای فنی و حرفهای از سال ۸۹ از زیر نظر آموزش و پرورش خارج شده و در زیرمجموعه وزارت علوم قرار گرفتند و با این اقدام بر اساس قانون اموال منقول و غیرمنقول از آموزش و پرورش به دانشکدهها منتقل شده است.
قربانعلی رسام اظهار داشت: فضای آموزشی که از آموزش و پرورش دریافت شده، اکنون بر اساس قانون در اختیار ما است و بر اساس قانون با الحاق دانشکده فنی و حرفهای به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تمام امکانات هم به این دانشکده واگذار شده است.
وی با بیان اینکه، درخواست برای بازگرداندن فضاها، معنایی ندارد و ما نمیتوانیم این ساختمانها را تخلیه کرده و در اختیار آموزش و پرورش قرار دهیم، افزود: این موارد در نشست با معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان شمالی هم مطرح شده است.
رئیس دانشگاه فنی و حرفهای خراسان شمالی درباره تحویل گرفتن زمین در تخته ارکان بجنورد، گفت: این زمین که از طرف آموزش و پرورش برای ساخت ساختمان دانشکده در اختیار قرار داده شده هم شامل همان اموالی است که در واقع با الحاق به وزارت علوم، به دانشگاه منتقل شده است.
شهرستان بجنورد، بیش از سایر شهرستانهای خراسان شمالی با مشکل کمبود مدرسه رو به رو است. اکنون بیش از ۶۴ هزار دانش آموز در حدود ۵۰۰ مدرسه شهرستان بجنورد در حال تحصیل هستند.
محرومیت شهروندان در این از دسترسی به امکانات آموزشی لازم در حالی است که در اسناد بین المللی حقوق بشر, از جمله در ماده ۲۶ از اعلامیه جهانی حقوق بشر به صراحت بر حق شهروندان در برخورداری از حق تحصیل و رایگان بودن تحصیل در سطوح ابتدایی و همچنین اجباری بودن تحصیل برای همه شهروندان در سطح ابندائی تاکید شده است.
همچنین در اصل ۳۰ از قانون اساسی جمهوری اسلامی بر مکلف بودن دولت بر تامین امکانات آموزشی براي همه ملت تا پايان دوره متوسطه و همچنین تامین وسائل تحصيلات عالي تا سرحد خودكفائي كشور به طور رايگان تاکید شده است.