
حقوق بشر در ایران – امروز شنبه ۲۴ خرداد ماه ۱۳۹۹, از ابتدای سالجاری دستکم ۶ مورد آتش سوزی در مراتع استان اصفهان در شهرهای نطنز, میمه و سمیرم رخ داده و دستکم مساحتی بالغ بر ۵ هکتار بافت گیاهی و درختی در اثر این آتش سوزی طعمه حریق شد. همچنین در جریان آتش سوزی در باغات شهرستان سامان از توابع استان چهارمحال و بختیاری دستکم ۷ هکتار از این اراضی و بافت گیاهی این منطقه در اثر آتش سوزی از بین رفت. همچنین آتش سوزی بیش از ۱۵ هکتار از عرصههای مرتعی در منطقه چهار کوه دبیران در شهرستان زرین دشت واقع در استان فارس را از بین برد. در شهرستان چرداول نیز ۲ هکتار مزرعه گندم زیر کشت بر اثر آتش سوزی به طور کامل سوخت.
به گزارش حقوق بشر در ایران بنقل از ایسنا, امروز شنبه ۲۴ فروردین ماه ۱۳۹۹, مظفر مهدیخانی, فرمانده انتظامی شهرستان چرداول از تحریق دستکم ۲ هکتار مزرعه گندم زیر کشت در این شهرستان خبر داد و گفت بر اثر این آتش سوزی کل مجموع ۲ هکتار این اراضی در آتش سوخت.
مظفر مهدیخانی, در تشریح این خبر گفت: “برابر گزارش ماموران اعزامی ۲ هکتار از مزارع کشاورزی منطقه که زیر کشت گندم بوده به علت نامعلومی طعمه حریق شده است”.
این مقام انتظامی در ادامه افزود: “با تلاش ماموران و یگان های امدادی و اهالی محل آتش سوزی مهار و از سرایت بیشتر آن به مزارع اطراف جلوگیری کردند”.
همچنین مرتضی سلیمانی شیری, رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان زرین دشت از توابع استان فارس از تحریق و سوختن ۱۵ هکتار از مراتع و بافت گیاهی شهرستان چهارکوه دبیران از توابع استان فارس خبرداد.
مرتضی سلیمانی شیری در تشریح این خبر گفت: “در تاریخ ۲۲ خرداد ماه ۱۳۹۹, حریق بیش از ۱۵ هکتار از عرصههای مرتع و گیاهی منطقه چهارکوه دبیران در شهرستان زرین دشت را از بین برد”.
مرتضی سلیمانی شیری، گفت: “ساعت ۶ عصر پنجشنبه ۲۲ خردادماه ۱۳۹۹, به محض اطلاع از وقوع آتشسوزی در منطقه چهارکوه دبیران، نیروهای منابع طبیعی به محل اعزام شدند اما به دلیل دوری مکان آتش سوزی و سختی عبور و مرور و فاصله از سکونتگاه و پوشش انبوه گیاهان مرتعی و درختچهها، حریق به سرعت گسترش یافت”.
سلیمانی شیری گفت: “این آتش سوزی در پی تلاش و مجدانه ۴ ساعته نیروهای امدادی حاضر در محل مهار شد و کار ترمیم نیز تا صبح روز جمعه ۲۳ خرداد ماه نیز ادامه داشت تا از شعله ور شدن حریق پیشگیری شود”.
در استان چهارمحال و بختیاری, مرتضی زمانپور, مدیرکل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری از سوختن دستکم ۷ هکتار از باغات و مراتع این استان در بر اثر آتش سوزی خبر داد.
مرتضی زمانپور, اظهار کرد: “نیروی امدادی از لحظات اولیه برای اطفای حریق در محل وقوع حادثه حضور دارند”.
مدیرکل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری در ادامه افزود: “حریق کنترل شده اما به طور کامل مهار نشده است و تلاش برای اطفای حریق در این منطقه ادامه دارد.
وی تأکید کرد: “عامل انسانی علت وقوع آتشسوزی در باغات و مزارع کشاورزی سامان بوده است، حدود ۷ هکتار از باغات دچار حریق شده و خسارت آتشسوزی توسط نیروهای حاضر در محل در حال تخمین زدن است”.
همچنین در استان اصفهان و با توجه به اعلام منصور شیشه فروش, مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان از حریق دستکم ۵ هکتار از اراضی کشاورزی و باغتان این استان در در ۶ مورد تحریق بوده خبر داد و تائید کرد که بر طبق آمار ۱ مورد حریق در شهرستان نطنز, ۱ مورد در شهرستان میمه, ۴ مورد در شهرستان سمیرم که در مجموع ۶ مورد می شود.
منصور شیشه فروش در تشریح این آتش سوزیها گفت: “وقوع حریق در ۱/۵ هکتار از مراتع تنگ مسی قلعه مختار خان در بخش حنای شهرستان سمیرم از ساعت ۱۱ صبح امروز شنبه ۲۴ خردادماه کنترل شد اما ساعت ۱۳ خبر دیگری مبنی بر آتش سوزی دیگری در مراتع ده زرگران از توابع شهرستان چادگان رخ داد و در حدود ۲۰۰ متر از اراضی و مراتع جنگلی و گیاهی در این آتش سوزی از بین رفت”.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: “از ابتدای سال تاکنون ۶ مورد حریق در سطح استان داشتیم که همه این حریق ها به علت خطای انسانی اتفاق افتاد”.
وی ادامه داد: “یک مورد حریق در مناطق حفاظت شده نطنز یک مورد در میمه و ۴ مورد در سمیرم اتفاق افتاده که مجموع مساحت آنها کمتر از ۵ هکتار بود که ۹۵ درصد وقوع این آتش سوزیها در اثر مورد انسانی است”.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان در تشریح دلیل این آتش سوزیها افزود: “با فرارسیدن تابستان این پوشش گیاهی خزان می کند که با خطاهای انسانی مثل رها کردن اشیا براق در طبیعت، آتش زدن ته مانده مراتع توسط کشاورزان، چرای گوسفندان و یا روشن کردن آتش توسط گردشگران به سرعت آتش گرفته و توسعه پیدا می کند”.
شیشه فروش یادآور شد: “در سطح استان ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار مرتع و ۱۰۰ هزار هکتار جنگل داریم که لااقل یک میلیون هکتار از آن ها استعداد حریق دارد”.
هرگونه آسیب به بافت و پوششهای گیاهی و جنگلی و در هر نقطه از کره زمین نقض کنوانسیونهای مرتبط با حافظت از محیط زیست می باشد.
همچنین در هدف ۱۵ از سند ۲۰۳۰ یونسکو که پس از تصویب در سال ۲۰۱۶ برای اجرای مفاد و اهداف در اختیار کشورها قرار گرفت به صراحت بر حق افراد در برخورداری از محیط زیست و همچنین حفاظت از منابع طبیعی تاکید کرده است. متن هدف ۱۵ از سند ۲۰۳۰ عبارت است از: “حفاظت، بازیابی و ترویج استفاده پایدار از اکوسیستم های زمینی، مدیریت پایدار جنگل ها، مبارزه با بیابان زایی، متوقف و معکوس نمودن فرسایش زمین و توقف از بین بردن تنوع زیستی”. این هدف مشتمل بر حفاظت، احیاء و استفاده پایدار از جنگل ها، تالاب ها، کوه ها و نواحی خشک, توقف جنگل زدایی, مبارزه با بیابان زایی, کاهش تخریب زیستگاه های طبیعی و جلوگیری از انقراض گونه های در معرض خطر, اشتراک گذاری منصفانه مزایای ناشی از استفاده از منابع ژنتیک در راستای توافقات بین المللی, پیشگیری از پدیدار شدن گونه های مهاجم و بیگانه در زیست بوم های خشکی و آبی, مبارزه با صید غیرقانونی و قاچاق گونه های حفاظت شده است.