ممانعت اداره ثبت احوال با صدور شناسنامه برای ۲ نوزاد در تبریز و ماکو

حقوق بشر در ایران – امروز پنجشنبه ۱۸اسفند ماه ۱۴۰۱، ادارات ثبت احوال در تبریز و ماکو، مانع انتخاب اسم مورد نظر والدین برای ۲ نوزاد شدند. همچنین، پس از گذشت ۱۰ ماه، خانواده یک نوزاد در ارومیه موفق به انتخاب نام مورد نظر برای فرزندشان از طریق دادگاه شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، طی روزهای اخیر، اداره ثبت احوال شهرستان ماکو از توابع استان آذربایجان غربی، مانع تعیین اسم (آلمیلا) برای کودک ۵ ماهه که در شهر تبریز به دنیا آمده شد. همچنین، پس از گذشت ۴۰ روز از تولد یک نوزاد در شهر تبریز، اداره ثبت احوال این شهر مانع تعیین اسم (ولکان) از طرف والدین برای نوزاد مذکور شد.
براساس این گزارش، والدین کودک ۵ ماهه، علیرغم پیگیریهای مستمر والدین این نوزادان تازه متولد شده با توجه به منع انتخاب اسم مورد نظر نظر والدین از طرف ادارات ثبتاحوال در تبریز و ماکو، نوزادان مذکور از حق برخورداری از شناسنامه و دفترچه خدمات درمانی محروم هستند.
در خبری دیگر، طی روزهای اخیر؛ اداره ثبت احوال شهر ارومیه، پس از گذشت ۱۰ ماه از تولد یک نوزاد، با ابلاغ حکم دادگاه، مُلزم به صدور شناسنامه برای وی با نام (تورا) شد.
سینا یوسفی، وکیل دادگستری، ضمن اعلام این خبر در صفحه شخصی خود تشریح کرد:”تورا، پس از ۱۰ ماه صاحب شناسنامه شد مردم آذربایجان برای نامگذاری فرزندشان همچنان مجبور هستند راه پر پیچ و خم دادگاه را انتخاب کنند.”
لازم به اشاره است، اصل ۳۴ قانون اساسی و قوانین جاری سازمان ثبت احوال، حق دادخواهی والدین در مواجهه با چنین محدودیت و ممنوعیت هایی در محاکم عمومی دادگستری محفوظ است.
بین ۱۶ تا ۲۵ درصد جمعیت ایران ترکزبان هستند که اغلب آنان در استانهای آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان سکونت دارند. برخی از این شهروندان برخورد حاکمیت با شهروندان ترکزبان را توام با تبعیض میدانند و منع تدریس زبانهای غیر فارسی در مدارس را یکی از برجستهترین موارد تبعیض می دانند که همواره با اعتراض بخشی از فعالان مدنی این مناطق روبرو بوده است.
ممانعت از انتخاب نام دلخواه والدین برای فرزندان و ورود به حریم خصوصی افراد مصداق بارز سرکوب آزادی بیان و اندیشه و ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.