
سفیران کشورهای اتحادیه اروپا تحریمها علیه یک نهاد و ۸۲ ایرانی را در تاریخ اسفند ۱۳۹۷ به مدت یک سال دیگر تمدید کردهاند.
به گزارش حقوق بشر در ایران, امروز دوشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۸, سفیران کشورهای عضو اتحادیه اروپا تمامی تحریمهای مرتبط با نقض حقوق بشر در ایران را تمدیدکردند. بر این اساس ۸۲ نفر و یک نهاد ایرانی که متهم به نقض حقوق بشر هستند به مدت یک سال دیگر تحت تحریمهای اتحادیه اروپا قرار خواهند گرفت.
لازم به ذکر است که آخرین بار شورای اتحادیه اروپا ۲۳ فروردین سال ۱۳۹۷ تحریمهای ایران در پیوند با نقض حقوق بشر در ایران را تمدید کرده بود.
اتحادیه اروپا این تحریمها را از سال ۲۰۱۱ وضع کرده و بهرغم توافق هستهای با ایران در سال ۲۰۱۵، همواره آنها را تمدید کرده است.
این تحریمها در اعتراض به سرکوب اعتراضات پس از دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۱۳۸۸ صورت گرفتند. در این اعتراضات دهها نفر کشته و هزاران نفر دستگیر شدند.
با توجه به موارد ذکر شده در این تحریمها، مقاماتی که تحریم شدهاند نمیتوانند به کشورهای عضو این اتحادیه سفر کنند و دارایی آنها نیز مسدود شده است.
همچنین ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا صادرات تجهیزاتی که حکومت ایران میتواند از آنها برای سرکوب استفاده کند و یا ارتباطات را تحت کنترل قرار دهد، ممنوع اعلام کردهاند.
از جمله افرادی که در فهرست تحریمی اتحادیه اروپا قرار دارند میتوان به این افراد اشاره کرد: محمدعلی جعفری فرمانده سپاه پاسداران، علی سعیدی نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه، حسن فیروزآبادی رئیس پیشین ستاد کل نیروهای مسلح، حسین طائب رئیس سازمان اطلاعات سپاه، محمدرضا نقدی فرمانده وقت بسیج، اسماعیل احمدی مقدم فرمانده پیشین نیروی انتظامی، صادق لاریجانی رئیس قوه قضائیه، غلامحسین محسنی اژهای معاون اول قوه قضائیه، سعید مرتضوی، دادستان پیشین تهران و شماری از قاضیهای دادگاههای انقلاب.
تحریمهای فوق ربطی به تحریمهای جهانی علیه ایران در پیوند با برنامه هستهای این کشور ندارد.
حکومت ایران به «نقض گسترده و سیستماتیک» حقوق بشر متهم است. «اعدام، بازداشتهای خودسرانه، زندانی کردن فعالان سیاسی، برخورد با اقلیتهای دینی و قومی» از جمله موارد نقض حقوق بشر در ایران به شمار میرود.
سازمانهای مدافع حقوق بشر از جمله عفو بینالملل نیز جمهوری اسلامی را همواره ناقض حقوق بشر دانستهاند. عفو بینالملل در گزارشی که اسفندماه گذشته منتشر کرد، وضعیت حقوق بشر در ایران را در سال ۲۰۱۸ وخیم توصیف کرد. براساس این گزارش، اعدام و شکنجه ادامه یافت، آزادی بیان، مذهب، تشکل و تجمعات مسالمتآمیز زیر پا گذاشته شد، حقوق کارگران تضییع شد و دگراندیشان زندانی شدند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل ۲۲ مارس / دوم فروردین سال جاری، در آخرین روز چهلمین نشست خود در ژنو، با تصویب قطعنامه پیشنهادی کشور سوئد، ماموریت جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران را به مدت یک سال دیگر تمدید کرد.
ستاد حقوق بشر قوه قضاییه اما در واکنش به تصویب این قطعنامه، در بیانیهای این اقدام را محکوم کرد و آن را «تاسفبار» و «ناموجه» خواند.
نقض حقوق بشر در ایران از جمله مواردی است که بطور سیتماتیک و گسترده در ایران از سوی حکومت جمهوری اسلامی شکل میگیرد و گزارشگران ویژه حقوق بشر در امور ایران به دفعات در گزارشات دوره ای خود موارد گسترده نقض حقوق بشر در ایران یادآوری کردند.
جاوید رحمان گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران در تاریخ ۸ اسفند ۱۳۹۷ آخرین گزارشی که از موارد نقض حقوق بشر در ایران را به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه داده بود در آن گزارش به موارد متعدد و گوناگون نقض حقوق شهروندی شهروندان ایران تاکید کرده بود. آقای رحمان در این گزارش که شامل بخشهایی از جمله، زندانیان دو تابعیتی و اتباع خارجی، اعدام و اعدام کودک-مجرمان، زندانیان دو تابعیتی و اتباع خارجی، اعتراف تحت شکنجه، وضعیت زندانیان سیاسی، عدم آزادی بیان و اطلاع رسانی آزاد در ایران و نبود حق آزادی تشکلهای صنفی را در بر می گیرد. همچنین گزارش جاوید رحمان به طور ویژه بر اعدام کودک-مجرمان در ایران تاکید شد. گزارشگر ویژه همچنین تأکید کرده بود که تداوم اعتراضات در جمهوری اسلامی ایران از جمله نشاندهنده نارضایتیهای طولانیمدت مردم از وضعیت حقوق بشر در این کشور است.
- بیشتر بخوانید: جاوید رحمان, گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران, گزارش خود را منتشر کرد
- بیشتر بخوانید: جاوید رحمان, گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران گزارش خود را به شورای حقوق بشر ارائه داد
لازم به ذکر است که موراد نقض حقوق بشر در ایران به حدی گسترده است که شورای حقوق بشر در تاریخ ۲ فروردین ۱۳۹۸ با رای مثبت به قطعنامه ای که از سوی کشور سوئد تنظیم شده بود ماموریت جاوید رحمان, گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران را برای یک سال دیگر تمدید کرد.
لازم به یادآوری است که پیش از آغاز نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل ۴۲ نهاد مدافع حقوق بشر که در زمینه نقض حقوق بشر بصورت گزارشی و آماری در زمینه مسائل مرتبط با امور ایران فعالیت میکنند در بیانیه ای مشترکا خواستار تمدید مأموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران شده بودند.