برگزاری تجمعات اعتراضی در واکنش به ساقط کردن هواپیمای مسافربری

حقوق بشر در ایران – روز گذشته, پس از اعلام ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی مبنی بر قبول شلیک موشک به هواپیمای مسافربری شماره پی اس ۷۵۲ خط پروازی تهران – کی یف, که در سحرگاه روز ۲۰ دی ماه سالجاری به وقوع پیوست و منجر به کشته شدن ۱۷۶ نفر مسافر و خدمه پروازی این هواپیما شد, تجمعات اعتراضی گسترده ای در دانشگاه پلی تکنیک و همچنین دانشگاه صنعتی شرف در تهران و در شهرهای اصفهان, مشهد و رشت برگزار شد که که دامنه این تجمع اعتراضی پس از خروج دانشجویان از دانشگاه به خیابانهای مجاور این ۲ دانشگاه کشیده شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران, روز شنبه ۲۱ دی ماه ۱۳۹۸, تجمعات اعتراضی گسترده ای در تهران از سوی دانشجویان دانشگاههای پلی تکنیک و همچنین دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف که در ادامه این تجمعات با حضور سایر شهروندان و در پی خروج دانشجویان این محوطه این دانشگاه به خیابانهای مجاور کشیده شد با حضور نیروهای یگان ویژه و استفاده آنها از ماشینهای آب پاش برای سرکوب شهروندان که در پی شلیک مستقیم موشک به هواپیمای پی اس ۷۵۲ خط پروازی تهران – کی یف اوکراین که در ساعات اولیه صبح روز ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸ به وقوع پیوست و باعث کشته شدن ۱۷۶ نفر خدمه پروازی و مسافران این هواپیما شد و این شهروندان به آن معترض شده بودند.
براساس ویدئوهای منتشره در فضای مجازی, این تجمعات اعتراضی ابتدا از محوطه دانشگاه پلی تکنیک تهران در آغازین ساعتهای روز کاری شروع شد و در ادامه دانشجویان با ادای احترام به جانباختگان این حادثه که منجر به کشته شدن تعداد بسیاری از دانشجویان نخبه در حال تحصیل در این پرواز شد با سر دادن شعارهایی از قبیل “سپاه جنایت می کنه رهبر حمایت می کنه”, “دشمن ما همین جاست دروغ می گن آمریکاست” و یا “می کشم می کشم آنکه برادرم کشت” و سایر شعارهای اعتراضی بر علیه علی خامنه ای و سپاه پاسداران و برخی دیگر شعارها نسبت به بروز این فاجعه معترض شده بودند و خواستار پیگیری و چرائی وقع این امر شدند که منجر به کشته شدن تعداد بسیاری انسان شد.
این تجمعات اعتراضی در عصر روز گذشته با تداوم آن به پل کالج, جنب دانشگاه پلی تکنیک با حضور سایر شهروندان وسعت بیشتری پیدا کرد و در پی حضور نیروهای یگان ویژه انتظامی و استفاده آنها از ماشینهای آب پاش و باتوم موجی از خشم را در میان شهروندان معترض بوجود آورد.
از جمله نکات حائز اهمیت در جریان این تجمع اعتراضی, حضور راب مک ایر, سفیر انگلستان در تهران در میان شهروندان معترض بود که وی پس از بازداشت و صحبتهای مسئولان امنیتی با وزارت خارجه وی را پس از ساعتی آزاد کردند.
همچنین دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف, حد فاصل میدان آزادی و خیابان زنجان در محوطه این دانشگاه تجمع اعتراضی گسترده ای را در اعتراض به “شلیک موشک به هواپیمای مسافربری و مرگ ۱۷۶ مسافر و خدمه پروازی این هواپیما که در میان این تعداد جمعی از دانشجویان نخبه در حال تحصیل از دو دانشگاه پلی تکنیک و صنعتی شریف هم بودند”, دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف با برگزاری این تجمع اعتراضی بروز این فاجعه انسانی را دلیل بر سوء مدیریت مسئولان امنیتی از جمله سپاه پاسداران و شخص رهبر جمهوری اسلامی می دانستند.
همچنین در شهر اصفهان هم شهروندان با برگزاری تجمع اعتراضی نسبت به بروز این فاجعه انسانی که باعث کشته شدن ۱۷۶ نفر شد خواستار بررسی دقیق و چرائی بروز آن شدند. شهروندان اصفهان با تجمع در مقابل سی و سه پل این شهر با سردادن شعارهایی همچون “خامنه ای قاتله ولایتش باطله”, “خامنه ای به هوش باش ما ملتیم نه اوباش”, نسبت به سیاستهای نابخردانه حکومت جمهوری اسلامی اعتراض کردند.
در شهرهای شمالی کشور هم در رشت تجمع اعتراضی در سطح این شهر برگزار شد و شهروندان این شهرستان با تجمع در خیابانهای اصلی این شهر و اعتراض نسبت به چرائی شلیک به هواپیمای مسافربری که منجر به کشته شدن ۱۷۶ نفر شد در پی یورش ماموران یگان ویژه انتظامی و ضرب و شتم این شهروندان, آنها با سر دادن شعارهایی نسبت به نوع برخورد ماموران انتظامی و امنیتی در سرکوب شهروندان معترض شدند.
لازم به ذکر است؛ پرواز شماره پی اس ۷۵۲ شرکت هواپیمایی بینالمللی اوکراین ساعت ۶ و ۱۲ دقیقه صبح روز چهارشنبه ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸, به وقت محلی از فرودگاه بینالمللی امام خمینی تهران برخاست و اندکی بعد سقوط کرد.
این سانحه تنها ساعاتی پس از حمله موشکی ایران به دو پایگاه هوایی مورد استفاده نیروهای آمریکایی در عراق به تلافی قتل یک فرمانده ارشد ایرانی به دست آمریکا رخ داد.
ستاد کل نیروهای مسلح در جمهوری اسلامی پس از ۳ روز پذیرفت که سپاه پاسداران هواپیمای اوکراینی را سرنگون کرده است. همچنین حسن روحانی، رئیس جمهور ایران روز شنبه ۲۱ دی ماه ۱۳۹۸ در توییتر اعلام کرد که اشتباه پدافند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی موجب سقوط هواپیمای اوکراینی و جان باختن ۱۷۶ نفر شده است.
در پی پذیرش مسئولیت سرنگونی هواپیمای اوکراینی از طرف جمهوری اسلامی، کانادا و اوکراین خواهان پاسخگویی ایران شدند. رئیس جمهور اوکراین خواستار پرداخت غرامت از سوی ایران شد. ترودو گفت کاناداییها در تراژدی ملی عزادار هستند.