بیانیه کانون صنفی معلمان ایران در مورد پائین بودن دستمزد فرهنگیان

کانون صنفی معلمان تهران روز چهارشنبه ۲۸ فروردینماه در بیانیهای به ناکافی بودن دستمزدهای معلمان آزاد و شرایط معیشتی آنها انتقاد کرده است.
به گزارش حقوق بشر در ایران, این بیانیه در حالی صادر شده که در طول سال ۱۳۹۷ آموزگاران در سراسر ایران همواره نسبت به کمبود درآمد و مزایای شغلی، نامنظم پرداخت شدن همین حقوق ناکافی و وضعیت معیشتی خود تجمعات و اعتصاباتی برگزار کردند.
کانون صنفی معلمان تهران در این بیانیه که با عنوان «بیانیه تحلیلی کانون صنفی معلمان در مورد پرداخت نشدن حقالتدریس و تعیین حداقل حقوق و دستمزد معلمان آزاد» منتشر شده آورده است که «معلمان آزاد در شرایطی بسیار نامطلوب از نظر حقوق و بیمه در مدارس غیرانتفاعی و… به کار مشغولند. البته با کمترین میزان امنیت شغلی و پایینترین میزان دستمزد. شرایط اسفبار این مجموعه که بسیاری از افرادی که تحت پوشش تأمین اجتماعی هستند نیز در کنار آنان قرار میگیرند، پیامد سیاست ارزانسازی نیروی کار است که دستکم در سه دهه گذشته توسط دولتهای مختلف دنبال شده است.»
در این بیانیه ضمن تاکید بر وضعیت معیشت و اقتصادی فرهنگیان ایران بر این نکته اشاره شده است که؛ معلمان آزاد در شرایطی بسیار نامطلوب از نظر حقوق و بیمه در مدارس غیرانتفاعی و … به کار مشغولند. البته با کمترین میزان امنیت شغلی و پایینترین میزان دستمزد. شرایط اسفبار این مجموعه که بسیاری از افرادی که تحت پوشش تأمین اجتماعی هستند نیز در کنار آنان قرار میگیرند، پیامد سیاست ارزانسازی نیروی کار است که دستکم در سه دهه گذشته توسط دولتهای مختلف دنبال شده است.
در این بیانیه همچنین آمده است که موضوع از این قرار است که جمع کثیری از مزدبگیران تامین اجتماعی، معلمان شاغل در بخش خصوصی هستند؛ از جمله معلمان آزاد (شاغل در غیرانتفاعیها)، معلمان آموزشگاهها و معلمان موسسههای آموزشی آزاد. این معلمان با توجه به ساعاتی که در مدرسه یا آموزشگاه حضور دارند و نیز قراردادی که موسسه با آنها میبندد، حتی میزانی کمتر از حداقل حقوق مصوب را دریافت میکنند. بسیاری از این معلمان تنها درآمد زندگیشان از همین راه است و بسیاری از آنها در وضعیت معیشتی نامطلوبی به سر میبرند.
در این شرایط، اعضای شورای عالی کار در واپسین روزهای سال ۹۷ تصمیم گرفتند حداقل حقوق کارگران و مزدبگیران تامین اجتماعی را از یک میلیون و صد و چهارده هزار تومان در سال ۹۷ به یک میلیون و پانصد و شانزده هزار تومان در سال ۹۸ افزایش دهند. این در حالی است که میانگین نرخ تورم در سال ۹۷ بیش از ۴۰ درصد و در برخی اقلام مانند خوراکیها و مسکن نسبت به سال قبل از آن بیش از ۶۰ درصد بوده است و پیشبینیهای انجام شده توسط اقتصاددانان و دانشگاهیان در خصوص نرخ افزایش تورم در سال ۹۸، با توجه به شرایط نابسامان اقتصادی کشور، رقمهای بالاتری را نشان میدهد. در این شرایط این میزان اندک افزایش حقوق مصوب شده، نه تنها چرخ زندگی کارگران و مزدبگیران تامین اجتماعی (ازجمله معلمان آزاد) را نمی چرخاند بلکه خود عاملی است که بسیاری از کارفرماها همین حداقل را مبنا قرار داده و از افزایش حقوق با توجه به نرخ تورم، خودداری کنند.
گفتنی است آموزگاران در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ و به مناسبت روز معلم در ایران تجمعی بزرگ و گسترده، همزمان در تهران و شهرستانها، برگزار کردند. این تجمع در شهر تهران با خشونت و حمله مأموران امنیتی و انتظامی روبرو شد و چند آموزگار بازداشت شدند.
محمد حبیبی فعال صنفی آموزگاران و عضو هیئت مدیره کانون صنفی معلمان استان تهران در همین تجمع بازداشت شد و تا کنون نخست در زندان اوین و سپس در فشافویه زندانی است. او در امردادماه ۱۳۹۷ به ۱۰ سال و نیم زندان، ۷۴ ضربه شلاق، ۲سال ممنوعیت از فعالیت در احزاب، گروهها و دستههای سیاسی و اجتماعی و ممنوعیت خروج از کشور به عنوان مجازات تکمیلی محکوم شد.