
قطعنامه محکومیت نقض حقوق بشر در ایران با ۷۹ رای موافق در سازمان ملل متحد به تصویب رسید
حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۲۸ آبان ماه ۱۳۹۹، کمیته سوم مجمع عمومی ملل متحد در نیویورک، شصت و هفتمین قطعنامه در محکومیت نقض حقوق بشر در ایران را با اکثریت آرا تصویب کرد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز چهارشنبه ۲۸ آبان ماه ۱۳۹۹، اعضای کمیته سازمان ملل متحد با ۷۹رأی موافق – ۳۲ رای ممتنع قطعنامه نقض حقوق بشر در ایران را به تصویب رساند. این قطعنامه در حالی به تصویب رسید که جمهوری اسلامی تلاش بسیاری برای رد این قطعنامه انجام داده بود اما به رغم این تلاشها قطعنامه مذکور با اکثریت آرا تصویب شد.
قطعنامه، تصویب شده در کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد، نقض حقوق اولیه انسانی و آزادیهای اساسی و شمار بالای اعدام ها و به ویژه اعدام نوجوانان و همچنین شکنجه و رفتارهای ضد بشری و سرکوب گسترده آزادی بیان و عقیده در ایران و نگاهی ویژه به وضعیت وخیم بازداشت شدگان اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸، از سوی حاکمیت جمهوری اسلامی را محکوم و خواستار آزادی این افراد از زندانهای ایران شد.
این قطعنامه به پیشنهاد کشور کانادا و بیش از ۳۰ کشور دیگر عضو سازمان ملل متحد از جمله آمریکا، انگلستان، آلمان و فرانسه با هدف اعمال افشار بر جمهور اسلامی به مجمع عمومی ارائه شد.
در این قطعنامه جامعه بینالمللی نگرانی جدی خود را نسبت به افزایش اجرای حکم اعدام به ویژه اعدام زندانیان سیاسی توسط حکومت ایران و همچنین اعمال مجازات اعدام علیه افراد زیر سن قانونی و گرفتن اعترافات اجباری که با نقض قوانین بینالمللی صورت میگیرد مورد انتقاد قرار داده و خواستار لغو اعدام ها شده است.
قطعنامه کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل خواستار آزادی جملگی بازداشت شدگان شدگان اعتراضات آبان و دی سال ۱۳۹۸، شده و از حکومت ایران میخواهد تا به استفاده بیش از حد از زور، بازداشتهای خودسرانه، و شکنجه و سایر رفتارهای ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز، یا مجازات علیه معترضان مسالمتآمیز و زندانیان سیاسی، عدم رعایت ضمانت های دادرسی عادلانه، و استفاده از شکنجه برای اعتراف گیری، مانند پرونده نوید افکاری و دیگران، و همچنین موارد مرگ مشکوک در بازداشت، و تخلفات دیرینه مربوط به قضاییه و سرویسهای امنیتی جمهوری اسلامی در ایران، از جمله ناپدیدشدگان اجباری و اعدام های غیرقانونی، پایان دهد.
این قطعنامه همچنین جمهوری اسلامی را به آزاد کردن اشخاصی که به دلیل فعالیتهای مسالمت آمیز حقوق بشر و آزادیهای اساسی خود در بازداشت به سر می بردند فراخوانده خواستار و لغو کلیه احکام قضائی ناعادلانه، از جمله مجازات اعدام و تبعید داخلی طولانی مدت، و پایان دادن به انتقام جویی علیه مدافعان حقوق بشر، معترضان و خانوادههای آنها و روزنامه نگاران شده است.
قطعنامه مذکور که در کمیته سوم مجمع عمومی ملل متحد، به موارد قتل بازداشت شدگان در زندانها و استفاده مفرط از زور و قهر علیه معترضان اشاره میکند و جمهوری اسلامی را به آزاد کردن کسانی که به خاطر فعالیتهای حقوق بشری و مسالمت آمیز و سایر آزادیهای اساسی در بازداشت هستند از جمله شهروندان بازداشت شده در جریان اعتراضات مسالمت آمیز فراخوانده است.
کشورهای عضو کمیته سوم سازمان ملل متحد در بخش پایانی قطعنامه مذکور ضمن تأکید بر لزوم بازدید جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد از ایران آورده است: “مجمع عمومی، سازمان ملل متحد، تصمیم دارد تا بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران را ادامه دهد.