
حقوق بشر در ایران – امروز دوشنبه ۲۲ اسفند ماه ۱۴۰۱، سه تن از فرهنگیان بازداشت شده در جریان اعتراضات صنفی معلمان از زندان مرکزی سنندج آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان کشور، روز یکشنبه ۲۱ اسفند ماه ۱۴۰۱، کمال فکوریان، وریا کریمی و جبار پاکزاد، سه تن از فعالان صنفی فرهنگیان استان کردستان، از زندان مرکزی سنندج آزاد شدند.
براساس این گزارش، آزادی جملگی این ۳ فعال صنفی فرهنگیان بدون تفهیم اتهام و با صدور قرار منع تعقیب برای آنها صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، بازداشت وریا کریمی، کمال فکوریان و جبار پاکزاد، در تاریخ ۱۶ اسفند ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری تجمع اعتراضی و صنفی معلمان و اولیای دانش آموزان که در واکنش به مسمومیت گسترده دانش آموزان مدارس ایران در شهر سنندج برگزار شده بود از سوی نیروهای امنیتی صورت گرفته بود.
در خصوص بازداشتهای صورت گرفته فرهنگیان، حائز اهمیت است که در تاریخ ۱۶ اسفند ماه ۱۴۰۱، پیرو فراخوان شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران جمعی از معلمان به همراە اولیاء دانش آموزان برای دفاع از حریم مدرسە و دانشآموزان، کە سە ماە است آماج حملات بیولوژیکی قرار گرفتە و منجر به مسمومیت گسترده دانش آموزان شده در مقابل ادارات کل آموزش و پرورش شهرها و استانهای کشور تجمعاتی را برگزار کردند.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل مورد نظر متهم و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.