بازداشت ۱۰ شهروند توسط نیروهای امنیتی و آزادی ۳ شهروند دیگر با تودیع وثیقه

حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۱۷ اسفند ماه ۱۴۰۱، ماموران امنیتی در شهرهای کرج، سنندج، کرمانشاه، تهران، در جریان برگزاری تجمعات اعتراضی، رحمان عابدینی، بهاالدین ملکی، صادق سامرهایی، وریا کریمی، کمال فکوریان، جبار پاکزاد، مختار اسدی، عابد احمدی و سکینه پروانه، را بازداشت کردند. همچنین، پژمان یاسمی، مرتضی محمدی و سیروان محمدی، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، طی روزهای اخیر، سکینه پروانه، زندانی سیاسی پیشین، در تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این گزارش، از مصادیق حقوقی اتهامات و علت دقیق بازداشت و وضعیت فعلی سکینه پروانه اطلاعی حاصل نشده است.
لازم به اشاره است، سکینه پروانه، در ساعات پایانی چهارشنبه ۲۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، در راستای اجرای بخشنامه اخیر قوه قضائیه از زندان وکیل آباد مشهد آزاد شده بود.
این شهروند اهل شهرستان قوچان، پس از قطع همکاری با یکی احزاب اپوزیسیون کُرد مخالف نظام، خود را در مرز ایران و کردستان عراق به نیروهای ایرانی تسلیم کرد و پس بازداشت به تهران منتقل شد و به مدت ۱۰ روز در سلول انفرادی بند امنیتی ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین تحت بازجوئی و تفهیم اتهام قرار گرفت و پس از آن با صدور قرار وثیقه ای به مبلغ ۳۰ میلیون تومان به بند زنان زندان اوین منتقل شد. در تاریخ ۵ خرداد ماه ۱۳۹۹، از بابت اتهام (عضویت در گروه یا دسته جات معاند نظام با هدف برهم زدن امنیت کشور) توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری به تحمل ۵ سال حبس تعزیری و بعنوان مجازات تکمیلی هم به تحمل ۲ سال محرومیت از عضویت در احزاب و گروهها و دسته جات سیاسی و اجتماعی محکوم شد. این حکمتوسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهرانعینا تائید شد. سکینه پروانه این زندانی سیاسی در تاریخ ۶ آبان ماه ۱۳۹۹ از زندان اوین در تهران به زندان قوچان و در تاریخ ۲۴ آذر ماه ۱۳۹۹ هم به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شده بود.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان کشور هم با انتشار اخباری اعلام کرد؛ روز سه شنبه ۱۶ اسفند ماه ۱۴۰۱،رحمان عابدینی، معلم و فعال صنفی فرهنگیان، ساکن استان البرز،توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
براساس این گزارش، بازداشت رحمان عابدینی، توسط ماموران نیوری انتظامی و در جریان برگزاری تجمع اتراضی که در مقابل ساختمان آموزش و پرورش استان البرز برگزار شده بود صورت گرفته است.
تا لحظه تنظیمی این خبر، از مکان نگهداری، وضعیت جدید پرونده و شرح اتهامات رحمان عابدینی اطلاعی در دسترس نیست.
افزون بر این، روز سه شنبه ۱۶ اسفند ماه ۱۴۰۱،بهاالدین ملکی، ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، معلم و فعال صنفی فرهنگیان در جریان برگزاری تجمع سراسری معلمان ایران در این شهر بازداشت شد.
براساس این گزارش، بهالدین ملکی، پس از بازداشت به مکان نامعلومی منتقل و از وضعیت و مکان نگهداری این فرهنگی بازنشسته اطلاعی در دسترس نیست.
کانون صنفی معلمان ایران هم در خبری افزود؛ روز سه شنبه ۱۶ اسفند ماه ۱۴۰۱، صادق سامره ایی، معلم، نویسنده و فعال عرصه سینما و فیلمسازی، ساکن شهرک پردیس واقع در استان کرمانشاه، توسط ماموران اداره اطلاعات آن استان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این گزارش، بازداشت صادق سامره ایی، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل وی و پس از تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم شخصی وی صورت گرفته است.
تا لحظه تنظیم این خبر، از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و روند حقوقی پرونده صادق سامره ایی اطلاعی در دسترس نیست.
صادق سامرهایی از فعالان عرصه سینما است و از جمله آثار وی می توان به (بنملی)، (نابغهایی که اسب سواری نمیداند) و (بر تپهای بلند، درختی تنها هستم) اشاره کرد.
در خبری دیگر، روز سه شنبه ۱۶ اسفند ماه ۱۴۰۱، وریا کریمی، مختار اسدی، کمال فکوریان، جبار پاکزاد و عابد احمدی، سه تن از فرهنگیان ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، توسط ماموران امنیتی بازداشت شدند.
براساس این گزارش، بازداشت مختار اسدی، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل وی و بازداشت عابد احمدی هم در خیابان توسط ماموران نیروی انتظامی(پلیس امنیت) صورت گرفته است.
بازداشت کمال فکوریان و جبار پاکزاد، در حالی که برای پیگیری علت بازداشت همکاران آنها به پلیس امنیت شهر سنندج مراجعه کرده بودند صورت گرفته است.
جملگی این فرهنگیان بازداشت شده در شهر سنندج از فعالان صنفی معلمان و اعضای کانون صنفی فرهنگیان سنندج هستند که برخی از آنها از جمله مختار اسدی، پیشنر هم سابقه احضار، بازداشت، بازجویی و پرونده سازی را از سوی ارگانهای امنیتی و قضایی این شهر در کارنامه فعالیتهای مسالمت آمیز خود دارند.
اما وبسیات کُردپا هم با انتشار خبری اعلام کرد؛ روز سهشنبه ۱۶اسفندماه ۱۴۰۱، پژمان یاسمی، اهل شهرستان آبدانان از توابع استان ایلام، پس از طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان مرکزی ایلام آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی پژمان یاسمی، پس از تفهیم اتهام وی و با تودیع وثیقه صورت گرفته و این شهروند اهل آبدانام باید در انتظار دریافت ابلاغیه جلسه دادرسی خود باشد.
لاز به اشاره است، پژمان یاسمی، در تاریخ ۲ آذر ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در شهرستان آبدانان بازداشت و پس از طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام به زندان مرکزی ایلام منتقل شده بود.
افزون بر این، روز سهشنبه ۱۶ اسفندماه ۱۴۰۱، مرتضی محمدی و برادر وی سیروان محمدی، اهل شهر سنندج مرکز استان کردستان، پس از طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان مرکزی شهر سنندج آزاد شدند.
براساس این گزارش، آزادی مرتضی محمدی با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان و آزادی سیروان محمدی هم با تودیع قرار وثیقه ای به مبلغ ٣٠٠ میلیون تومان صورت گرفته و این شهروندان باید در انتظار تعیین تاریخ دادرسی خود باشند.
لازم به اشاره است، مرتضی محمدی، در تاریخ ۱ اسفندماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در شهر سنندج بازداشت و به بازداشتگاهی در این شهر منتقل و پس از اتمام بازجویی ها به زندان مرکزی آن شهر منتقل شده بود.
همچنین، سیروان محمدی، ابتدا در تاریخ ۲۵ ابان ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام در بازداشتگاه شهرامفر سنندج در تاریخ ۱۷ دی ماه ۱۴۰۱، با تودیع وثیقه آزاد شد اما مجددا در تاریخ ۱۶بهمنماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام به زندان مرکزی سنندج منتقل شده بود.
در خصوص بازداشتهای صورت گرفته فرهنگیان، حائز اهمیت است که در تاریخ ۱۶ اسفند ماه ۱۴۰۱، پیرو فراخوان شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران جمعی از معلمان به همراە اولیاء دانش آموزان برای دفاع از حریم مدرسە و دانشآموزان، کە سە ماە است آماج حملات بیولوژیکی قرار گرفتە و منجر به مسمومیت گسترده دانش آموزان شده در مقابل ادارات کل آموزش و پرورش شهرها و استانهای کشور تجمعاتی را برگزار کردند.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل مورد نظر متهم و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.