بازداشت و بلاتکلیفی ۵ شهروند و آزادی ۴ شهروند دیگر با تودیع وثیقه

حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۱۲بهمن ماه ۱۴۰۱، داوود رخشانی، اکبر گرگیج، کامران آسا و یاسین ریگی مقدم، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. همچنین، شاهین ذوالفقاری، اهل اراک، علیرغم گذشت حدود ۴ ماه از تاریخ بازداشت در زندان مرکزی این شهر بطور بلاتکلیف محبوس شده است. از سوی دیگر، محیا واحدی، رضا پوراکبری، یاسر فریدونی و علیرضا فروهر، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام یا تودیع وثیقه آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز چهارشنبه ۱۲ بهمن ماه ۱۴۰۱، شاهین ذوالفقاری، ساکن اراک مرکز استان مرکزی و از بازداشت شدگان اعتراضات اخیر، علیرغم گذشت حدود ۴ ماه از تاریخ دستگیری، بطور بلاتکلیف در زندان مرکزی اراک بسر می برد.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”حدود ۴ ماه از زمان بازداشت شاهین ذوالفقاری گذشته اما وی در زندان مرکزی اراک بطور بلاتکلیف محبوس و از حقوق اولیه یک متهم محروم است.”
لازم به اشاره است، شاهین ذوالفقاری، در تاریخ ۳ مهر ماه ۱۴۰۱، در ارتباط با اعتراضات سراسری توسط نیروهای امنیتی در اراک بازداشت و سپس به زندان این شهر منتقل و حقوق اولیه یک متهم برای دسترسی به وکیل و با تماس تلفنی و ملاقات با خانواده خود محروم شده است.
تاکنون از اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.
افزون بر این؛ روز سه شنبه ۱۱ بهمن ماه ۱۴۰۱، کامران آسا، معلم ساکن استان کرمانشاه و برادر کیانوش آسا از جانباختگان اعتراضات سال ۱۳۸۸، در پاساژ گلستان استان کرمانشاه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”برای بازداشت کامران آیا ۸ ماموران لباس شخصی به پاساژ گلستان یورش بردند و تلفن همراه آقای آسا و کارگرانی که برای وی مشغول کار بودند را توقیف کرده و سپس کامران آسا را بازداشت کردند.
تا لحظه تنظیم این خبر از وضعیت کامران آسا پس از بازداشت، اطلاع دقیقی در دسترس نیست.
لازم به اشاره است، کیانوش آسا، دانشجوی دانشگاه علم و صنعت و از فعالان محیط زیست، در جریان اعتراضات خرداد ۱۳۸۸ در تهران، توسط نیروهای امنیتی جان باخت.
وبسایت حال وش هم در خبری اعلام کرد؛ در ساعات پایانی سه شنبه ۱۱ بهمن ماه ۱۴۰۱، داوود رخشانی و اکبر گرگیج، شهروند ساکن زاهدان توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
براساس این گزارش، از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و نام ارگان بازداشت کننده این افراد اطلاعی حاصل نشده است.
افزون بر این، روز پنجشنبه ۲۲ دی ماه ۱۴۰۱، یاسین ریگی مقدم، متولد: ۱۳۸۲، ساکن شهرستان خاش از توابع استان سیستان و بلوچستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
یک منبع مطلع در تشریح چگونگی بازداشت یاسینریگی مقدم گفت:”وی سحرگاه ۲۲ دی ماه با یورش نیروهای لباس شخصی به منزلش در خاش بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.”
علیرغم پیگیریهای مکرر خانواده این شهروند ۱۹ ساله، تاکنون دستگاه های امنیتی پاسخگو نبوده و از وضعیت وی اطلاعی در دسترس نیست.
از سوی دیگر، طی روزهای اخیر، رضا پوراکبری، یاسر فریدونی و علیرضا فروهر، اهل یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد و محبوس و بلاتکلیف در زندان این شهر، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند.
براساس این گزارش، از مصادیق حقوقی اتهامات تفهیم شده به این افراد اطلاعی حاصل نشده اما هر یک از آنها باید در انتظار دریافت ابلاغیه تاریخ دادرسی خود باشند.
لازم به اشاره است، یاسر فریدونی و علیرضا فروهر، در تاریخ ۱۸ آذرماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در یاسوج بازداشت و سپس به زندان این شهر منتقل شده بودند.
رضا پوراکبری هم در تاریخ ۲۷ آذرماه ۱۴۰۱، در رابطه با اعتراضات سراسری در شهر یاسوج توسط ماموران امنیتی بازداشت و سپس به زندان این شهر منتقل شده بود.
امتداد هم در خبری اعلام کرد؛ ظهر امروز چهارشنبه ۱۲ بهمن ماه ۱۴۰۱، محیا واحدی، فعال حقوق کودک و از اعضای جمعیت امام علی، محبوس و بلاتکلیف در زندان اوین پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی محیا واحدی با تودیع وثیقه صورت گرفته و او باید در انتظار ابلاغیه دادرسی خود باشد.
لازم به اشاره است، محیا واحدی، در تاریخ ۲۵ دی ماه ۱۴۰۱، پس از یورش نیروهای امنیتی به محل کار وی بازداشت و پس از توقیف گوشی تلفن همراه و لپ تاپ سپس جهت بازجوئی به زندان اوین منتقل شده بود.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه به هر شکل ممکن، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.