بازداشت ریحانه و غزل پاکزاد، دو شهروند بهایی ساکن زاهدان

حقوق بشر در ایران – امروز دوشنبه ۱۹دی ماه ۱۴۰۱، دو شهروند بهایی ساکن شهر زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از کمپین فعالین بلوچ، روز شنبه ۱۷ دی ماه ۱۴۰۱، غزل پاکزاد و ریحانه پاکزاد، دو شهروند بهایی ساکن زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
براساس این گزارش، اتهامی که منجر به بازداشت ریحانه پاکزاد و خواهر وی غزل پاک شده (اعتقاد آنها به دیانت بهایی) و (فعالیت در اینستاگرام) است اما این دو خواهر از صفحه اینستاگرام مذکور برای انجام فعالیتهای شغلی شان که در زمینه طراحی لباس بوده استفاده می کردند.
همچنین، پس از بازداشت ریحانه پاکزاد و خواهر وی غزل پاکزاد، صفحه اینستاگرام آنها از دسترس خارج شده و متنی تحت عنوان تعقیب قضایی مدیران در قسمت بیوگرافی صفحه مذکور درج شده است.
تا لحظه تنظیم این خبر، از مکان نگهداری و روند حقوقی پرونده این ۲ شهروند بهایی اطلاعی در دسترس نیست.
در تاریخ ۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین الملل با انتشار فراخوان اقدام فوری نسبت به سرکوب و افزایش فشارهای امنیتی بر شهروندان بهایی واکنش نشان داد و از جامعه جهانی خواستار در نظر گرفتن راهکاری جامع برای مقابله با این قبیل برخوردهای حکومت ایران شد.
جامعه جهانی بهایی هم در تاریخ ۳۰ تیر ماه ۱۴۰۱، با انتشار بیانیه ای نسبت به افزایش فشارهای امنیتی و موج گسترده بازداشت، سرکوب محرومیت بهائیان ایران از حقوق شهروندی شان در ایران هشدار داد.
سرکوب آزادی بیان و عقیده، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند.
شهروندان بهائی با طبق به بخشنامه شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب ۶ اسفند ۱۳۶۹ از هرگونه حقوق شهروندی محروم هستند و از سوی حکومت جمهوری اسلامی با انواع و اقسام موارد نقض حقوق بشر و اعمال رفتارهای قهرآمیز روبرو هستند.
سرکوب بهائیان ایران ناقض ماده ۲، ۱۸ و ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است که بر حق افراد بر انجام مناسک مذهبی و تبلیغات و انجام آموزشهای مذهبی چه بصورت جمعی و چه بصورت خصوصی تاکید می کند.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.