
حقوق بشر در ایران – امروز شنبه ۱۹ مهر ماه ۱۳۹۹، شش شهروند بازداشت شده در توابع شهرستان اشنویه پس از اتمام مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از مرکز دموکراسی و حقوق بشر کردستان، طی روزهای اخیر، ابوبکر عبدی، بهروز بایزیدی، کیوان شوانی، اسکندر سیدمحمدپور، ابوبکر بلال و سعید تابناک، شش شهروند ساکن شهرستان اشنویه پس از اتمام مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام هر یک با تودیع قرار وثیقه بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی از بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه آزاد شدند.
براساس این گزارش، اتهام جملگی این افراد در مراحل بازجوئی و بازپرسی مرتبط با همکاری با یکی از احزاب کُرد مخالف جمهوری اسلامی عنوان شده اما از مصادیق حقوقی این اتهامات اطلاعی در دست نیست.
شایان ذکر است، ابوبکر عبدی, متولد: ۱۳۷۶, فرزند: عزیز، بهروز بایزیدی, متولد: ۱۳۷۴, فرزند: مصطفی و کیوان شوانی, متولد: ۱۳۷۳, فرزند: قرنی, جملگی افراد اهل محله سلیم آباد, از توابع شهرستان اشنویه در تاریخ ۴ تیر ماه ۱۳۹۹, توسط نیروهای امنیتی در اشنویه بازداشت شدند.
- بیشتر بخوانید: بازداشت ۴ شهروند ساکن اشنویه و جوانرود توسط نیروهای امنیتی
همچنین اسکندر سیدمحمدپور، ابوبکر بلال و سعید تابناک هم در تاریخ ۱۵ تیرماه ۱۳۹۹، توسط نیروهای امنیتی در شهرستان اشنویه بازداشت شدند.
- بیشتر بخوانید: بازداشت ۳ شهروند ساکن اشنویه توسط نیروهای امنیتی
- بیشتر بخوانید: بازداشت ۲ شهروند ساکن اشنویه توسط نیروهای امنیتی
در تاریخ ۲ مرداد ماه ۱۳۹۹، ابوبکر عبدی، بهروز بایزیدی، کیوان شوانی، اسکندر سیدمحمدپور، ابوبکر بلال و سعید تابناک, شهروندان اهل اشنویه که در بازداشت نیروهای امنیتی بسر می بردند برای تکمیل مراحل بازجوئی و تشکیل پرونده از بازداشتگاه نیروهای امنیتی شهرستان اشنویه به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه منتقل شدند.
- بیشتر بخوانید: انتقال ۸ تن از بازداشت شدگان اشنویه به شهرستان ارومیه
بازداشت افراد و عدم بدون تفهیم اتهام فرد در زمان بازداشت و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.
در اکثر موارد بازداشتهای فراقانونی و خودسرانه با اتهاماتی واحی و در راستای سرکوب آزادی بیان و عقیده افراد می باشد که در اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز بر عدم سرکوب افراد بر مبنای آزادی بیان و عقیده تاکید شده است. با توجه به مفهوم اصل آزادی بیان هر انسانی محق است تا به هر طریق ممکن بتواند عقاید و نظریات و دیدگاههای خود را بدون ملاحظات مرزی و به هر شکل ممکن منتشر کند.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل . سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.
- اسکندر سیدمحمدپور
- ابوبکر عبدی
- بهروز بایزیدی
- سعید تابناک
- کیوان شوانی
- ابوبکر بلال