بازداشت ۲ تن از دانشجویان دانشکده هنر دانشگاه تهران توسط نیروهای امنیتی

حقوق بشر در ایران – روز گذشته, دو تن از دانشجویان دانشکده هنر دانشگاه تهران در خوابگاه دانشجوئی این دانشگاه به همراه سها مرتضائی, دانشجوی ستاره دار محروم از تحصیل, در جریان تجمع اعتراضی دانشجویان در دانشگاه تهران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران بنقل از شورای صنفی دانشجویان کشور, روز یکشنبه ۲۶ آبان ماه ۱۳۹۸, “امیر فرصتی” و “نرگس باقری”, دو تن از دانشجویان دانشکده هنر دانشگاه تهران به همراه “سها مرتضائی”, فعال دانشجوئی و دبیر سابق شورای صنفی مرکزی دانشجویان دانشگاه تهران و دانشجوی محروم از تحصیل در خوابگاه دانشجوئی این دانشگاه توسط ماموران امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
براساس این گزارش بازداشت این ۳ دانشجوی دانشگاه تهران به دلایلی نامشخص صورت گرفته و از مصادیق حقوقی و اتهامات احتمالی این شهروندان اطلاعی در دست نیست اما “سعید حبیبا”, معاون دانشجوئی دانشگاه تهران در گفتگو با رسانه های داخلی ایران ضمن تائید بازداشت این ۳ دانشجو فقط تائید کرد که در جریان تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه تهران که روز گذشته در حیاط دانشگاه تهران برگزار شده بود “سها مرتضائی” به همراه برخی دیگر از دانشجویان بازداشت شدند.
حقوق بشر در ایران, ساعاتی پیش در گزارشی خبر بازداشت “سها مرتضائی”, یکی از ۳ دانشجوی بازداشت شده را منتشر کرده بود.
لازم به ذکر است, روز گذشته, دانشجویان دانشگاه تهران با تجمع پشت دربهای این دانشگاه موازی با خیابان انقلاب و طرح شعارهایی و خواندن سرود یار دبستانی نسبت به اتفاقات اخیر واکنش نشان داده بودند و خواستار توجه مسئولان مربوطه در رفع مشکلات شهروندان ایران شده بودند.
- بیشتر بخوانید؛ برگزاری دستکم ۴ تجمع اعتراضی
“سها مرتضائی”, فعال دانشجویی دانشگاه تهران در حالی صورت گرفت که وی پیش از این و در تاریخ ۱۳ شهریور ماه سالجاری و در زمانی که خود را برای ادامه تحصیل آماده می کرد مطلع شد که بعنوان “دانشجوی ستاره دار” از ادامه تحصیل در مقطع دکترای علوم سیاسی و روابط بین الملل محروم شده است.
- بیشتر بخوانید؛ محرومیت سها مرتضائی, فعال دانشجوئی از ادامه تحصیل
این فعال دانشجوئی پس از اطلاع از ممانعت از ادامه تحصیل وی علیرغم قبولی با رتبه ۱۰ در آزمون سراسری ورود به دانشگاه برای ادامه تحصیل در مقطع دکترای علوم سیاسی و روابط بین الملل, تحصن اعتراضی را به مدت ۱۹ روز در محوطه دانشگاه تهران با هدف بازگشت به تحصیل برگزار کرده بود و خواستار بازگشت به کلاس دانشگاه برای ادامه تحصیل خود شده بود.
- بیشتر بخوانید؛ برگزاری دستکم ۶ تجمع اعتراضی
“سها مرتضائی”, فعال دانشجوئی و دانشجوی دانشگاه تهران, در تاریخ ۱۶ دی ماه ۱۳۹۶ و در جریان تجمعات اعتراضی موسوم به دی ماه ۱۳۹۶, به همراه ۴۳ تن دیگر از دانشجویان و فعالان صنفی دانشجویی بازداشت و سپس به بند امنیتی ۲۰۹ زندان اوین منتقل شدند.
گفتنی است که همزمان با بازداشت این دانشجویان ۲۷ تشکل شورای صنفی از دانشگاههای مختلف ایران در واکنش به بازداشت گسترده آنها، در تاریخ ۱۳ دی ماه ۱۳۹۶ در نامهای به وزیر علوم با اعلام اعتراض خواستار آزادی بی قید و شرط آنان شده بودند.
پس از اتمام مراحل بازجوئی و ارجاع پرونده “سها مرتضائی” به دادگاه انقلاب, این فعال دانشجوئی در اواخر شهریورماه ۱۳۹۶ توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست “ماشالله احمدزاده” به تحمل ۶ سال حبس تعزیری و ۲سال محرومیت از عضویت در احزاب و گروهها و دستهجات سیاسی محکوم شد.
- بیشتر بخوانید؛ محکومیت سها مرتضایی فعال دانشجوئی به ۶سال حبس تعزیری
سرکوب فعالان دانشجوئی و بیان اتهامات امنیتی بر علیه این دسته از شهروندان از جمله موارد ناقض حقوق بشر و در راستای سرکوب آزادی بیان و عقیده در ایران است و در اسناد بین المللی حقوق بشر در ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز بر آن تاکید شده است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.
برخورداری افراد از حق تحصیل و ادامه تحصیل هر فرد تا هر مقطع تحصیلی از جمله مواردی است که در ماده ۲۶ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.
برگزاری تجمعات اعتراضی بدون حمل سلاح از جمله حقوقی است که در اصل ۲۷ قانون اساسی ایران که حکومت جمهوری اسلامی مدعی عمل به آن را دارد نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما تفسیرهای متفاوتی که ارگانهای امنیتی به نفع خود و در جهت ایجاد محدودیت و سرکوب شهروندان در ایران بر قانون اساسی میکنند زمینه این سرکوبها را برخوردهای امنیتی را فراهم میکند.