
حقوق بشر در ایران – امروز شنبه ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹, در پی یورش ماموران امنیتی, عبدالسلام عثمانى معروف به «ابوطه» ساکن بندر ماهشهر بازداشت شد. همچنین ماموران امنیتی در شهر حمیدیه اهواز پس از بازداشت حبش عطشانی, وی را به مکان نامعلومی منتقل کردند. حسین چلداوی, شهروند ساکن اهواز پس از بازداشت توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران به مکان نامعلومی منتقل شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران, روز دوشنبه ۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹, عبدالسلام عثمانى معروف به «ابوطه», شهروند ساکن بندر ماهشهر واقع در استان خوزستان توسط ماموران اداره اطلاعات در این شهرستان بازداشت و از زمان بازداشت از وضعیت وی اطلاعی در دسترس نیست. پس از بازداشت این شهروند علیرغم مراجعات مکرر خانواده و نزدیکان وی به دادگاه انقلاب و ستاد خبری اداره اطلاعات ماهشهر اطلاعی از مکان نگهداری وی بدست نیامده است.
همچنین, روز سه شنبه ۲ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹, حبش عطشانی, ۳۰ ساله, فرزند امیر, اهل شهر حمیدیه اهواز, متاهل و دارای ۲ فرزند پس از بازداشت توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران در این شهرستان به مکان نامعلومی منتقل شد. از زمان بازداشت علیرغم پیگیری خانواده و نزدیکان از وضعیت این شهروند اطلاعی در دسترس نیست.
روز پنجشنبه ۴ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹, حسین چلداوی, ۱۶ ساله, شهروند ساکن اهواز, در پی یروش ماموران اداره اطلاعات سپاه در این شهرستان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
بازداشت افراد و عدم بدون تفهیم اتهام فرد در زمان بازداشت و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.
در اکثر موارد بازداشتهای فراقانونی و خودسرانه با اتهاماتی واحی و در راستای سرکوب آزادی بیان و عقیده افراد می باشد که در اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز بر عدم سرکوب افراد بر مبنای آزادی بیان و عقیده تاکید شده است. با توجه به مفهوم اصل آزادی بیان هر انسانی محق است تا به هر طریق ممکن بتواند عقاید و نظریات و دیدگاههای خود را بدون ملاحظات مرزی و به هر شکل ممکن منتشر کند.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل . سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.
- حبش عطشانی
- عبدالسلام عثمانى
- حسین چلداوى