محکومیت سینا اکبری و ۱۳ تَن دیگر به حبس تعزیری و جزای نقدی

حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۳۰ آذر ماه ۱۴۰۱، شعبه۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران با صدور دادنامه ای سینا اکبری را به حبس تعزیری محکوم کرد. همچنین، شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ شهرستان دهلران از توابع استان ایلام هم ۱۳ تن از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری را به پرداخت جریمه نقدی و مجازات تکمیلی محکوم کرد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه ۲۸ آذر ماه ۱۴۰۱، سینا اکبری، ساکن تهران و از بازداشت سدگان اعتراضات سراسری، توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم شد.
براساس این گزارش، اتهام منتسب شده به سینا اکبری در این پرونده (اجتماع و تبانی و منظور ارتکاب جرم اخلال در امنیت داخلی/خارجی) عنوان شده است.
سینا اکبری، در مرحله بدوی توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی از بابت اتهام (اجتماع و تبانی و منظور ارتکاب جرم اخلال در امنیت داخلی/خارجی) محاکمه و به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده بود.
لازم به ذکر است، سینا اکبری، در تاریخ ۲ مهر ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری در محله ستارخان تهران، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از انتقال به یکی از بندهای امنیتی زندان اوین و طی مراحل بازجوئی و بازپرسی در دادسرای ناحیه ۳۳ اوین سپس به زندان تهران بزرگ منتقل شد.
در خبری دیگر، وبسایت کُردپا هم اعلام کرد؛ طی روزهای گذشته، نسرین عبداللهی، سامان رضایی، سیده فاطمه حافظینیا، فاطمه میرانی، محسن احمدی، فاطمه شاه ولی، فرهاد امیدی، شکوفه یاری، فرشته خانی نسب، معصومه رستمزاده، سمیرا یاری، اسماء پورمراد و یاسین حیدری نسب، شهروندان ساکن شهرستان دهلران از توابع استان ایلام و از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری، توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ این شهرستان هر یک به پرداخت ۲۰میلیون ریال جریمه نقدی و مجازات تکمیلی محکوم شدند.
براساس دادنامه صادره توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ شهرستان دهلران:” جملگی ۱۳ متهم این پرونده از بابت اتهامات (اخلال در نظم و آسایش عمومی) و (تشویش اذهان عمومی در فضای مجازی) با استناد به مفاد ٢، ١٢، ١٤، ١٨، ١٩، ٢٣، ١٤٠، ١٤٤، ١٦٠ قانون مجازات اسلامی مصوب ١٣٩٢ و ماده ۷۴۶ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ کتاب پنجم تعزیرات و ماده ٢ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب ١٣٩٩ هرکدام به پرداخت مبلغ ۲۰ میلیون ریال جریمه نقدی محکوم شدند.”
همچنین، جملگی متهمان این پرونده بعنوان مجازات تکمیلی هم یک به نوشتن ۲۰۰ صفحه از سرگذشت، وصیتنامه و تحقیق در خصوص ۱۰ تن از جان باختگان جنگ ایران و عراق، بصورت دست نویس محکوم شدند.
براساس این حکم، یک تن از متهمان این پرونده با نام سامان رضایی – متولد ۱۳۸۵ و دیگر متهم نیز فاطمه میرانی – متولد: ۱۳۸۲ هستند.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از برگزاری تجمعات اعتراضی ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.